Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

fúze a akvizice - informace o tématu

Areál společnosti Borealis v rakouském Linzi

Agrofert za 20 miliard kupuje rakouskou chemičku Borealis, sází na distribuci výroby přes Dunaj

Skupina Agrofert závazně nabídla za dusíkovou divizi rakouské chemičky Borealis 810 milionů eur (bezmála 20 miliard korun). Informovala o tom rakouská společnost, která spadá pod skupinu OMV. Transakce ještě musí získat souhlas rakouského antimonopolního úřadu.

Přečíst článek
fúze a akvizice, ilustrační foto

Trh fúzí a akvizic je na rekordu. Doba přeje prodávajícím

Loni se na celém světě uskutečnily fúze a akvizice za rekordních 5,9 bilionu dolarů (125,3 bilionu korun), uvedla poradenská společnost Bain & Company. Akviziční boom by podle ní měl pokračovat i letos.

Přečíst článek
Logo telekomunikační společnosti AT&T

AT&T mění strategii. Sloučením WarnerMedia a Discovery chce konkurovat Netflixu

Americká telekomunikační společnost AT&T v rámci transakce za 43 miliard dolarů (928,4 miliardy korun) oddělí svou mediální součást WarnerMedia do samostatné firmy a tu spojí s firmou Discovery. Zároveň o téměř polovinu sníží dividendu, což odráží snížení velikosti firmy.

Přečíst článek
Miliardář Igor Fait, brněnský průmyslník a finančník, kupuje prostřednictvím své investičky Jet 2 Kappa německou tiskařskou skupinu Euro-Druckservice. Ta v Česku vlastní tiskárny Typos, Svoboda Press a Severotisk.

Miliardář Fait sází na papír. Investuje do tiskáren

Miliardář Igor Fait, brněnský průmyslník a finančník, kupuje prostřednictvím své investičky Jet 2 Kappa německou tiskařskou skupinu Euro-Druckservice. Ta v Česku vlastní tiskárny Typos, Svoboda Press a Severotisk. Spojení posuzuje Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS), který o tom informoval na svém webu.

Přečíst článek
Zentiva

Bude Zentiva polská? Polpharma na tom pracuje, nabízí 85 miliard

Společnost Polpharma, která je největším výrobcem léků v Polsku, pracuje na nabídce na převzetí českého rivala, společnosti Zentiva. S odkazem na své zdroje to uvedla agentura Reuters. Kupní cena se pohybuje kolem čtyř miliard dolarů (85,4 miliardy korun). Polpharma nyní podle zdrojů hledá investory, kteří by se připojili k její nabídce výměnou za menšinový podíl v americké společnosti Advent International, která Zentivu vlastní.

Přečíst článek
Zoot.cz

Módní skupinu Digital People ovládla slovenská Across e-commerce

Společnost Across e-commerce získala většinový podíl ve společnosti Digital People, která zastřešuje módní značky a e-shopy ZOOT, Different, Urban Store a Bibloo. 

Přečíst článek
Avast, sídlo

Poradci: Prodeje firem mají cenový vrchol za sebou

Nejen reality, i podniky se dosud prodávaly za rekordní ceny. Transakční trh táhla uvolněná měnová politika a levné úvěry. Trh s fúzemi a akvizicemi firem už ale začíná brzdit.   

Přečíst článek
Karel Komárek

Komárek rozšiřuje svůj IT byznys. Přikoupil polskou Clearcode

Společnost Aricoma z investiční skupiny KKCG podnikatele Karla Komárka koupila polskou softwarovou firmu Clearcode. Cenu transakce strany nezveřejnily. Clearcode se zabývá vývojem platforem pro internetovou reklamu a marketing na zakázku.

Přečíst článek
Grand Theft Auto

Tvůrce herního hitu GTA koupí za víc než čtvrt bilionu svého rivala, firmu Zynga

Americký výrobce videoher Take-Two Interactive, který stojí za populární herní sérií Grand Theft Auto (GTA), se dohodl na převzetí konkurenta Zynga, který se zaměřuje na hry pro chytré mobilní telefony a stojí také za známým simulátorem farmaření FarmVille. Cena? 12,7 miliardy dolarů (téměř 274 miliard korun). Take-Two uvedl, že uhradí část kupní ceny v hotovosti a část vlastními akciemi.

Přečíst článek
Andrej Babiš, předseda hnutí ANO

Britský fond CVC za miliardy získal minoritu v Babišově síti klinik FutureLife

Britský investiční fond CVC získal podíl ve společnosti FutureLife, která je členem skupiny Hartenberg ze svěřenského fondu expremiéra Andreje Babiše (ANO) a zaměřuje se na asistovanou reprodukci. Cenu transakce firma nezveřejnila. Týdeník Hrot dříve uvedl, že fond získá v síti reprodukčních klinik těsnou minoritu a transakce celou firmu ohodnotí v přepočtu na asi osm miliard korun.

Přečíst článek
Andrej Babiš, poslanec

Rekordní obchod. Babišovy kliniky získají miliony od britských investorů

Tak velký obchod české zdravotnictví nepamatuje. Podíl ve skupině FutureLife, evropské dvojce v reprodukční medicíně, získá britský superfond CVC. Zaplatí miliardy.

Přečíst článek
Reklama

News box

Národnímu pivovaru Budějovický Budvar 🍺 loni vzrostly tržby meziročně o 11 procent na rekordních 3,37 miliardy korun. Posílil jak domácí prodej piva, tak export, který tvoří 72 procent z celkové produkce. Zvýšením vývozu dokázal nahradit ruský trh, o který přišel v roce 2022 po zahájení války Ruska s Ukrajinou. Loni se pivovar prosadil nově v Kongu a Jihoafrické republice. 

Americký dolar 💲 oslabuje ke koši předních světových měn. Reaguje tak na vyjádření několika vrcholných představitelů Fedu, kteří zopakovali, že cyklus snižování úrokových sazeb je pozastavený do doby, než budou k dispozici nové ekonomické údaje. Dolarový index, který sleduje výkon dolaru ke koši šesti předních světových měn, klesal o 0,1 procenta na 106,17 bodu. Euro vůči dolaru posilovalo o 0,2 procenta na 1,0647 dolaru.

Vláda schválila zákon o digitálních financích, který nastavuje regulaci trhu s kryptoaktivy a dává pravomoc dohlížet nad ním České národní bance (ČNB). Po jednání kabinetu to oznámil vicepremiér a ministr vnitra Vít Rakušan (STAN). Podle ministerstva financí zákon pomůže k ochraně spotřebitelů v této části finančního trhu. Zákon nyní posoudí Parlament.
Ceny ropy 🛢 se snižují 📉 po zprávě o překvapivě silném růstu zásob suroviny v USA. Severomořská ropa Brent vykazuje pokles o zhruba 1,6 procenta, když sestoupila pod 89 dolarů za barel. Americká lehká ropa West Texas Intermediate (WTI) ztrácí 1,5 procenta a nachází se v blízkosti 84 dolarů za barel.
Pražská burza nepatrně vzrostla 💪. Index PX přidal 0,04 procenta na 1547,54 bodu a skončil na tzv. zelené nule. Pomohly mu hlavně akcie Erste Bank, zbrojovky Colt CZ a pojišťovny VIG. Ztrácela naopak energetická společnost ČEZ. 
Koruna stagnuje vůči oběma hlavním světovým měnám. K euru se obchoduje v kurzu 25,26 koruny za euro, stejně jako v úterý v podvečer. K dolaru za stejnou dobu zpevnila 💪 o jeden haléř na 23,75 koruny za dolar
Rada České televize jmenovala ředitelkou studia ČT v Ostravě dosavadní ředitelku vnějších vztahů zdravotnické skupiny Agel Gabrielu Lefenda. Nastoupit by měla 6. května. Zvítězila v tendru, do kterého se přihlásilo devět uchazečů včetně dosavadního šéfa studia Miroslava Karase. 

První munici pořízenou v rámci české iniciativy by mohla Ukrajina získat již v červnu, uvedl po jednání v sídle NATO český premiér Petr Fiala. Šéf NATO Jens Stoltenberg zdůraznil, že Ukrajina potřebuje silnější protivzdušnou obranu. O větší a efektivnější pomoci Ukrajině hovořili i další účastníci schůzky, nizozemský premiér Mark Rutte a předsedkyně dánské vlády Mette Frederiksenová.

Americká automobilka Tesla 🔌🚗 požádala akcionáře, aby znovu schválili dohodu o rekordním balíku odměn pro šéfa podniku Elona Muska v hodnotě až 56 miliard dolarů (zhruba 1,3 bilionu korun). Dohodu, která vznikla v roce 2018, začátkem letošního roku zrušil soud ve státu Delaware. Automobilka akcionáře vyzvala rovněž ke schválení plánovaného přesunu právního sídla podniku ze státu Delaware do státu Texas, píše Reuters. Číst více
Senát schválil zákonné vymezení toho, co lze považovat za dostupné nájemní bydlení. Rozhodl o tom i přes námitky senátorů vládních stran. Definici bude obsahovat novela, která má podle vlády zjednodušit podpory ze Státního fondu podpory investic (SFPI) a rozšířit okruh oblastí, v nichž bude možné peníze z fondu využívat. Fond bude moci financovat vznik nájemních bytů s nižším než tržním nájemným. Novelu nyní dostane k podpisu prezident. Číst více
Reklama
Reklama
Doporučujeme