Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Fed - informace o tématu

Jerome Powell, Předseda Federálního rezervního systému USA

Den D: Americký Fed zřejmě zvýší sazby na čtrnáctileté maximum

Americká centrální banka (Fed) dnes rozhodne o nastavení své měnové politiky. Podle předních zpravodajských agentur se předpokládá, že opět zvýší své úrokové sazby o 0,75 procentního bodu. Základní úrok Fedu by tak stoupl do rozpětí tři až 3,25 procenta, tedy na nejvyšší úroveň za 14 let. Kvůli rostoucím úrokovým sazbám ve Spojených státech sílí obavy, že americká ekonomika vstoupí do recese.

Přečíst článek

Fed může překvapit a zvýšit sazby více, než se čekalo. Na stole je růst o 75 až 100 bodů

Přečíst článek
Bitcoin, ilustrační foto

Bitcoin se po „jestřábím“ Powellově projevu vrátil pod psychologickou hranici 20 tisíc dolarů

Bitcoin se poprvé od poloviny července propadl pod psychologickou hranici 20 tisíc dolarů. Chuť investorů riskovat se snížila poté, co šéf Fedu Jerome Powell oznámil, že americká centrální banka bude kvůli rekordní inflaci držet vyšší úrokové sazby delší dobu, napsala agentura Bloomberg.

Přečíst článek
Jerome Powell, předseda Federálního rezervního systému USA

Šéf Fedu Powell: Historie hovoří proti zbrklému rozvolnění měnové politiky

V napjatě očekávané řeči na zasedání amerických centrálních bankéřů v Jackson Hole šéf Fedu Jerome Powell potvrdil spekulace, že americká centrální banka bude nadále utahovat měnovou politiku. „Centrální banky na sebe musí vzít zodpovědnost, že vrátí měnovou stabilitu,“ uvedl Powell. Akcie na Powellovu jestřábí rétoriku reagovaly mírným poklesem.

Přečíst článek
Členové Fedu Esther Georgeová, John Williams a Jerome Powell na zasedání v Jackson Hole v roce 2018

Velký problém pro euro. Fed chystá razantní zvednutí sazeb

Ačkoli k zásadnímu vystoupení šéfa americké centrální banky Jeroma Powella dojde až zítra, nálada centrálních bankéřů je podle agentury Bloomberg jasná: sazby musejí růst, a to klidně výrazně. Důvod? Inflační tlaky se zatím nepodařilo dostatečně zkrotit.

Přečíst článek
Na konferenci centrálních bankéřů z celého světa v Jackson Hole ve Wyomingu v roce 2017 se setkali tehdejší šéfka Fedu Janet Yellenová, tehdejší šéf Evropské centrální banky Mario Draghi a Haruhiko Kuroda, šéf Bank Bank of Japan.

Bankovní událost roku v Jackson Hole začíná. Co poradí světu k inflaci a úrokovým sazbám?

V americkém horském letovisku Jackson Hole začíná každoroční sympozium centrálních bankéřů, hlavní řeč bude mít v pátek šéf americké centrální banky (Fed) Jerome Powell. Investory zajímá především jeho názor na inflaci a na další zvyšování úrokových sazeb. Letošní ročník je 45. a zaměří se mimo jiné i na přetrvávající dopady pandemie COVID-19.

Přečíst článek
Walmart

Drobná, přesto úleva. Inflace v USA klesla, lidé už konečně tankují levněji

Meziroční tempo růstu spotřebitelských cen ve Spojených státech v červenci zpomalilo na 8,5 procenta z červnových 9,1 procenta. Pomohly k tomu klesající ceny benzinu, oznámilo americké ministerstvo práce. Pokles míry inflace je výraznější, než očekávali analytici.

Přečíst článek

Týden tradera: Zvyšování sazeb v USA a výsledková sezona přinesly akciovou rallye

Událostí číslo jedna v minulém týdnu bylo jednoznačně zasedání amerického Fedu a lze konstatovat, že se mu podařilo rozpoutat výraznou akciovou rallye. Akcie reagovaly na zvýšení sazeb „pouze“ o 75 bazických bodů prudkým růstem okolo čtyř procent. Způsobeno to mohlo být zejména úlevou, že nedojde k prudšímu zvýšení sazeb (o 100 bodů), o kterém se spekulovalo v minulých týdnech. A do toho všeho se přidaly hospodářské výsledky velkých jmen, jako je Alphabet (Google) nebo Microsoft.

Přečíst článek
Bitcoin, ilustrační foto

Bitcoin už víc jak měsíc roste. Co bude dál?

Pro největší kryptoměnu světa bude první prázdninový měsíc zřejmě tím nejrůstovějším za téměř dva roky. Po sedmi měsících vytrvalého hledání svého dna začal bitcoin před šesti týdny posilovat. Steroidového dopingu se mu dostalo od samotného Fedu, který tento týden signalizoval, že zvolní tempo utahování měnové politiky. Výhled na konec roku ale zůstává stále nejasný. Vyloučený není ani pokles kurzu bitcoinu o více než polovinu.

Přečíst článek
Walmart

Ekonomika USA nečekaně klesla. Zůstává ale na správné cestě, uklidňuje Biden

Americká ekonomika ve druhém čtvrtletí v přepočtu na celý rok překvapivě klesla o 0,9 procenta. Ve své předběžné zprávě to oznámilo americké ministerstvo obchodu. Největší ekonomika světa vykázala pokles již druhé čtvrtletí za sebou, v prvním kvartálu se hrubý domácí produkt (HDP) snížil o 1,6 procenta.

Přečíst článek
Šéf amerického Federálního rezervního systému (Fed) Jerome Powell.

Fed zvýšil sazbu o tři čtvrtě bodu navzdory signálům o recesi

Americký Federální rezervní systém (Fed) zvýšil svou základní úrokovou sazbu o tři čtvrtě procentního bodu na rozmezí 2,25 až 2,50 procenta. Důvodem je snaha zchladit nejintenzivnější inflaci ve Státech od 80. let. Učinil tak navzdory signálům o zpomalování ekonomiky a nástupu případné recese, uvedla agentura Reuters. Zvýšení úroků je v souladu s očekáváním analytiků.

Přečíst článek
Guvernér rakouské centrální banky Robert Holzmann

Vrcholný člen ECB: Eurozóna míří do recese. Bylo by lepší se jí vyhnout

Evropská centrální banka v uplynulém týdnu poprvé za dekádu zvýšia úrokové sazby. Důvodem byla rapidní inflace. Spekulace o recesi však navzdory aktuálním akcím ECB sílí.

Přečíst článek
Reklama

News box

Je nehorázné, že hlavní prokurátor Mezinárodního trestního soudu (ICC) Karim Khan požádal soud 👨‍⚖️ o zatykače na izraelské představitele včetně premiéra Netanjahua, uvedl americký prezident Joe Biden. Podle šéfa americké diplomacie Antonyho Blinkena to může ohrozit snahy o dosažení příměří ve válce Izraele s teroristickým hnutím Hamás.
Izraelská armáda odhaduje, že z celého Rafáhu se za poslední dva týdny evakuovalo přibližně 950 000 Palestinců 🏃, zatímco její jednotky operují pouze ve východní části tohoto města na jihu Pásma Gazy při hranicích s Egyptem. Zhruba 300 000 až 400 000 civilistů ve městě zůstává.
Slovenský ústavní soud 👨‍⚖️ minulý týden přikázal tajné službě SIS zničit výsledky odposlechů v korupční kauze zvané Gorila. Tím, že tak SIS dosud neučinila, podle něj porušila základní práva majitele bytu, který před téměř dvaceti lety odposlouchávala.
Vedení energetické skupiny ⚡ ČEZ navrhlo vyplacení dividendy ve výši 80 procent z loňského očištěného zisku. Odpovídá to 52 korunám na akcii a celkové dividendě 28 miliard korun, informoval mluvčí ČEZ Ladislav Kříž. O konečné výši dividendy bude v červnu rozhodovat valná hromada podniku.  Číst více
Téměř pět miliard korun na dotacích dostanou do roku 2027 místní akční skupiny (MAS) v programu na rozvoj venkova. 🏡 Nová pravidla umožní akčním skupinám, což jsou sdružení občanů, neziskových organizací nebo obcí, využít peníze nejen na spolupráci mezi sebou, ale také na projekty, které samy uznají za nejdůležitější pro daný region.
Míra nezaměstnanosti na Slovensku v dubnu pokračovala v mírném poklesu ↘ třetí měsíc v řadě a dosáhla 3,82 procenta oproti 3,88 procenta v březnu. 
Provozní zaměstnanci obchodního řetězce Tesco ČR 🛒 s tarifní mzdou dostanou v základu od 1. července přidáno průměrně osm procent. V distribučním centru si polepší o sedm procent a individuálně se mzdy zvýší také pracovníkům se smluvní mzdou.  Číst více
Státní podnik LOM Praha se zapojí do pořízení 24 amerických letounů páté generace F-35 pro českou armádu. 🛬 Dohoda o spolupráci, kterou firma podepsala s výrobcem bitevníků Lockheed Martin, má podle ředitele LOM Praha Jiřího Protivy finanční potenciál přesahující miliardu korun. Týkat se má především modernizace Centra leteckého výcviku v Pardubicích. Číst více
Z dohody, která koncem roku odvrátila protesty lékařů 👩‍⚕️, je podle České lékařské komory (ČLK) splněn jen růst platů. Speciální zákon o odměňování, změny v zákoníku práce nebo ve vzdělávání lékařů zatím chybí, zvažují se proto další protesty, uvedl prezident ČLK Milan Kubek. 
Návrh hlavního prokurátora Mezinárodního trestního soudu (ICC) vydat zatykač na představitele izraelské demokraticky zvolené vlády spolu s vůdci islámské teroristické organizace Hamás je děsivý a zcela nepřijatelný. ❌ Na síti X to uvedl premiér Petr Fiala (ODS). Číst více
Reklama
Reklama
Doporučujeme