Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Vyhlížené uvolnění. Evropská centrální banka půjde s úroky dolů

Evropská centrální banka půjde s úroky dolů
Profimedia
 ČTK

Evropská centrální banka (ECB) je připravena zahájit snižování úrokových sazeb. Listu Financial Times to řekl hlavní ekonom banky Philip Lane. ECB bude o nastavení měnové politiky rozhodovat příští týden ve čtvrtek.

Reklama

ECB zahájila v červenci 2022 zvyšování úrokových sazeb s cílem dostat pod kontrolu inflaci, loni v říjnu nicméně zvyšování úroků přerušila. Od té doby drží svou základní úrokovou sazbu na 4,50 procenta.

Inflace v eurozóně se předloni vyšplhala na rekordních 10,6 procenta. Od té doby už ale výrazně klesla a přiblížila se dvouprocentnímu cíli ECB. V dubnu míra inflace činila 2,4 procenta. Rychlý odhad květnového vývoje spotřebitelských cen v eurozóně zveřejní statistický úřad Eurostat v pátek.

Lane uvedl, že situace je nyní vhodná k uvolnění měnové politiky, pokud nenastanou žádná velká překvapení. Upozornil nicméně, že úrokové sazby musejí v letošním roce zůstat dostatečně vysoké, aby zajistily, že inflace bude pokračovat v poklesu a neustrne nad dvouprocentním cílem ECB.

Česko má mít letos nižší inflaci, než EU jako celek

Inflace v Česku opět roste, uvedl Eurostat. Nejvyšší hodnoty jsou v Rumunsku

Spotřebitelské ceny v Evropské unii se v dubnu meziročně zvýšily o 2,6 procenta, inflace tak zůstala na březnové úrovni. Ještě před rokem přitom meziroční růst spotřebitelských cen činil 8,1 procenta.

Přečíst článek

Reklama

Investoři podle Financial Times sázejí na to, že ECB příští týden sníží úrokové sazby o čtvrt procentního bodu. ECB tak s největší pravděpodobností zahájí snižování úroků dříve než další přední centrální banky, včetně té americké.

Inflace ve Spojených státech v dubnu činila 3,4 procenta, byla tak o jeden procentní bod vyšší než v eurozóně. Americká centrální banka (Fed) na svém posledním zasedání ponechala základní úrokovou sazbu v pásmu 5,25 až 5,50 procenta, což je nejvyšší úroveň od roku 2001.

Zápis z posledního zasedání Fedu ukázal, že představitelé centrální banky sice nadále věří v návrat inflace k dvouprocentnímu cíli ve střednědobém výhledu, ale předpokládají, že pokles inflace potrvá déle, než se očekávalo. Někteří činitelé Fedu podle zápisu dokonce signalizovali, že jsou v případě potřeby ochotni úroky ještě zvýšit.

Česká národní banka zahájila uvolňování měnové politiky už loni v prosinci. Základní úrokovou sazbu od té doby snížila celkem o 1,75 procentního bodu na 5,25 procenta.

Velké americké dluhy zaplatí celý svět. Ať už krizemi či pořádnou inflací

Lukáš Kovanda: Velké americké dluhy zaplatí celý svět. Ať už krizemi či pořádnou inflací

Vysoké úroky povzbuzují ekonomiku, soudí někteří američtí finančníci i ekonomové. Mezinárodní měnový fond ovšem varuje před dopady „vývozu dluhu“ Spojených států.

Přečíst článek

Cena zlata je na rekordu, prudce roste také stříbro

Cena zlata je na rekordu, prudce roste také stříbro

Cena zlata je na rekordu, brzy ráno se dostala těsně pod 2450 dolarů, v přepočtu 55 605 korun, za troyskou unci (oz; 31,1 gramu). Trh očekává, že americká centrální banka (Fed) je připravena brzy snížit základní úrokové sazby, neboť inflace ve Spojených státech dál polevuje, uvedla agentura Reuters.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Hlavním tématem letního čísla magazínu Newstream CLUB je Česko-Slovensko, s podtitulem Dvě země, jeden trh. 

V rozhovoru se představuje Karel Vágner, marketér a podnikatel v řadě úspěšných projektů, známý také spoluprací s manželkou a úspěšnou modelkou Simonou Krainovou.

Další osobnosti jako Igor Rattaj se zamýšlejí nad rozdíly mezi podnikáním v Česku a na Slovensku. O umělé inteligenci hovoří česko-slovenská investorka Andrea Ferancová Bartoňová, o veřejnosti a kultuře slovenský bestsellerista Jozef Karika. Uznávaný chef Marcel Ihnačák prozrazuje, která z obou kuchyní je „lepší“. Marketér Milan Šemelák s klientem Williamem Rudolfem Lobkowiczem mluví o tom, jak přetvořit odkaz šlechtického rodu do moderní doby.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

ECB rázně zakročí, aby inflaci stlačila zpět ke dvěma procentům, říká prezidentka Evropské centrální banky Christine Lagardeové

ECB zvýšila základní úrok na čtyři procenta. A půjde ještě výš

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme