Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Výstava českých projektů ve Štrasburku ukazuje význam spolupráce byznysu a neziskovek

Výstava českých projektů ve Štrasburku ukazuje význam spolupráce byznysu a neziskovek
Stanislav Šulc / Newstream
 nst
nst

Je to jedno z důležitých spojení pro úspěšnou budoucnost. Spolupráce neziskového sektoru a soukromých společností nabývá na významu a může oba světy značně obohatit. Neziskový sektor totiž umí vyhledat konkrétní osoby, kterým pak ve spolupráci s komerční sférou dokáže nabídnout skutečně efektivní pomoc. 

Reklama

Důležitost této spolupráce ukazuje projekt Good Company Circle (Kruh dobré společnosti) a stejnojmenná výstava, která se ve dnech 6. až 8. února představila na půdě Evropského parlamentu ve Štrasburku. Iniciátorem výstavy je vydavatelství a byznysový zpravodajský portál newstream.cz, který vnímá propojení neziskové a byznysové sféry za klíčové. 

„Mediálním partnerstvím chceme i tento rok podpořit celoroční projekt Good Company Circle. Letošní spolupráci jsme slavnostně odstartovali tím, že jsme vybrali TOP 10 úspěšných českých projektů, které vznikly ve spolupráci neziskového sektoru s byznysem. Ve Štrasburku tyto konkrétní příklady vystavujeme jako inspiraci pro ostatní v Česku i celé Evropské unii. Zájem o akci i ze strany zahraničních návštěvníků parlamentu pomáhá tyto projekty a jejich myšlenky šířit i za hranice Česka,“ říká Katarína Krajčovičová, šéfka Newstream Clubů. 

Záštitu nad akcí přijala členka Evropského parlamentu Radka Maxová, která se sociálně důležitým a citlivým tématům věnuje celou svou politickou dráhu.  

Desítka inspirativních projektů

„Zahájili jsme výstavu Good Company Circle, která upozorňuje na vlivnou spolupráci při řešení problémů, jako je chudoba, sociální a zdravotní znevýhodnění a změna klimatu. Deset inspirativních projektů z České republiky ukazuje týmovou práci, inovace a závazek k sociální udržitelnosti prostřednictvím skutečných partnerství mezi neziskovými organizacemi a firmami. Od podpory dětí se zdravotním znevýhodněním, starších lidí až po řešení rozdílů v odměňování žen a mužů - tyto spolupráce ukazují pozitivní změnu prostřednictvím smysluplných partnerství a význam spojení sil při řešení společenských výzev,“ říká politička, která tomuto tématu věnovala jednu ze dvou výstav, které během svého působení v Evropském parlamentu může zaštítit. 

Zahájení výstavy se zúčastnil také místopředseda Evropského parlamentu Marc Angel, pro něhož je dle jeho slov funkční občanská společnost a neziskový sektor jedním z pilířů funkční demokratické společnosti. 

„Sám jsem býval v mládí aktivistou, takže jsou mi neziskové projekty nesmírně blízké. Jsem rád, že v České republice vzniká tolik zajímavých projektů. A je pozitivní vidět, že se právě do neziskových aktivit zapojuje také čím dál více mladých lidí,“ uvedl Angel. 

Spolupráce nezisku, byznysu i politiky je klíčová

Za myšlenkou Good Company Circle stojí Eva Prokešová ze společnosti JT International. Cílem bylo vytvoření bezpečné a důvěryhodné platformy, kde se neziskový a komerční sektor setká a spolupracuje a komunikuje o tématech sociální udržitelnosti, komunitních investic a celkové budoucnosti naší společnosti. Necelý rok od spuštění platforma ukazuje svůj význam i na mezinárodní scéně.  

„I tato výstava je ukázkou spolupráce mezi neziskem, byznysem a vlastně i politikou. Bez spolupráce těchto tří sektorů bychom byli svědky hrozeb, které vedou k selhávání ekonomické stability, sociálního blahobytu a celkové odolnosti společností,“ míní Eva Prokešová, Communications & CSR Manager CzHuSk JT Iinternational. „Potřebujeme verbalizovat naše společné potřeby, ukázat nejlepší postupy z této spolupráce, učit se jeden od druhého, jít příkladem dalším firmám, komunitám, jednotlivcům nebo třeba i politickým autoritám. Potřebujeme vytvořit Kruh dobré společnosti,“ dodává. 

Letos projekt vyvrcholí celodenní konferencí Good Company Circle 2024 s řadou významných řečníků, která se bude konat na podzim. 

Newstream.cz je byznysový web, který vznikl v červenci 2021 a vydává jej Newstream Agency. Zaměřuje se na ekonomické zpravodajství, zprávy z firem, financí, realit a chytrého lifestylu včetně rozhovorů, komentářů, reportáží, videí, podcastů a videorozhovorů. Pořádá odborné a společenské eventy a networkingové Cluby. Newstream Agency od roku 2023  vydává také tištěný byznysově-lifestylový magazín s názvem Newstream CLUB. 

Eva Prokešová z JTI na konferenci Good Company Circle k sociální odpovědnosti a ESG
video

Expertka: Jen peníze na pomoc nestačí. Firmy mohou díky ESG pomáhat potřebným ještě mnohem lépe

Dát šanci seniorům žít co nejdéle doma nebo řešit každodenní trable samoživitelů i lidí, kteří nemohou nalézt práci. I tak může vypadat pomáhání firem, které si uvědomují sociální odpovědnost a její potřebu ve společnosti. Pokud totiž nepomohou zrovna tyto firmy, nikdo jiný to už neudělá a řada lidí se ocitne bez pomoci. O tom, jak upozorňovat na nová témata a možnosti takovéto pomoci, jsme se v rozhovoru pro newstream.cz bavili s Evou Prokešovou z JTI, která k sociální odpovědnosti založila letos i speciální konferenci Good Company Circle 2023.

Přečíst článek

Eva Prokešová z JTI: Zvyšování kvality života seniorů je zásadní téma

Pomoc starším a zvyšování kvality života seniorů je podle Evy Prokešové jednou z největších výzev současnosti. I proto se v rámci ESG a CSR aktivit JTI věnuje právě těmto tématům. „Dlouhodobě mě zajímá, jak mohou firmy smysluplně pomáhat sociálně znevýhodněným osobám. Musíme toto téma otevírat,” vysvětluje Eva Prokešová z JTI, která na konci února v Praze povede diskusi u kulatého stolu na setkání Innovative Women Shaping the Future pořádaném velvyslanectvím Irska, Enterprise Ireland a Newstream Business Club českých a slovenských žen.

Přečíst článek

Reklama

Související

Eva Straškrábová

Eva Straškrábová: Komunikace značky už není jen o emocích, dnes musíme více vysvětlovat racionální benefity

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme