Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

energie - informace o tématu

Další „oběť” inflace. Dříve Babišova mlékárna Olma z Agrofertu loni dosáhla rekordního zisku. Na snímku tehdejší šéf Agrofertu a pozdější premiér Andrej Babiš a šéfka mlékárny Olma Simona Sokolová v roce 2013.

Další „oběť” inflace. Dříve Babišova mlékárna Olma z Agrofertu loni dosáhla rekordního zisku

Mlékárně Olma loni vzrostl zisk meziročně o 4,4 procenta na rekordních 215,8 milionu korun. Vyplývá to z výroční zprávy skupiny Agrofert, do které Olma patří. Tržby mlékárny zatím zveřejněny nebyly.

Přečíst článek
Plovoucí zásobník a zařízení pro regasifikaci plynu Hoegh Esperanza během otevření terminálu LNG (Liquefied Natural Gas) ve Wilhelmshavenu, Německo, v sobotu 17. prosince 2022.

Německu kříží cestu k nezávislosti na ruském plynu nečekaná překážka: bomby z dob nacistů

Přečíst článek

Klíčové chemičce z Agrofertu vzrostl zisk o 1225 procent

Drahá hnojiva v loňském roce podpořila výsledky hospodaření jedné z klíčových chemiček Agrofertu ze svěřenských fondů Andreje Babiše. Tržby Lovochemie vzrostly téměř na dvojnásobek, zisk vzrostl o 1225 procent.

Přečíst článek
Dušan Kunovský, Central Group

Realitní a hypoteční trh byl loni v krizi. Central Group i tak zvýšil zisk na miliardu

Developerská skupina Central Group loni meziročně zvýšila čistý zisk o 23 procent na 918 milionů korun. Čistý obrat stoupl na 1,5 miliardy korun, meziročně to bylo o 44 procent více. Největší výnosy společnost evidovala za podíly dlouhodobého finančního majetku. Vyplývá to z výroční zprávy, kterou společnost zveřejnila ve Sbírce listin.

Přečíst článek
Elektrárna Chvaletice má nůž na krku. Musí plnit přísnější emisní limity

AKTUALIZOVÁNO: Elektrárna Chvaletice miliardáře Tykače má nůž na krku. Musí plnit přísnější emisní limity

Krajský úřad v Pardubicích zpřísnil emisní limity elektrárny Chvaletice, která patří do skupiny Sev.en miliardáře Pavla Tykače, na oxidy dusíku a rtuť. Jsou nižší, než žádala, mírnější za mimořádných stavů. Výjimku z emisních limitů se elektrárně stále nepodařilo získat, úřad proto v rozhodnutí o změně integrovaného povolení použil limity podle takzvaných závěrů o BAT, které platí od srpna roku 2021. Vyplývá to z dokumentu v jednotném informačním systému IPCC.

Přečíst článek
Solární panely

Solární elektrárny na moři jsou revolučním průlomem čisté energie

Dva kruhové plováky s úhlednými řadami solárních panelů umístěné v čínských vodách Žlutého moře, kterými zmítají vlny vysoké až deset metrů, začaly koncem loňského roku vyrábět elektřinu. Plováky umístěné zhruba 30 kilometrů od pobřeží provincie Šan-tung jsou důležitým krokem k dalšímu průlomu v oblasti čisté energie, píše agentura Bloomberg.

Přečíst článek
Pražané se od Pražské energetiky dočkají snížení cen pod stanoveným stropem

Statisíce Pražanů se dočkají snížení cen energií. O kolik, to zatím Pražská energetika tají

Pražská energetika (PRE) zlevní od 1. září plošně silovou elektřinu a plyn pod úroveň cenového stropu. Snížení cen se bude týkat přibližně 750 tisíc odběratelů elektřiny a téměř 30 tisíc odběratelů plynu, což je drtivá většina klientů společnosti. Zlevnění se nebude týkat zákazníků, kteří už mají zafixovány ceny pod stropem. Konkrétní ceny dodavatel oznámí v srpnu, uvedl mluvčí PRE Karel Hanzelka. V předchozích měsících zlevňovali pro část odběratelů i další dodavatelé.

Přečíst článek
ČEZ umožní 160 tisícům klientům s cenami energií nad stropem přechod na nižší tarif

ČEZ umožní svým klientům s cenami energií nad stropem přechod na nižší tarif

Zhruba 160 tisíc zákazníků energetické společnosti ČEZ, kteří mají od loňska ceny energií dlouhodobě zafixovány nad úrovní vládního cenového stropu, bude moci přejít na nižší tarif.

Přečíst článek
solární panely

Zájem o solární panely zvyšuje poptávku po stříbře. Může vyčerpat až 98 procent jeho zásob

Změny v technologii solárních panelů zvyšují poptávku po stříbře. Tato skutečnost by dále mohla prohloubit deficit nabídky tohoto kovu na trhu, protože se očekává jen malé dodatečné zvýšení těžby, upozornila agentura Bloomberg.

Přečíst článek
Lukáš Kovanda: Stát vybírá suverénně nejvíce na daních. Díky ČEZ i Agrofertu

Lukáš Kovanda: Stát vybírá suverénně nejvíce na daních. Cenou za to je hluboký propad životní úrovně

Stát vybírá historicky suverénně nejvíce na daních, a to se ještě dočká tučného inkasa mimořádné „daně z drahé elektřiny“. Státu svědčí výrazný růst ziskovosti nejen ČEZ, ale i podniků jako Agrofert – ten hlásí růst zisku o 124 procent, píše hlavní ekonom Trinity Bank Lukáš Kovanda.

Přečíst článek
cukr

Cukr a zlato zdražují, ceny ostatních komodit však míří dolů

Ceny komodit na světových trzích v prvním letošním pololetí klesly, největší zlevnění zaznamenaly energie a průmyslové kovy. Naopak zdražilo zlato či cukr. Tvrdí to analytik investiční společnosti XTB Jiří Tyleček. Komoditní index agentury Bloomberg ztratil od počátku roku deset procent.

Přečíst článek
Zemní plyn

Cena zemního plynu v Evropě v prvním pololetí klesla o polovinu

Cena zemního plynu v Evropě v prvním pololetí klesla proti konci loňského roku na polovinu. S odvoláním na údaje londýnské burzy Intercontinental Exchange (ICE) a vlastní výpočty to uvedla ruská tisková agentura TASS. Ke zlevnění plynu podle ní přispělo teplé počasí, zaplněnost zásobníků a pokles poptávky v Evropské unii.

Přečíst článek
Reklama

News box

Irsko zvažuje, že kvůli nárůstu nelegální migrace z Británie přes Severní Irsko začne vracet žadatele o azyl 🏃 zpět do Spojeného království. S odvoláním na prohlášení irského premiéra Simona Harrise o tom informovala agentura AFP.
Reklama
Reklama
Doporučujeme