Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

energie - informace o tématu

Lukáš Kovanda: Stát vybírá suverénně nejvíce na daních. Díky ČEZ i Agrofertu

Lukáš Kovanda: Stát vybírá suverénně nejvíce na daních. Cenou za to je hluboký propad životní úrovně

Stát vybírá historicky suverénně nejvíce na daních, a to se ještě dočká tučného inkasa mimořádné „daně z drahé elektřiny“. Státu svědčí výrazný růst ziskovosti nejen ČEZ, ale i podniků jako Agrofert – ten hlásí růst zisku o 124 procent, píše hlavní ekonom Trinity Bank Lukáš Kovanda.

Přečíst článek
větrná elektrárna, ilustrační foto

Česko zaostalo v rozvoji větrných elektráren, řekl Síkela. Podíl větrné energie chce do několika let ztrojnásobit

Česko podle ministra průmyslu a obchodu Jozefa Síkely (STAN) zaostalo v rozvoji větrných elektráren. Výrazné je to ve srovnání s Evropou. Větrná energie v ČR tvoří zhruba jedno procento spotřeby elektřiny v zemi, přičemž evropský průměr je 17 procent, řekl Síkela novinářům na dnu otevřených dveří ve větrné elektrárně Vrbice na Karlovarsku, který uspořádala Komora obnovitelných zdrojů energie (OZE). Podíl větrné energie by chtěl Síkela do roku 2030 ztrojnásobit.

Přečíst článek
Poptávka po ropě je téměř za vrcholem. Příští rok ji zabrzdí elektromobily a touha po čisté energii

Poptávka po ropě je téměř za vrcholem. Příští rok ji zabrzdí elektromobily a touha po čisté energii

Růst poptávky po ropě, který se dostavil díky oživení po pandemii, v letošním roce skončí. Výhled světové ekonomiky a přechod na čistší paliva totiž poptávku od roku 2024 omezí. Ve své pravidelné měsíční zprávě o situaci na trhu s ropou to uvedla Mezinárodní agentura pro energii. Agentura také poprvé předpovídá vrchol světové poptávky "před koncem desetiletí".

Přečíst článek
Kovanda: Inflace se Česka drží „jako klíště“. Snižování úrokových sazeb ČNB nehrozí

Lukáš Kovanda: Inflace se Česka drží jako klíště. Snižování úrokových sazeb ČNB nehrozí

Inflace v Česku je neústupnější, než experti čekali. Drží se České republiky „jako klíště“. Experti se před oznámením dnešních čísel shodovali, že v meziročním vyjádření inflace klesne pod úroveň 11 procent. Místo toho však vykázala úroveň 11,1 procenta. I tak ale platí, že inflace je v meziročním vyjádření nyní nejnižší od loňského února, podotýká hlavní ekonom Trinity Bank Lukáš Kovanda.

Přečíst článek
Ceny v květnu zpomalily růst. Sen o jednociferné inflaci se ale stále rozplývá

AKTUALIZOVÁNO: Ceny v květnu zpomalily růst. Sen o jednociferné inflaci se ale stále rozplývá

Inflace v Česku opět zpomalila, meziročně vzrostly spotřebitelské ceny v květnu o 11,1 procenta, což bylo o 1,6 procentního bodu méně než v dubnu, uvedl Český statistický úřad. Míra inflace je ale vyšší, než odhadovali analytici a stále se drží dál od vytoužené jednociferné hodnoty.

Přečíst článek
autonomní vozy

Česko může dát miliardy na 5G a 6G sítě, povolil Brusel

Čtrnáct zemí Evropské unie, včetně Česka a Slovenska, smí dát firmám státní subvence dohromady až za 8,1 miliardy eur, v přepočtu 191 miliard korun, z veřejných rozpočtů. Peníze mají společnostem pomoct s projekty na výzkum a vývoj mikroelektroniky a komunikačních technologií, schválila Evropská komise.

Přečíst článek
Energetický Holding Malina, který je v současnosti kvůli problémům se zajištěním velkého množství zakázek na fotovoltaiku v úpadku, chce dokončit všechny rozdělané zakázky.

Malina chce dokončit rozdělané zakázky, je jich na 1500

Energetický Holding Malina, který je v současnosti kvůli problémům se zajištěním velkého množství zakázek na fotovoltaiku v úpadku, chce dokončit všechny rozdělané zakázky. Celkově jde o přibližně 1500 instalací v různé fázi rozpracovanosti. O dalších 2300 zakázkách, u nichž ještě nebyla zahájena instalace, ale byly vybrány zálohy, plánuje firma rozhodnout do konce června.

Přečíst článek
Nová zelená úsporám (NZÚ) bude od letošního září financovaná z Modernizačního fondu, plánované krácení dotací, které vyplývá z vládního úsporného balíčku, se jí tak podle ministra životního prostředí Petra Hladíka (KDU-ČSL) netýká.

Úsporný balíček Novou zelenou úsporám nezasáhne, dotace se krátit nebudou

Nové zelené úsporám se krácení dotací netýká, od září platí nové podmínky Nová zelená úsporám (NZÚ) bude od letošního září financovaná z Modernizačního fondu, plánované krácení dotací, které vyplývá z vládního úsporného balíčku, se jí tak podle ministra životního prostředí Petra Hladíka (KDU-ČSL) netýká. Nové podmínky NZÚ zjednoduší administrativu, dotace se navíc zpřístupní pro další žadatele, především majitele bytů a bytových domů.

Přečíst článek
Spotřeba plynu ve čtvrtletí byla nejnižší od začátku tisíciletí

Výzva šetřit zabrala. Spotřeba plynu ve čtvrtletí byla nejnižší od začátku tisíciletí

Češi pokračují v rekordních úsporách plynu, v prvním čtvrtletí letošního roku snížili spotřebu meziročně o 14,4 procenta. Celkem tak spotřebovali 2,52 milionu metrů krychlových plynu, což je nejméně od roku 2001, odkdy se vedou statistiky, uvedl Energetický regulační úřad (ERÚ).

Přečíst článek
Miliardář Křetínský posílí na tuzemském energetickém trhu, může koupit Gazela Energy

Další zářez na tuzemském trhu. Miliardář Křetínský může koupit Gazela Energy

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) povolil společnosti EP Energy Trading z Energetického a průmyslového holdingu (EPH) podnikatele Daniela Křetínského, která pod značkou epet dodává elektřinu a plyn odběratelům v Česku a na Slovensku, nákup obchodníka s elektřinou Gazela Energy. Firma zásobuje přes 13 tisíc odběratelů, uvedl úřad.

Přečíst článek
Domácnosti se naučily šetřit elektřinou. Klesla její spotřeba i výroba

Domácnosti se naučily šetřit elektřinou. Klesla její spotřeba i výroba

Češi dál šetří s elektřinou. V prvním čtvrtletí letošního roku její spotřeba v Česku klesla meziročně o pět procent. Z odběratelů nejvíce šetřily domácnosti. Ještě výrazněji se snížila výroba elektřiny, která meziročně klesla o více než sedm procent, uvedl Energetický regulační úřad (ERÚ).

Přečíst článek
Reklama

News box

Částečný digitální detox si na letní dovolené plánuje dopřát 6️⃣9️⃣ procent Čechů. Naopak 31 procent nehodlá používání internetu nijak omezit. Vyplývá to z průzkumu cestovní agentury Invia, který dnes novinářům představila mluvčí Jiřina Ekrt Jirušková. I když podle ní část dotázaných chce na internetu strávit stejně času jako doma, pracovní telefon a počítač si jich na dovolenou bere osm procent.
Britský mobilní operátor Vodafone v uplynulém finančním roce 📈 zvýšil základní zisk o 2,2 procenta na 11,02 miliardy eur (273 miliard korun). Generální ředitelka Margherita Della Valleová uvedla, že jak Vodafone odprodal své aktivity ve Španělsku a v Itálii, dosahuje růstu na všech svých trzích v Evropě, včetně největšího trhu v Německu. Růst vykazuje i v Africe.
Vojenská pomoc z nedávno  schváleného amerického balíku pomoci už začala přijíždět na Ukrajinu a další zásoby jsou na cestě. Dnes to při setkání s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským řekl v Kyjevě americký ministr zahraničí Antony Blinken, napsala agentura Reuters. 
Meziroční míra inflace na Slovensku v dubnu dosáhla tříletého 📉 minima 2,1 procenta. Tempo zvolnila už patnáctým měsícem v řadě, v březnu činila 2,3 procenta. ČTK o tom dnes informoval slovenský statistický úřad. V Česku inflace v dubnu naopak zrychlila a byla vyšší než na Slovensku.
Skupina PPF vykázala za rok 2023 čistý zisk téměř 1,45 miliardy eur (v přepočtu zhruba 3️⃣6️⃣ miliard korun), když předloni měla zisk 164 milionů eur (v přepočtu zhruba čtyři miliardy korun). Většího zisku dosáhla PPF pouze za rok 2008, kdy uskutečnila transakci s italskou pojišťovnou Generali.
Ukrajina v noci na dnešek zničila všech 18 dronů, kterými na ni útočilo Rusko, uvedlo ukrajinské letectvo. Rusko zase informovalo o 25 🚀 raketách, které její protivzdušná obrana zničila nad Belgorodskou oblastí. Píše o tom agentura Reuters.
Americký ministr zahraničí Antony Blinken dnes dorazil na neohlášenou návštěvu Ukrajiny. V Kyjevě se sejde mimo jiné s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským ve snaze ujistit představitele země o pokračující americké 🤝 podpoře země čelící ruské ofenzivě. Informovaly o tom tiskové agentury.
Ruský plynárenský gigant Gazprom by se dlouho mohl potýkat se špatnými hospodářskými výsledky. Kdysi nejziskovější ruská společnost vlastněná Kremlem se potýká se ztrátou evropského trhu, kterou se snaží vykompenzovat domácím trhem a vývozem do Číny. Firma nedávno oznámila roční čistou ztrátu 7️⃣ miliard dolarů (161 miliard korun).
Americká vojenská pomoc pro Ukrajinu v rámci balíku, který Kongres  schválil koncem dubna, již dorazila do země čelící ruské agresi. Podle tiskových agentur to dnes řekl poradce Bílého domu pro národní bezpečnost Jake Sullivan. Washington učiní vše, aby další podporu dostal Kyjev v době sílící ruské ofenzivy co nejrychleji, dodal Sullivan.
Reklama
Reklama
Doporučujeme