Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

ekologie - informace o tématu

Jaroslava Valová a Tomáš Vala při představení revolučního klozetu, který oproti běžným toaletám ušetří sedm litrů vody na jedno spláchnutí.

Sázka na „chytrý” klozet vyšla. Siko loni vydělalo přes půl miliardy

Šetrný klozet, technologický hit od společnosti Siko, který splachuje jen minimem vody, zaujal svět. Firma s ním má velké plány. Loni podle předběžných kvalifikovaných odhadů Siko poprvé v historii utržilo přes pět miliard korun a vydělalo přes půl miliardy. Letošní plán je podle jeho šéfa Tomáše Valy ještě o něco ambicióznější. Jen na investice dá půl miliardy.

Přečíst článek
šéf ČEZ Esco Kamil Čermák

Fenoménem dneška jsou bateriová úložiště, říká Kamil Čermák z ČEZ Esco

Úspory energií, to byla v posledních desítkách let jen slovní vata. Nikoho moc nezajímaly. S aktuálním rapidním zdražováním se z úspor stává žhavé téma. ČEZ založil před pěti lety divizi Esco, která se zpočátku věnovala hlavně průmyslovým podnikům. Nyní letí hvězda Esco vzhůru. Uspořit za energie chce najednou každý. Esco začíná obsluhovat i menší firmy či obce. „Chodí za námi starostové, že to jejich voliči chtějí,“ říká v rozhovoru pro newstream.cz šéf ČEZ Esco Kamil Čermák.  

Přečíst článek
Hybrid

Češi si oblíbili hybridy. Letošní prodeje už jsou oproti loňsku téměř dvojnásobné

Češi vykročili směrem k elektrifikované budoucnosti. Prodeje hybridních a elektrických vozů tak už tvoří 12 procent z celkových prodejů nových aut. V kategorii elektromobilů byla nejprodávanější značkou Škoda. Vyplývá to z aktuálních údajů Svazu dovozců automobilů.

Přečíst článek
Paříž

Paříž dá miliardu na vyčištění Seiny i kvůli olympijským hrám

Více než 30leté snahy vedení Paříže o vyčištění Seiny tentokrát možná vyjdou. Projekt na vysokokapacitní nádrž na dešťovou vodu vyjde na více než miliardu eur.

Přečíst článek
Terst je krásný, ale podle studie ISGlobal v něm umírá nejvíce obyvatel kvůli nedostatku zeleně.

Studie: Na nedostatek zeleně se překvapivě nejvíc umírá v Terstu a Turíně

Nejzelenější města v Evropě nemusejí být ta, která tak na neznalé turistické oko působí. Návštěvníky vyhledávaná města Terst (na snímku), Turín či Kodaň vévodí podle studie barcelonského Institutu globálního zdraví žebříčku měst s více než 100 tisíci obyvateli, v nichž lidé nejvíce umírají na nedostatek zeleně a s tím související špatnou kvalitu ovzduší. Naopak překvapivě dobře si vedou hornická města Rotherham v Británii a polský Wałbrzych, která se objevila mezi deseti městy s nejlepším poměrem a rozložením zeleně ve svých městských oblastech.

Přečíst článek
sázení stromu

Hra na odpovědnost. Vysazování stromů neřeší současnou produkci uhlíku

Řada firem nebo zemí chce klimatické sliby splnit tím, že budou ve velkém vysazovat nové stromy. Tyto iniciativy ale nevyřeší současné problémy související s produkcí skleníkových plynů.

Přečíst článek
Státy světa odhlasovaly v Glasgow společné znění klimatické dohody

Dvě stě států na konferenci COP26 odhlasovalo společné znění klimatické dohody

Představitelé téměř 200 zemí světa se dnes na konferenci COP26 ve skotském Glasgow shodli na společném znění dohody o dalším postupu v boji s klimatickými změnami. Země souhlasily s postupným odklonem od používání uhlí k výrobě elektrické energie. Formulace závazku byla pod tlakem Číny a Indie ale na poslední chvíli oslabena a namísto původně navrhovaného postupného zavržení uhlí hovoří jen o postupném omezení jeho používání. Mnoho delegátů vyjádřilo z ústupku těmto dvěma zemím zklamání, ale kvůli "vyššímu dobru" pro text nakonec hlasovalo.

Přečíst článek
výkonná sekretářka Rámcové úmluvy Organizace spojených národů o změně klimatu Patricia Espinosa v projevu při zahájení summitu COP26 v Glasgow

Celé národy zmizí z povrchu zemského, varovala OSN… v červnu 1989

Lídři zemí skupiny G-20, tedy dvacítky nejvyspělejších a nejvýznamnějších světových ekonomik, nevyslali před dnes začínajícím klimatickým summitem OSN v Glasgow příliš silný signál. Na svém římském summitu, který dnes končí, mezi nimi totiž stále přetrvává rozpor ohledně stanovení zřetelného klimatického závazku.

Přečíst článek
Mohammed bin Salman

Saúdská Arábie změnila postoj. Do roku 2060 chce být uhlíkově neutrální

Saúdská Arábie otočila. Při zahájení sobotní klimatické konference v Rijádu se zavázala do roku 2060 dosáhnout uhlíkové neutrality. Dosud investice do fosilních paliv vytrvale kritizovala a rovněž obviňovala ekologické aktivisty z prudkého nárůstu cen energií.

Přečíst článek
Zelené peníze

Evropský Green Deal: Jaké jsou jeho příležitosti i rizika

Evropská unie se chce stát lídrem v transformaci ekonomiky na takzvaně bezemisní. Připravila k tomu celou řadu regulí a cílů. Co to přinese jí samotné a třeba také jednotlivým občanům?

Přečíst článek
Barbara Paldusová

Přišla s technologií na urychlení výroby vakcín. Teď vyvíjí kosmetiku

V Silicon Valley založila dvě úspěšné firmy. Prodej jedné z nich jí a investorům vynesl 225 milionů dolarů. Teď Barbora Paldusová, americká vědkyně a podnikatelka s českými kořeny, svoje znalosti z vědy uplatňuje při vývoji a výrobě přírodní kosmetiky.

Přečíst článek
Reklama

News box

Severoatlantickou alianci  znepokojují nedávné škodlivé aktivity na území členských států bloku, které vyvíjí Rusko v rámci svých hybridních aktivit. Uvádí se to v prohlášení, které aliance dnes vydala. Text zmiňuje Česko, Estonsko, Německo, Lotyšsko, Litvu, Polsko a Británii. Ruské jednání neodradí spojence od další podpory Ukrajiny, píše se v dokumentu.
Turecko zcela  zastavilo obchod s Izraelem. Agentuře Bloomberg to řekli dva nejmenovaní turečtí představitelé seznámení s touto záležitostí. Ankara tím dává najevo nesouhlas s počínáním Izraele v Pásmu Gazy, které ostře kritizuje turecký prezident Recep Tayyip Erdogan. 
Palestinské hnutí Hamás v reakci na poslední návrh 📜 dohody o příměří s Izraelem uvedlo, že co nejdříve vyšle do Káhiry delegaci, která bude pokračovat v jednáních. Vůdce politického křídla Hamásu Ismáíl Haníja řekl, že uskupení návrh studuje v „pozitivním duchu“, přestože podle dřívějších prohlášení se na něj dívalo spíše „negativně“. V prohlášení podle agentury AP nebylo uvedeno, kdy delegace odcestuje.
Ruský plynárenský gigant Gazprom se v loňském roce propadl do čisté ztráty 6️⃣2️⃣9️⃣​​​​​​​ miliard rublů (161 miliard korun). V roce 2022 ještě hospodařil se ziskem 1,2 bilionu rublů. Dnes to s odkazem na sdělení firmy napsala agentura Reuters. Na výsledku se negativně projevilo mimo jiné i snížení prodeje plynu do Evropy o více než polovinu.
Rozhodnutí bankovní rady České národní banky (ČNB) o snížení základní úrokové sazby o půl procentního bodu na 5,25 procenta bylo jednomyslné. Novinářům to po jednání bankovní rady řekl guvernér ČNB 👨 Aleš Michl. 
Společnost CPI Property Group (CPIPG) miliardáře Radovana Vítka prodala ⛷️ lyžařský resort Crans Montana ve Švýcarsku. Firma to uvedla v dnešní tiskové zprávě. Hodnota transakce je přes 100 milionů švýcarských franků (2,5 miliardy korun).
Bankovní rada České národní banky (ČNB) dnes 📉 snížila základní úrokovou sazbu o půl procentního bodu na 5,25 procenta. Informoval o tom ředitel odboru komunikace ČNB Jakub Holas. Základní úroková sazba se tak dostala na nejnižší úroveň od počátku května 2022. Většina analytiků pokles sazby v tomto rozsahu očekávala.
Schodek státního rozpočtu ke konci dubna se 📉 prohloubil na 153,1 miliardy korun z březnových 105 miliard korun. Dnes o tom informovalo ministerstvo financí. Je to třetí nejhlubší dubnový rozpočtový deficit, loni dosáhl rekordní hodnoty 200 miliard korun. 
Spojené státy a Saúdská Arábie by mohly v řádu několika týdnů podepsat průlomovou obrannou 🤝 dohodu, napsala dnes agentura Bloomberg. Zahrnovat by měla spolupráci v jaderné energetice a umělé inteligenci i omezit vliv Číny v Saúdské Arábii. Součástí původně trojstranné smlouvy mělo být i smíření mezi Izraelem a Saúdskou Arábií výměnou za izraelský příslib zlepšení životních podmínek Palestinců.
Investiční společnost EP Equity Investment (EPEI) českého podnikatele Daniela Křetínského získala téměř čtvrtinový podíl ve francouzské firmě Nanobacterie, která vyvíjí neinvazivní metodu 👨‍⚕️ léčby rakoviny. ČTK to dnes oznámil mluvčí Křetínského společností Daniel Častvaj. Hodnotu transakce neuvedl.
Reklama
Reklama
Doporučujeme