Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Zrádné mrakodrapy. Velká města se propadají

Čínská města jsou ohrožená hmotností budov
iStock
 ČTK

Téměř polovina velkých čínských měst se propadá kvůli čerpání vody a zvyšující se hmotnosti rychle se rozrůstajících městských oblastí. Některá města se propadají velmi rychle - každé šesté tempem rychlejším než jeden centimetr za rok, uvedli vědci, které citoval zpravodajský server BBC News.

Reklama

Čínští vědci pro BBC uvedli, že kvůli rychlé urbanizaci v posledních desetiletích nyní Čína v současnosti pro potřeby lidí spotřebovává mnohem více vody. S propadáním půdy se tato nejlidnatější země světa potýká už dlouho. Šanghaj i Tchien-ťin vykazovaly známky poklesu už ve 20. letech 20. století. Šanghaj se za poslední století propadla o více než tři metry.

Aby tým výzkumníků z několika čínských univerzit pochopil rozsah tohoto problému, prozkoumal 82 měst, včetně všech s více než dvěma miliony obyvatel. K měření vertikálních pohybů půdy po celé zemi použili data ze satelitů Sentinel-1.

Lukáš Kovanda: Má Západ sázet na pád Číny? To by se těžce přepočítal

Snaha Pekingu opřít ekonomický růst Číny o něco jiného, než jsou pod tíhou dluhu kolabující reality v zemi, vytváří nové nároky na tamní veřejnou kasu. A to zhoršuje stav veřejných financí této druhé největší ekonomiky světa. Může být hůř, varuje přitom Fitch. Pekingský režim zřejmě bude zhoršení ratingového výhledu Číny ze „stabilního“ na „negativní“ záhy rozporovat, nicméně je zjevné, že Číňanům více než kdy jindy hrozí, že jim dluh přeroste přes hlavu.

Přečíst článek

Při pohledu na období od roku 2015 do roku 2022 se týmu podařilo zjistit, že 45 procent městských oblastí klesá o více než tři milimetry ročně. Přibližně 16 procent klesá rychleji než o deset milimetrů ročně, což vědci označují za rychlé tempo. V těchto rychle se propadajících oblastech žije 67 milionů lidí.

Rozsah poklesu je ovlivněn řadou faktorů, včetně geologie a hmotnosti budov. Hlavním prvkem je však podle autorů úbytek podzemní vody. To v podstatě znamená odběr vody pod městy nebo v jejich blízkosti pro potřeby místních obyvatel. Stejný problém už byl zaznamenán v několika velkých městských oblastech po celém světě, včetně amerického Houstonu, hlavního města Mexika či indické metropole Dillí.

Z Číny vyplula do Evropy první nákladní loď se sedmi tisíci elektromobily

FOTOGALERIE: Z Číny do Evropy vyplula obří nákladní loď, veze 7 tisíc elektromobilů BYD

Z Číny vyplula do Evropy první nákladní loď určená speciálně pro vývoz automobilů. Plavidlo schopné přepravit 7000 automobilů si pronajal čínský výrobce elektromobilů BYD, uvedla agentura Bloomberg s odvoláním na příspěvek firmy China International Marine Containers Group (CIMC), která loď vyrobila, na sociální sítí WeChat.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry. 

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Další z největších čínských developerů, společnost Country Garden, se potácí ve finančních problémech. A s ní i její projekty - tím největším mimo Čínu je léta budovaný a stále nedokončený a pustý projekt luxusního ekologicky udržitelného města Forest City v Malajsii za sto miliard dolarů.

„Městu duchů“ v Malajsii hrozí nájezd věřitelů. Zpět by mohli dostat jen zlomek zainvestovaných miliard

Přečíst článek
Největší vodní elektrárna světa, Tři soutěsky na řece Jang-c'-ťiang.

Největší vodní elektrárna světa Tři soutěsky ztichla. Tvrdá připomínka, že obnovitelné zdroje mají své limity

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme