Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

ekologie - informace o tématu

TOP Odpovědná velká firma –  Trendsetter, přebírá Constantinescu Dragos, CEO Plzeňský Prazdroj

Prazdroj, Ikea, Vodafone, banky. Podívejte se, kdo posbíral ceny za odpovědné podnikání

Byznys pro společnost, největší platforma pro odpovědné a udržitelné podnikání v Česku, ocenila na slavnostním galavečeru v Cubex Centru Praha TOP Odpovědné firmy roku 2022.

Přečíst článek
Americký prezident Joe Biden

Bidenův historický úspěch. USA pošlou stovky miliard na ekologii, zaplatí to bohatí a korporace vyššími daněmi

Přečíst článek
Návštěva restaurace

Španělé omezují klimatizace pro podnikatele. Restauratéři dostali výjimku

Bary, restaurace či provozovny, kde práce vyžaduje fyzickou aktivitu, nemusí ve Španělsku v létě dodržovat limity pro klimatizaci, které nařízením z tohoto týdne stanovila tamní vláda ve snaze snížit spotřebu energie. Řekla to španělská ministryně pro ekologickou transformaci Teresa Riberaová. Vysvětlovala tak nová pravidla v reakci na kritiku z řad podnikatelů, včetně provozovatelů restaurací, kteří se obávají, že jim teplotní limity odlákají zákazníky.

Přečíst článek
NEWBrew

Nejzelenější pivo na světě mají v Singapuru. Vaří ho z recyklované odpadní vody a jde na dračku

V asijském ostrovním státě Singapur si lze koupit pivo, které je vyrobené z recyklované odpadní vody. Rozdíl prý zákazníci nepoznají. Značka NEWBrew vznikla spojením vládní agentury PUB, která je zodpovědná za dodávky pitné vody a lokálního řemeslného pivovaru Brewerkz. Sládek Brewerk z uvedl, že pivo mizí ze supermarketů tak rychle, že by mohlo být do konce července vyprodané, informuje agentura Bloomberg.

Přečíst článek
Umyvadlo z recyklovaného betonu

Pneumatiky, nárazník i beton. Studenti přetvořili odpad v designové předměty

Umyvadlo z recyklovaného betonu, hrací prvek z odpadního plastu a bezpečnostních pásů do auta nebo variabilní úložný systém z pryže. To jsou vítězné předměty prvního ročníku výzvy Reborn Design určené pro studenty.

Přečíst článek
Popelnice, ilustrační foto

Obce pořád vozí odpad hlavně na skládky, varuje NKÚ

Ačkoli ukládání odpadů na skládky je nejméně vhodný způsob nakládání s komunálními odpady, zůstává v Česku skládkování stále nejvyužívanější metodou. Odpad se jen málo využívá na recyklaci a vytápění.

Přečíst článek
Amazonský prales

Bolsonaro se činí. Brazilská část Amazonského pralesa mizí nejrychleji v historii

Co slíbil, to splnil. Od nástupu Jaira Bolsonara do úřadu brazilského prezidenta nabrala deforestace Amazonie na intenzitě. Dubnová data o snižování počtu stromů byla nejvyšší v historii a dosavadní rekord z loňského roku překonala o 75 procent.

Přečíst článek
Greenfaltion

Byznys pro společnost zahajuje registraci do 19. ročníku klání TOP Odpovědná firma

Tématem letošního ročníku je digitalizace.

Přečíst článek
Nákladní loď poháněná metanolem – zatím jen na obrázku, ale společnost Maersk jich má objednán plný tucet. První by měla vyplout příští rok.

Palivo budoucnosti? Metanol, soudí Maersk a staví lodě, které jím chce pohánět

Snahy zbavit se závislosti na fosilních palivech dostaly nový impuls v naléhavé potřebě nekupovat ropu a zemní plyn od Ruska. Protože svět se, bohužel, vyvíjí v krizích, je pravděpodobné, že se nyní hledání náhradních paliv zrychlí. Určitě už nezasáhne do současné války na Ukrajině, ale budoucnost může podstatně ovlivnit.

Přečíst článek
domov

Biohacking: Pro zdravý domov to chce uklidit i toxiny

Domov je naším hájemstvím. Místo, kde si lze odpočinout po práci, kde má člověk své místo, své blízké a tráví v něm většinu času. Proto i biohackeři řeší, jak místo, kde žijeme, působí. 

Přečíst článek
Hnědouhelný polský důl Turów

Dohoda o Turówu je nedostatečná. Odporuje tuzemským i EU zákonům, míní experti

Jednání o podmínkách dohody o řešení vlivů těžby v polském hnědouhelném dole Turów musí podle expertní organizace Frank Bold pokračovat. Podle ní nynější dohoda s Polskem nezaručuje ochranu českého území před ztrátou vody a poškozením těžbou a chybí i aktualizovaný hydrogeologický model.

Přečíst článek
Parkovací dům v Dolních Břežanech.

Ocel a svodidla. V Dolních Břežanech mají parkovací dům za 73 milionů

Dolní Břežany spojované v posledních letech s mnoha výjimečnými architektonickými počiny mají další zajímavou stavbu. Problém s parkováním tam vyřešili výstavbou parkovacího domu, který navrhl architekt Zdeněk Fránek.

Přečíst článek
Reklama

News box

Severoatlantickou alianci  znepokojují nedávné škodlivé aktivity na území členských států bloku, které vyvíjí Rusko v rámci svých hybridních aktivit. Uvádí se to v prohlášení, které aliance dnes vydala. Text zmiňuje Česko, Estonsko, Německo, Lotyšsko, Litvu, Polsko a Británii. Ruské jednání neodradí spojence od další podpory Ukrajiny, píše se v dokumentu.
Turecko zcela  zastavilo obchod s Izraelem. Agentuře Bloomberg to řekli dva nejmenovaní turečtí představitelé seznámení s touto záležitostí. Ankara tím dává najevo nesouhlas s počínáním Izraele v Pásmu Gazy, které ostře kritizuje turecký prezident Recep Tayyip Erdogan. 
Palestinské hnutí Hamás v reakci na poslední návrh 📜 dohody o příměří s Izraelem uvedlo, že co nejdříve vyšle do Káhiry delegaci, která bude pokračovat v jednáních. Vůdce politického křídla Hamásu Ismáíl Haníja řekl, že uskupení návrh studuje v „pozitivním duchu“, přestože podle dřívějších prohlášení se na něj dívalo spíše „negativně“. V prohlášení podle agentury AP nebylo uvedeno, kdy delegace odcestuje.
Ruský plynárenský gigant Gazprom se v loňském roce propadl do čisté ztráty 6️⃣2️⃣9️⃣​​​​​​​ miliard rublů (161 miliard korun). V roce 2022 ještě hospodařil se ziskem 1,2 bilionu rublů. Dnes to s odkazem na sdělení firmy napsala agentura Reuters. Na výsledku se negativně projevilo mimo jiné i snížení prodeje plynu do Evropy o více než polovinu.
Rozhodnutí bankovní rady České národní banky (ČNB) o snížení základní úrokové sazby o půl procentního bodu na 5,25 procenta bylo jednomyslné. Novinářům to po jednání bankovní rady řekl guvernér ČNB 👨 Aleš Michl. 
Společnost CPI Property Group (CPIPG) miliardáře Radovana Vítka prodala ⛷️ lyžařský resort Crans Montana ve Švýcarsku. Firma to uvedla v dnešní tiskové zprávě. Hodnota transakce je přes 100 milionů švýcarských franků (2,5 miliardy korun).
Bankovní rada České národní banky (ČNB) dnes 📉 snížila základní úrokovou sazbu o půl procentního bodu na 5,25 procenta. Informoval o tom ředitel odboru komunikace ČNB Jakub Holas. Základní úroková sazba se tak dostala na nejnižší úroveň od počátku května 2022. Většina analytiků pokles sazby v tomto rozsahu očekávala.
Schodek státního rozpočtu ke konci dubna se 📉 prohloubil na 153,1 miliardy korun z březnových 105 miliard korun. Dnes o tom informovalo ministerstvo financí. Je to třetí nejhlubší dubnový rozpočtový deficit, loni dosáhl rekordní hodnoty 200 miliard korun. 
Spojené státy a Saúdská Arábie by mohly v řádu několika týdnů podepsat průlomovou obrannou 🤝 dohodu, napsala dnes agentura Bloomberg. Zahrnovat by měla spolupráci v jaderné energetice a umělé inteligenci i omezit vliv Číny v Saúdské Arábii. Součástí původně trojstranné smlouvy mělo být i smíření mezi Izraelem a Saúdskou Arábií výměnou za izraelský příslib zlepšení životních podmínek Palestinců.
Investiční společnost EP Equity Investment (EPEI) českého podnikatele Daniela Křetínského získala téměř čtvrtinový podíl ve francouzské firmě Nanobacterie, která vyvíjí neinvazivní metodu 👨‍⚕️ léčby rakoviny. ČTK to dnes oznámil mluvčí Křetínského společností Daniel Častvaj. Hodnotu transakce neuvedl.
Reklama
Reklama
Doporučujeme