Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Obyčejný byznys: Kozí farma je trendy. Přežila covid a prosperuje

Kozy z farmy samy přeběhnou do automatizované dojírny
Newstream Michal Nosek
Michal Nosek

Biofarma Dora funguje v Ratibořicích na Moravě již dvaatřicátým rokem. Od skromných začátků v roce 1992, kdy zde rodina Jitky Dobrovolné a jejího manžela začínala hospodařit. Od té doby rodina vytvořila vzorový chov. Jejich výrobky z kozího mléka jsou k dostání v e-shopu, přímo na farmě v i kamenných prodejnách. 

Reklama

Jitka Dobrovolná s manželem jsou původem z Prahy, po pádu socialismu se ale život elektroinženýra, ekonomky a jejich syna Matěje zásadně změnil. Jako dědicové posledního majitele získali v restituci rozlehlé hospodářství v Ratibořicích u Jaroměřic nad Rokytnou. 

Začínali s dvěma kozami, dnes chovají 850 koz z nichž 550 nadojí 1400 litrů denně. Farma zaměstnává patnáct lidí a funguje v rámci norem ekologického zemědělství v celém procesu výroby a je tak bio.

Začátky po restituci

 
Původní stav farmy byl tristní Archiv Farmy Dora

Bio v praxi

„Pěstujeme si i vlastní krmivo, vyprodukované mléko je díky tomu v bio kvalitě,” říká Matěj Pastrňák, syn Jitky. Matěj je zemědělský inženýr a  jednatel rodinné farmy. Ta má již několik let automatizovanou dojírnu a výrobní linku. Kozy do ní běhají svobodně přes dvůr, a v dojírně se i řadí. Farma má i další specifikum, díky tomu, že se kozy chovají ve venkovních výbězích, tak postrádá nevávábný odér, běžný v jiných statcích. 

Farma spustila i program v rámci agroturistiky. Poskytuje skupinám možnost objednat si exkurzi s ochutnávkou výrobků z kozího mléka. Na farmě vítají i dětské kolektivy z mateřských a základních škol. Od roku 2008 je návštěvníkům k dispozici nový prostor agrocentra vybudovaný s podporou Evropské unie.

Válka v „obilnici Evropy“ může vyhladovět svět

Ztráty ukrajinského sektoru obilovin a olejnin by v letošním roce mohly přesáhnout 3,2 miliardy dolarů (74,6 miliardy korun). Důvodem jsou vysoké náklady na logistiku a také nárůst cen pohonných hmot a hnojiv. Hrozí také, že vysoké ceny způsobí snížení osevních ploch v příštím a následujících letech. Uvedly to podle agentury Reuters ukrajinské zemědělské svazy. Ukrajina je jedním z předních světových producentů a vývozců potravin a její agrární sektor je tradičně ziskový.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Válka na Ukrajině snížila růst v Evropě a výrazně zvýšila inflaci

Válka snížila hospodářský růst Evropy, horší dopady teprve přijdou, uvádí studie švýcarské centrální banky

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme