Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

ekologie - informace o tématu

Elektrárna Chvaletice má nůž na krku. Musí plnit přísnější emisní limity

AKTUALIZOVÁNO: Elektrárna Chvaletice miliardáře Tykače má nůž na krku. Musí plnit přísnější emisní limity

Krajský úřad v Pardubicích zpřísnil emisní limity elektrárny Chvaletice, která patří do skupiny Sev.en miliardáře Pavla Tykače, na oxidy dusíku a rtuť. Jsou nižší, než žádala, mírnější za mimořádných stavů. Výjimku z emisních limitů se elektrárně stále nepodařilo získat, úřad proto v rozhodnutí o změně integrovaného povolení použil limity podle takzvaných závěrů o BAT, které platí od srpna roku 2021. Vyplývá to z dokumentu v jednotném informačním systému IPCC.

Přečíst článek
Ropný vrt společnosti Hilcorp na Aljašce

Pyrrhovo vítězství aktivistů. Přiměli ropné firmy opustit staré vrty – a z jiných udělali miliardáře

Přečíst článek

Stanislav Šulc: Na Blanensku dochází voda. Ale klid, s klimatickou změnou to nesouvisí. Tedy asi

Přečíst článek
Ekologičtí aktivisté

Energetičtí obři zelenají, svět ale čistší nebude. O jejich „špinavý“ byznys se perou jiní

Přečíst článek
Fenomén “zero waste” má smysl

Fenomén „Zero waste“ má smysl

Jistě jste už slyšeli o módní vlně „zero waste – v doslovném překladu „nulový odpad“. Jedná se o snahu minimalizovat odpad a v souvislosti s tím se snažit co nejvíce využívat obnovitelné zdroje. Tento trend se snaží prosazovat napříč různými obory a týká se především obalů. 

Přečíst článek
ČEZ chce využít nerozdělený zisk na investice do obnovitelných zdrojů a energetických služeb

ČEZ chce využít nerozdělený zisk na investice do obnovitelných zdrojů a energetických služeb

Energetický gigant plánuje využít největší část peněz ze zbylého zisku, který nerozdělí akcionářům, na rozvoj obnovitelných zdrojů energie a na investice do energetických služeb (ESCO) v Česku i v zahraničí. Podpořit chce ČEZ také investice do distribuce nebo k vylepšení svého portfolia, řekl finanční ředitel skupiny Martin Novák.

Přečíst článek
Je libo moučné červi, cvrčky, sarančata a jiný hmyz? To jsou pochoutky blízké budoucnosti

Je libo moučné červy k večeři? Hmyz se pomalu vkrádá i do jídelníčku Evropanů

Je libo saranče na grilu, vařeného škorpióna nebo smaženého moučného červa v bramborovém těstíčku? Hmyz se pomalu, nenápadně a nenávratně vkrádá do našeho jídelníčku. A je dost pravděpodobné, že bez něj to v příštích letech naše planeta z hlediska výživy obyvatelstva nepřežije.

Přečíst článek
Ekologové žalujících americké úřady kvůli startu rakety SpaceX. Ruší divokou zvěř, míní

Ekologové žalují americké úřady kvůli startu rakety SpaceX. Ruší divokou zvěř, míní

Environmentální skupiny podaly žalobu na americký Federální úřad pro letectví (FAA) kvůli povolení, které úřad vydal pro start rakety Starship společnosti SpaceX. Podnět k soudu přišel 11 dní poté, co FAA udělila obřímu dopravnímu systému povolení k vzletu. Start rakety podle ochranářů poškodil okolní útočiště divoké zvěře a FAA měl provést rozsáhlejší dopadovou studii. O případu informovala agentura Reuters.

Přečíst článek
EU schválila klíčovou reformu emisních povolenek. Zavede “uhlíkové clo”

EU schválila klíčovou reformu emisních povolenek. Zavede “uhlíkové clo”

Země Evropské unie definitivně schválily další část balíku klimatických norem, s jejichž pomocí chtějí do konce desetiletí významně omezit emise skleníkových plynů. Unijní ministři formálně potvrdili reformu trhu s emisními povolenkami, která počítá se zpoplatněním emisí z vytápění budov a silniční dopravy od roku 2027 a koncem bezplatných povolenek v roce 2034.

Přečíst článek
První solární elektrárna na světě od Franka Shumana v egyptském Maadi (dnešní předměstí Káhiry) zbudovaná v roce 1913.

Vynález z doby ropné krize? Omyl, první solární elektrárna se zrodila před 110 lety v egyptské poušti

Příklon k obnovitelným zdrojům energií je jedním z hlavních trendů posledních několika desítek let. Cíl je jasný. Zmírnit globální oteplování a klimatické změny způsobené spalováním fosilních paliv. První solární elektrárna na světě je ale mnohem staršího data. Před 110 lety ji postavil v egyptském Maadi americký vynálezce Frank Shuman, od jehož úmrtí 28. dubna uplyne 105 let, připomněl výročí server BBC.

Přečíst článek
Alpy přišly  o rekordní množství ledovců. Kvůli extrémnímu horku a suché zimě

Alpy přišly o rekordní množství ledovců. Kvůli extrémnímu horku a suché zimě

Loňský rok byl v Evropě druhým nejteplejším v měřené historii a provázela ho řada klimaticky extrémních jevů. Kombinace vůbec nejteplejšího léta a suché zimy vedla k rekordnímu úbytku alpských ledovců. V klimatické zprávě za rok 2022 to uvedla agentura Evropské unie pro sledování atmosféry a klimatických změn Copernicus. Evropa podle ní zaznamenala vůbec nejvyšší počet hodin slunečního svitu, což na jednu stranu přineslo nebývalou produkci elektřiny ze solárních zdrojů, na druhé straně však zvýšené riziko pro lidské zdraví.

Přečíst článek
British Airways

Přechod k ekologickému palivu zdraží letenky a zpomalí nárůst poptávky

Náklady na dekarbonizaci letecké dopravy povedou k růstu cen letenek. Počet cestujících v letecké dopravě by se však měl v příštích letech přesto dál zvyšovat. S odkazem na zprávu aliance britského leteckého průmyslu to uvedla stanice BBC. Sustainable Aviation, která zahrnuje například leteckou společnosti British Airways, londýnské letiště Heathrow či výrobce letadel Airbus. Lidé podle aliance budou stále chtít létat, a to navzdory „mírně vyšším nákladům".

Přečíst článek
Jan Řežáb, majitel a zakladatel JRD, objevil další výnosný byznys

Miliardář Jan Řežáb našel byznys budoucnosti. Odpad pálí plazmou

Plazmové zplynování, to je dosud nepříliš známé sousloví. Označuje revoluční nakládání s odpady, s všelijakými kaly, toxickými látkami a vlastně se vším, co není možné recyklovat. Plazma by samozřejmě dokázala rozložit na atomy i papír, plasty či kovy. Ale to by byla škoda.

Přečíst článek
Soukromé letadlo Tigera Woodse

Boom soukromých tryskáčů nezastavily ani inflace a krize. Počet letů i emisí loni stoupl na rekord

Počet letů soukromých tryskáčů v Evropě loni vzrostl o neuvěřitelných 64 procent a dosáhl rekordního maxima 572 806. Emise soukromých letadel, které mají neúměrný dopad na životní prostředí, se loni v Evropě více než zdvojnásobily. Uvedl to server CNBC s odkazem na analýzu, kterou zveřejnila ekologická skupina Greenpeace.

Přečíst článek
Reklama

News box

Ukrajinský ministr zemědělství Mykola Solskyj podezřelý z machinací se státními pozemky předal ukrajinskému parlamentu rezignační 📜 dopis. Podle serveru RBK-Ukrajina to oznámil předseda parlamentu Ruslan Stefančuk.
Ruské ministerstvo zahraničí dnes oznámilo vyhoštění 2️⃣ lotyšských diplomatů. Jde podle něj o reciproční krok za dřívější vykázání dvou pracovníků ruské ambasády z pobaltské země. Ruská státní agentura TASS dříve v souvislosti s dnešním předvoláním lotyšské chargé d'affaires na ministerstvo uvedla, že Riga na konci března prohlásila za personu non grata jednoho ruského diplomata.
Litva hodlá pomáhat ukrajinským úřadům s ➡️ navracením ukrajinských mužů v branném věku, oznámil dnes podle serveru Delfi litevský ministr obrany Laurynas Kasčiúnas. Ve středu s podobným prohlášením přišlo Polsko.
Koruna dnes 📈 posílila k oběma hlavním světovým měnám. Vůči euru zpevnila od středečního podvečera o devět haléřů na 25,17 koruny za euro. K dolaru si polepšila o 13 haléřů na 23,50 koruny za dolar. Vyplývá to z údajů serveru Patria Online kolem dnešních 17:00.
Newyorský odvolací soud dnes zrušil odsouzení někdejšího hollywoodského producenta 👨 Harveyho Weinsteina za sexuální delikty a nařídil zahájení nového procesu. Informuje o tom zpravodajský web televize CNN. Verdikt, který byl zrušen, mu v roce 2020 uložil trest 23 let vězení. 
Růst americké ekonomiky v prvním čtvrtletí výrazně zvolnil a v přepočtu na celý rok činil 1️⃣,6️⃣ procenta. Ve svém odhadu to dnes uvedlo americké ministerstvo obchodu. Ve čtvrtém čtvrtletí loňského roku činil ročně přepočtený růst hrubého domácího produktu (HDP) Spojených států 3,4 procenta.
Energetický a průmyslový holding (EPH) podnikatele Daniela Křetínského v loňském roce snížil svůj provozní zisk (EBITDA) na 3️⃣,6️⃣ miliardy eur (zhruba 90,7 miliardy korun). Meziročně jde o pokles o 17 procent. Do hospodaření se promítl pokles cen energií na trhu. Kompletní energetická divize Křetínského skupiny EP Corporate Group (EPCG) pak zaznamenal provozní zisk 7,3 miliardy eur (skoro 184 miliard korun).
Případné zdražení 🍇 ovoce a zeleniny závisí podle prezidenta Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR Tomáše Prouzy také na tom, jak dopadne úroda v dalších evropských zemích. Výkyvy počasí budou ale podle něj v budoucnu nejspíš čím dál častější, a je tak potřeba hledat cesty, jak jim české zemědělství přizpůsobit, řekl.
Americká polovodičová společnost Micron Technology získá od vlády až 6️⃣,1️⃣4️⃣ miliardy dolarů (144,2 miliardy korun) na výstavbu dvou továren na výrobu čipů v USA. Dohoda má pomoci financovat továrny ve státech New York a Idaho. Peníze budou vyplaceny na základě zákona o čipech a vědě z roku 2022, jehož cílem je podpořit domácí výrobu čipů a snížit závislost na dodávkách z Číny a Tchaj-wanu.
Elektromobily a digitální konektivita jsou hlavním tématem největšího čínského autosalonu, který začal v Pekingu. Přední světové automobilky a začínající výrobci 🚗 elektromobilů tam představují nové modely a koncepční vozy se zaměřením na přeměnu Číny v hlavní trh a výrobní základnu digitálně propojených elektromobilů, uvedla agentura AP.
Reklama
Reklama
Doporučujeme