Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

diplomacie - informace o tématu

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj (vlevo) a český prezident Petr Pavel (uprostřed) při státních hymnách 6. července 2023 na Pražském hradě.

FOTOGALERIE: Volodymyr Zelenskyj v Praze aneb Jak vypadalo 16 hodin návštěvy

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, jehož země se téměř pět set dnů brání ruské invazi, se poprvé vypravil na návštěvu České republiky. Jednal s vrcholnými politiky v čele s prezidentem Petrem Pavlem, položil květiny na Národní třídě v Praze u památníku událostí 17. listopadu a po zhruba 16 hodinách pobytu odletěl na další návštěvu, tentokráte sousedního Slovenska. Jak vypadala jeho návštěva ve fotografiích? Podívejte se níže ve fotogalerii.

Přečíst článek

Čínská invaze na Tchaj-wan by zničila světový obchod a polovodičový průmysl, varuje britský ministr zahraničí

Přečíst článek
Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg.

Zelenskyj naléhal na pozvání do NATO, prioritou je vítězství, odvětil šéf NATO Stoltenberg

Přečíst článek
Členové katolického bratrstva 'Cristo de la Buena Muerte' se účastní procesí ve španělské Zamoře, počátkem úterý 4. dubna 2023.

FOTOGALERIE: Týden ve světě – přípravy a oslavy Velikonoc, Macron v Číně, papež zpět v úřadu

Uplynulý týden se nesl zejména v duchu příprav na největší křesťanský svátek. Velikonoce mají v různých zemích až neobvyklou podobu. Jak viděli hlavní události posledních sedmi dnů, jako například návštěvu francouzského prezidenta Emmanuela Macrona v Číně či návrat papeže Františka z nemocnice do úřadu světoví i čeští fotografové? Podívejte se ve fotogalerii na jejich nejlepší snímky.

Přečíst článek
Horkovzdušný balon (ilustrační foto)

Čínský balón získal zpravodajské informace z vojenských základen, USA už nemají pochyby

Čínský špionážní balón, který v únoru u pobřeží Spojených států sestřelila americká stíhačka, dokázal získat zpravodajské informace z několika amerických vojenských areálů, i když se tomu USA snažily zabránit. S odvoláním na dva vysoce postavené americké činitele to uvedl zpravodajský server NBC News. Incident přispěl k dalšímu zvýšení napětí mezi dvojicí mocností.

Přečíst článek
Si Ťin-pching a Vladimir Putin na archivním snímku z února 2022, ještě před ruskou invazí na Ukrajinu.

Putinovy naděje na neomezené partnerství s Čínou vzaly zasvé, míní americký institut

Ruskému prezidentovi Vladimiru Putinovi se pravděpodobně nepodařilo dojednat neomezené dvoustranné partnerství s Čínou, ve které doufal, uvedl v noci na dnešek ve své pravidelné zprávě k válce na Ukrajině americký Institut pro studium války (ISW). Závazky, které obě země přijaly při návštěvě čínského prezidenta Si Ťin-pchinga v Moskvě, jsou podle něj nevyvážené.

Přečíst článek
Spojené státy sestřelily nad Atlantickým oceánem čínský balón, který byl podle nich vybavený špionážní technikou. Poté zahájily operaci na vyzvednutí trosek. Informovala o tom agentura AP, která zároveň připomněla, že balón se dříve pohyboval mimo jiné nad citlivými vojenskými objekty.

Od startu k sestřelu. Umělá inteligence zmapovala let čínského špionážního balonu

Začátkem února byl nad severoamerickým kontinentem poprvé spatřen obří bílý balón, který vyvolal spekulace o jeho původu a účelu. Balon, který americká i kanadská vláda považovala za špionážní a Čína jen za meteorologický, byl sestřelen 4. února u pobřeží Jižní Karolíny. Deník The New York Times spolupracoval s umělou inteligencí Synthetaic na detekci a analýze balónu na satelitních snímcích pořízených Planet Labs a výsledkem je zmapování jeho třítýdenní cesty. Jak vypadala a kudy vedla?

Přečíst článek
Maďarský premiér Viktor Orbán

Do budoucna bude muset Maďarsko přehodnotit blízké vztahy s Ruskem, šokoval Orbán

Maďarský premiér Viktor Orbán šokoval. Jeden z nejvstřícnějších evropských politiků vůči ruskému prezidentu Vladimiru Putinovi po zahájení ruské invaze na Ukrajinu prohlásil, že Maďarsko bude muset kvůli válce přehodnotit současné pozitivní vztahy s Ruskem. Orbán patří ke kritikům západních sankcí uvalených na Rusko za invazi a k podporovatelům užších ekonomických vztahů s Kremlem.

Přečíst článek
Zleva prezident Miloš Zeman, předseda Senátu Jaroslav Kubera a čínský velvyslanec v ČR Čang Ťien-min si připíjejí 25. září 2019 v Praze na slavnostní recepci uspořádané čínskou ambasádou při příležitosti 70. výročí vzájemných diplomatických vztahů.

Lukáš Kovanda: Plány končícího „přítele Pekingu“ Zemana vyvážit obchod Česka s Čínou padly. Schodek je rekordní

Za vlády prezidenta Miloše Zemana, jemuž právě dnes končí jeho druhý pětiletý mandát, se schodek obchodu Česka s Čínou více než zdvojnásobil. V uplynulých deseti letech se tak nepodařilo ani zčásti dostat obchodní vztahy obou zemí do vyváženější polohy. Právě naopak. V posledních letech schodek narůstá dramatickým tempem a loni vykázala svoji historicky suverénně nejvyšší úroveň.

Přečíst článek

Misi na Tchaj-wan doprovodí české startupy. Zaujmou ostrovní investory?

Nejpočetnější česká politicko-podnikatelská mise na Tchaj-wan v čele se šéfkou sněmovny Markétou Pekarovou Adamovou ke konci března bude šancí i pro tuzemské technologické startupy. V takzvaném „ideathonu“ se utkají v třídenním klání se svými ostrovními protějšky a odprezentují svá řešení tamním investorům. Ty nejlepší pak svou práci představí na prestižním Smart City Summit & Expo, který se na Tchaj-wanu koná ve dnech 28. až 31. března. 

Přečíst článek

Češi smýšlejí podobně jako Irové. A vždy jsme se navzájem podporovali, říká irská velvyslankyně

Jaké společenské události mohou přivést člověka na dráhu diplomatky? Která žena jí byla velkou inspirací? A jak se proměnila irská společnost a nerovné postavení irských žen za posledních šedesát let? Nejen o tom jsme si povídaly s Clionou Manahan, velvyslankyní Irska pro Českou republiku před setkáním Innovative Women Shaping the Future, které spolupořádají Velvyslanectví Irska, Enterprise Ireland a Newstream Business Club českých a slovenských žen. 

Přečíst článek
Nově zvolený český prezident Petr Pavel s budoucí první dámou Evou.

Kancelář Petra Pavla posílí diplomat z Bruselu Zajíček a velvyslanec v Bělorusku Pernický

Zahraniční odbor Pražského hradu povede po nástupu nového prezidenta Petra Pavla klíčový český diplomat v Bruselu Jaroslav Zajíček. Ředitelem protokolu bude dosavadní český velvyslanec v Bělorusku Tomáš Pernický, uvedla manažerka komunikace zvoleného prezidenta Pavla Markéta Řeháková.

Přečíst článek
Ruský prezident Vladimir Putin nepřednesl novoroční projev tradičně v Kremlu, ale 31. prosince 2022 na blíže neurčené vojenské základně s vojáky v uniformách v pozadí.

Opusťte Rusko, vyzvaly USA své občany. Můžou vás tam svévolně zatknout

Spojené státy doporučily svým občanům pobývajícím v Rusku, aby okamžitě opustili zemi. Jako důvod uvádějí válku na Ukrajině či možnost svévolného zatčení. Uvedlo to na svých webových stránkách americké velvyslanectví v Rusku.

Přečíst článek
Reklama

News box

Boeing kvůli technické závadě odložil první let vesmírné lodi Starliner se dvěma americkými astronauty k 🌍 Mezinárodní vesmírné stanici (ISS), oznámily tiskové agentury. Odpočítávání se zastavilo dvě hodiny před plánovaným startem z floridského mysu Canaveral.
Ruský opoziční politik Vladimir Kara-Murza, který si momentálně v trestanecké kolonii s maximální ostrahou odpykává pětadvacetiletý trest za kritiku ruské války proti Ukrajině, získal jednu z prestižních 🥇 Pulitzerových cen za své komentáře psané za mřížemi pro list The Washington Post. Cena byla udělena „za vášnivé komentáře napsané s velkým osobním rizikem z vězeňské cely“, uvedli.
Rusko urychluje vývoj a spouští výrobu 🚀 raket krátkého a středního doletu, dříve zakázaných smlouvou INF, uvedl server Meduza s odvoláním na dnešní prohlášení ruského ministerstva zahraničí. Smlouva o likvidaci raket středního a krátkého doletu (INF), kterou v prosinci 1987 v Bílém domě podepsali sovětský vůdce Michail Gorbačov a americký prezident Ronald Reagan, zanikla v létě 2019 poté, co od ní USA a Rusko odstoupily.
Reklama
Reklama
Doporučujeme