Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

David Ondráčka - informace o tématu

Nově zvolený český prezident Petr Pavel.

Protikorupční expert David Ondráčka: Pane prezidente, vyvětrejte Hrad

Havlovi zpíval v devadesátkách nadčasově Nohavica. Pane prezidente, ústavní činiteli, píšu vám, že moje děti na mě zapomněly. Chci jen kousek štěstí, proto jsme přece zvonili klíčema na náměstí. Vy mě pochopíte, vy se poradíte, vy mě zachráníte...

Přečíst článek

David Ondráčka: Babiš obchoduje pro druhé kolo. A Pavel se nemůže jen usmívat pod vousy

Přečíst článek
Evropskou unií třese kauza Katargate, zatčena a obviněna z úplatkářství byla místopředsedkyně Evropského parlamentu Eva Kailiová

David Ondráčka: Katargate aneb Jak se v EU kupuje vliv

Evropskou unií třese kauza Katargate, zatčena a obviněna z úplatkářství byla místopředsedkyně Evropského parlamentu Eva Kailiová, další lobbisté a bývalí politici. Chytli je v hotelu přímo při přebírání tašek narvaných eury (což samo působí jako příběh z minulé doby, dnes se to ale dělá elegantněji). Nikdo v Bruselu teď neví, na koho všechno bude vyšetřování mířit.

Přečíst článek
Strakova akademie, sídlo vlády ČR

David Ondráčka: Každý tady bude politický náměstek

Vláda navrhla a Parlament přijal malou novelu služebního zákona. Od ledna na ministerstvech zaniknou funkce odborných náměstků, ti budou poníženi na vrchní ředitele sekcí a budou dělat stejnou práci jako doteď. Ale hlavně na jejich místa přijdou političtí náměstci, protože se ruší omezení v počtu náměstků členů vlády.

Přečíst článek
Strakova akademie, sídlo vlády ČR

David Ondráčka: Ministerský resortismus aneb Kopu jen za svůj barák

Naprostá většina společenských problémů je dnes svou povahou komplexní a vyžaduje spolupráci a nadresortní koordinaci. Stát ale bohužel stále funguje resortně, drží se striktně pravomocí a gescí jednotlivých ministerstev. To brzdí efektivní práci státní správy, způsobuje ne-efektivitu a stojí hodně peněz. Mnoho úředníků i politiků si to dobře uvědomuje, ale stejně se s tím roky nedaří téměř nic udělat. Na resortismus narazí každý, kdo chce něco měnit a mnohé pozitivní snahy na něm troskotají. Je čas překonat resortismus, tu metlu čehokoliv pozitivního ve státní správě, míní bývalý šéf české Transparency International David Ondráčka.

Přečíst článek
Fronta kvůli novým smlouvám na energie před Pražskou energetikou v pražské Vladislavově ulici

David Ondráčka: Městské firmy. Tak o ty se hraje na radnicích především

Proběhly nám komunální volby, ustavila se nová zastupitelstva měst. Postupně se koaličně domlouvají rady měst, známe už většinu starostů, primátorů a radních. Teď nastává jeden z klíčových úkolů komunálních politiků, dobře nastavit a kontrolovat městské firmy.

Přečíst článek
Senát ČR

David Ondráčka: Volme Senát jednokolově

Náš senátní volební systém je trochu jako návštěva ve zmrzlinárně. V první kole si můžete vybrat podle chuti něco speciálního, jiného, zvláštní příchuť – třeba melounovou nebo dračí ovoce. A ve druhém kole už máte většinou na výběr jen vanilkovou nebo čokoládovou. Nic moc a pořád dokola to samé. Proč mají lidi chodit na zmrzku dvakrát, když nakonec dostanou vždy vanilkovou? Pojďme to změnit. Senát by se měl volit jednokolově, navrhuje bývalý šéf Transparency International v Česku David Ondráčka.

Přečíst článek

David Ondráčka: Hasiči, myslivci a fotbalisti. To je česká komunální politologie

Starý vtip říká, že v českých komunálních volbách v malých obcích nekandidují politické strany, ale hasiči, myslivci a fotbalisti. A všichni v dresu nezávislých kandidátů a sdružení. Naše komunální politologie je vlastně docela jednoduchá, až ladovsky idylická, komentuje bývalý šéf české Transparency International David Ondráčka.

Přečíst článek
Zdeněk Hřib, primátor, politik, Petr Hlaváček, náměstek primátora, Jan Čižinský, starosta

David Ondráčka: Komunální volby. O čem by se mělo mluvit, nejen v Praze

Komunální volby jsou před námi. Bývalý šéf české Transparency International David Ondráčka ve svém komentáři popisuje několik témat, o kterých by rád slyšel debatu politiků v Praze, ale platí to stejně třeba pro Ostravu, Brno nebo Plzeň.

Přečíst článek
Miloš Vystrčil, předseda Senátu, Hynek Vohoska, ředitel, zahájení školního roku, žáci

David Ondráčka: Učitelé, díky. A ať je nový školní rok povedený

Je naivní čekat nějakou zázračnou reformu školství. Změny paradigmatu nepřijdou z ministerstva. Začněme od sebe. Každý rodič může kousek přispět k lepší spolupráci se školou, píše ve svém komentáři bývalý šéf české Transparency International David Ondráčka.

Přečíst článek
Poslanecká sněmovna

Vypnutá sněmovna, aneb kde se nyní pečou zákony? U poslanců ne

Říká se, že když zasedá parlament, nikdo si nemůže být jistý svým majetkem ani životem. Ta nadsázka obecně platí, ale aktuálně to není problém české sněmovny, protože ta je fakticky vypnutá. Jak a kde se vlastně pečou pravidla hry v našem systému, jakou roli hrají zájmové skupiny a lobbisti, a jak to vypadá s aktuální sněmovnou v jejím prvním roce? Nijak oslnivě.

Přečíst článek
Potyčka na mítinku Andreje Babiše v Ústí nad Labem

David Ondráčka: Policie pomáhá a chrání. Má ale důvěru lidí?

Zásah policistů bez uniforem, kteří nesmyslně zaklekli čtrnáctiletého kluka na mítinku Babiše, zvedl vlnu vášní. Padla ostrá slova, že se policie utrhla z řetězu, je to jako za StB, ať ministr Rakušan okamžitě jedná.

Přečíst článek
Reklama

News box

Návrh dohody o příměří 📜  schválený palestinským hnutím Hamás neplní izraelské požadavky , ale Izrael bude pokračovat v jednáních, řekl podle agentury Reuters premiér Benjamin Netanjahu . Jeho válečný kabinet mezitím jednohlasně podporoval pokračování vojenských operací v Rafáhu na jihu Pásma Gazy.  Číst více
Dohodu o příměří, jejíž přijetí oznámilo palestinské hnutí Hamás, navrhl Egypt a obsahuje podmínky, s nimiž Izrael nesouhlasil, uvedl s odvoláním na nejmenované izraelské představitele server The Times of Israel. 
Palestinské hnutí Hamás přistoupilo na návrh dohody o příměří s Izraelem, informují agentury s odvoláním na prohlášení vůdce hnutí Ismaíla Haníji. Podle katarské televize Al-Džazíra a dalších médií jde o návrh dohody 📃 předložený Egyptem a Katarem.
Izraelský premiér Benjamin Netanjahu řekl americkému prezidentovi Joeu Bidenovi, že zajistí, aby přes hraniční přechod Kerem Šalom mohla proudit humanitární pomoc pro Palestince v Pásmu Gazy. Uvedl to Bílý dům po dnešním hovoru 📞 mezi oběma politiky.
Ve Špindlerově Mlýně ⛰ jde do finále prodej hotelu Harmony Club, který vlastní bývalý šéf Chemapol Group Václav Junek. O hotel má zájem investor Tomáš Otruba, napsal Deník N s odvoláním na mluvčího Otrubovy společnosti Daniela Mádra. 
Mediální společnost Trump Media & Technology Group (TMTG), jejímž většinovým majitelem je bývalý americký prezident Donald Trump, ❌ ukončila spolupráci s auditorskou firmou BF Borgers, kterou v pátek americká Komise pro cenné papíry a burzy (SEC) obvinila z rozsáhlého podvodu. 
Ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) dnes nechal předvolat do Černínského paláce ruského velvyslance v Česku Alexandra Zmejevského kvůli kybernetickým útokům 💻 na české instituce a kritickou infrastrukturu. Informace Blesk.cz potvrdil mluvčí ministerstva Daniel Drake. Ke stejnému kroku minulý týden přistoupilo Německo. Číst více
Evropská komise schválila prodej americké společnosti U.S. Steel  japonské Nippon Steel za 14,9 miliardy dolarů (zhruba 345 miliard korun). Komise uvedla, že obchod navzdory politickým tlakům ve Spojených státech nenarušuje hospodářskou soutěž.
Generálním ředitelem americké pobočky skupiny Czechoslovak Group (CSG) se stal bývalý důstojník americké armády Paul Lemke. Průmyslově-technologickému holdingu Michala Strnada má pomoci v růstu na americkém trhu a rozvoji obchodních vztahů s tamními klíčovými obchodními partnery.  Číst více
Pražský městský soud 👨‍⚖️ se začal zabývat žalobou Agrofertu ze svěřenských fondů expremiéra Andreje Babiše (ANO), kterou holding podal na hnutí STAN a jeho předsedu a ministra vnitra Víta Rakušana. Agrofert požaduje, aby STAN a Rakušan odstranili ze svých stránek a sítě X příspěvky, kde se podle něj snaží vyvolat dojem, že holding protiprávně odposlouchává hovory třetích osob. 
Reklama
Reklama
Doporučujeme