Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Ceny potravin. Proč rekordně zdražují po celém světě?

Brazzale Moravia, sýrárna z Litovle, měla loni rekordní tržby.

Evropa hladoví po americkém sýru. Je levnější

Dovoz sýru ze Spojených států do Evropy se jen za poslední měsíc trojnásobně zvětšil. Státy EU se totiž potýkají s nedostatkem mléka a také s jeho razantním zdražením, píše agentura Bloomberg.

Přečíst článek
Generální ředitel Penamu a člen představenstva skupiny Agrofert Jaroslav Kurčík.

Chleba může stát i stovku a rohlík deset korun, záleží teď na vládě, říká šéf Penamu

Přečíst článek
Pole kukuřice na Ukrajině v čase válečného konfliktu

Zaminovaná pole a nedostatek hnojiv a paliva sníží sklizeň na Ukrajině o polovinu, ceny potravin dál porostou

Až polovina letošní sklizně na Ukrajině, která patří s Ruskem k hlavním světovým producentům obilí, by mohla být zničena válkou. Důvodem je nejen aktuální ruská invaze na Ukrajinu, ale i nedostatek hnojiv a paliva pro zemědělské stroje bránící výsadbě. To vše přispěje k většímu nedostatku zemědělských plodin ve světě a vyšší ceně potravin, která už nyní rapidně roste, uvedla agentura Bloomberg.

Přečíst článek
Potraviny v ruském obchodě

Březnová inflace v Rusku je nejvyšší za 23 let, za potraviny platí Rusové dvakrát více než před invazí

Spotřebitelské ceny v Rusku v březnu vzrostly ve srovnání s předchozím měsícem o 7,61 procenta, což byl nejvyšší meziměsíční růst od ledna 1999. Ruská ekonomika se potýká s problémy kvůli sankcím uvaleným na Moskvu po invazi na Ukrajinu a rekordnímu poklesu rublu. V únoru inflace činila 1,17 procenta. Vyplývá to z údajů, které zveřejnil ruský statistický úřad. Rusové zároveň utrácejí za potraviny 40 procent svého disponibilního příjmu, což je dvakrát více než před invazí na Ukrajinu, uvedla Organizace OSN pro výživu a zemědělství (FAO).

Přečíst článek
Ceny potravin žene nahoru i stoupající cena obilí ve světě.

Tohle bude bolet. Ceny potravin rostou kvůli válce nejrychleji v historii

Globální ceny potravin rostly již před začátkem války na Ukrajině. V březnu ale jejich růst nabral dramatické tempo a jídlo v průměru zdražilo o 13 procent. Jen za poslední dva roky však nárůst představuje 75 procent.

Přečíst článek
pivo, ilustrační foto

České pivo na seznamu kulturního dědictví UNESCO? To zas bude v álejích... vždyť vy víte co

Český svaz pivovarů a sladoven (ČSPS) usiluje o zapsání české pivní kultury na seznam nehmotného kulturního dědictví UNESCO – vedle hlineckého masopustu, slovácké jízdy králů a verbuňku a zejména po vzoru belgického piva a tamní pivní kultury. Ale upřímně – co tím vlastně svaz pivovarů míní? Na dlouholetou snahu Čechů pěstovanou už od dob komunistů vypít co nejvíc piva za co nejméně peněz – v čemž jsme nejlepší na světě – není proč být hrdý. Je to asi jako kdyby chtěl někdo zapsat na seznam kulturního dědictví pankáčský zvyk válet se na koncertech opilý v blátě.

Přečíst článek
Slunečnicové pole, ilustrační foto

Španělská vláda kvůli válce na Ukrajině omezuje nákupy slunečnicového oleje nebo mléka

Španělská vláda vyšla vstříc obchodním řetězcům a umožnila jim omezovat nákupy u některých položek. Týká se to například mléka nebo slunečnicového oleje, který do země dováží z Ukrajiny.

Přečíst článek

Raketově zdražuje i vepřové maso. Nárůst ceny o desítky procent pocítí Češi už o Velikonocích

Vepřové maso na burze, jež určuje ceny v ČR, od ruské invaze zdražilo už o 60 procent. A cena půjde ještě výš. Před Velikonocemi se budou tuzemští prodejci masa snažit využít paniky na trhu a jako u pohonných hmot si navýšit marže.

Přečíst článek
Rusové vybírají hotovost v obavách ze sankcí západu.

Život v Rusku je s každým dalším týdnem invaze nákladnější. Ceny potravin rostou i o desítky procent

Dopady Putinovy invaze na Ukrajinu pociťují Rusové čím dál tíživěji. Nová data ministerstva hospodářství ukázala, že cena běžných surovin jen za poslední týden poskočila o 14 procent. A kvůli oslabování rublu bude podle CNN inflace v Rusku dál narůstat.

Přečíst článek
Američané kupují v době rekordní inflace dražší věci, ale v horší kvalitě, zjistila studie.

Jak tvrdé bude zdražení potravin? Údaje potravinářů naznačují desítky procent

Pokud vláda nepřijde s funkčním modelem dotací pro potravináře, promítne se zvyšování cen energií a nedostatku surovin do konečných cen pro spotřebitele zcela zásadně. Upozorňuje na to Potravinářská komora ČR. Požaduje zastropování cen energií nebo zrušení spotřební daně z paliv.

Přečíst článek

Potravinová krize bude. Otázkou je jen, jak velká, říká výrobce hnojiv

Rusko a Ukrajina jsou obilnicí světa. A také dominantními výrobci hnojiv, která podle indexu Bloombergu zdražují nad svá historická maxima.

Přečíst článek
Pole kukuřice na Ukrajině v čase válečného konfliktu

Na Ukrajině se hroutí systém dodávek potravin, hrozí extrémní růst jejich cen, varuje OSN

Válka na Ukrajině citelně zasáhla obchod s potravinami. Ruská invaze narušuje schopnost Ukrajiny přepravovat zásoby potravin uvnitř země i mimo ni, uvedla agentura OSN. Ukrajina je přitom například pátým největším světovým producentem pšenice. Narušení systému dodávek tak má dopad nejen na ukrajinské obyvatelstvo, ale zhoršuje globální potravinovou krizi, když vhání světové ceny potravin na nová maxima.

Přečíst článek
Reklama

News box

Ukrajinské drony v noci na dnešek poškodily ⚡ energetickou infrastrukturu v západoruské Orlovské oblasti, uvedl na telegramu tamní gubernátor Andrej Klyčkov. Útok bezpilotních letounů z Ukrajiny, která se od února 2022 brání ruské invazi, na energetické zařízení dnes oznámil i šéf nedaleké Smolenské oblasti Vasilij Anochin. Kyjev jejich prohlášení nekomentoval.
Nejméně 36 lidí zahynulo v hornaté oblasti na jihu Číny, kde se ve středu po silných deštích zřítila část 🛣️ dálnice. Dalších 30 lidí je zraněných. S odkazem na čínské úřady o tom dnes informovala agentura AP. Předchozí bilance hovořila o 24 mrtvých.
Nejméně 1️⃣3️⃣ zraněných si dnes v Oděse na jihu Ukrajiny vyžádal ruský útok podniknutý balistickou raketou. Úder také na místě vyvolal rozsáhlý požár, uvedla agentura Reuters s odkazem na šéfa správy Oděské oblasti Oleha Kipera.
Spojené státy dnes obvinily Rusko z porušování 📜 úmluvy o chemických zbraních. Podle Washingtonu Rusové proti ukrajinským vojákům nasadili dusivou látku chlorpikrin i chemické prostředky k potlačování nepokojů, informovala agentura Reuters.
Reklama
Reklama
Doporučujeme