Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech

Rekreační areál v Rabyni jde do dražby. Budovy jsou v dezolátním stavu.

Smetkův brownfield je na prodej. Má to ale háček, za 100 milionů je moc drahý

Rekreační areál v Nové Rabyni, který kdysi patřil vytunelovanému H-Systemu, plochou odpovídá téměř čtvrtině zástavby v obci Lipno. Stát za něj chce v dražbě minimálně 100 milionů. To je ale vzhledem k aktuálnímu územnímu plánu, který na těchto pozemcích nedovoluje stavět, podle expertů příliš.

Přečíst článek
Loft na Hřebenkách od studia Formafatal

FOTOGALERIE: Bazén na střeše i koupelna se skleněnou zdí. Bydlení v loftech se v Česku rozmohlo

Přečíst článek

Na vrcholu byt, vespod bazén. Vodárenská věž v Libni je na prodej za 80 milionů

Přečíst článek

Negrelliho viadukt je bariérou mezi Karlínem a historickým centrem Prahy. Má větší potenciál, říká radní Hlaváček

Přečíst článek
Prostorný loft vznikl přeměnou skladovacích prostor v někdejším holešovickém pivovaru.

Místo pivních sudů luxusní bydlení. Lofty jako v Holešovicích miloval i Warhol

Přečíst článek
Občanská plovárna je jedna z nejstarších říčných plováren ve střední Evropě.

FOTOGALERIE: I tak by to mohlo vypadat nábřeží pod Letnou. Auta by měli nahradit lidé

Dlouhodobě nábřeží Edvarda Beneše pod pražskou Letnou patří spíš autům či kotvícím lodím, nikoliv lidem. A to je podle architektů Miroslava Krátkého a Tomáše Jana Cieśly (Archicraft) škoda. Cílem jejich iniciativy je znovu přivést do těchto atraktivních míst život.

Přečíst článek
Prachatice mají nové letní kino. A povedlo se!

FOTOGALERIE: Kino v Prachaticích by neměl minout žádný milovník architektury

Sezóna letních kin je v plném proudu a v jedenáctitisícových Prachaticích mají nové. Architekti z ateliéru Mimosa to původní působivě zmenšili a částečně zastřešili plachtou. Zdálky tak připomíná plachetnici, i když řešení má návštěvníkům předat atmosféru filmu.

Přečíst článek
Rekonstrukce stodoly v Pošumaví bojuje o prestižní ocenění Česká cena za architekturu.

Fotogalerie: Stačí půl milionu a stodola se promění na „penzion“

Stodola nemusí být plná odpadků a také nemusí sloužit pouze jako skladiště. Ta v Pošumaví se za půl milionů proměnila na působivé místo setkávání s přáteli. A projekt architektonického studia BYRÓ architekti ocenila i odborná porota soutěže Česká cena za architekturu a poslala ho do nominačního kola.

Přečíst článek
Areál bývalé továrny se proměnil na centrům zážitkové turistiky.

REPORTÁŽ: Ruiny na jihu Moravy se proměnily na luxusní hotel

Ve více než 30 let chátrajícím brownfieldu u Znojma je nově hotel i restaurace. Přesně tak jako v Kravsku by se mělo rekonstruovat.

Přečíst článek
Riegrovy sady leží v Praze na Vinohradech. Jde o městský park o rozloze asi 11 hektarů.

FOTOGALERIE: V Česku se staví skvělá architektura, která dobývá i prestižní mezinárodní soutěže

Revitalizace v Riegrových sadech, kterou inicioval architekt Petr Janda, a rekonstrukce holešovické Kabelovny studia B² Architecture zaujaly porotu architektonické soutěže A+Awards.

Přečíst článek
Čeští architekti A8000 navrhli celoroční turistické středisko v Novém Skotsku.

Češi dobývají Kanadu. Postaví tam stezku v korunách stromů i lanovku končící v oceánu

Skupina investorů v čele s podnikatelem Martinem Kulíkem, který stojí mimo jiné za rozvojem Horní Malé Úpy, a předsedou Českého olympijského výboru Jiřím Kejvalem developuje brownfield v Kanadě. Do Nového Skotska přivezla i přední české architekty.

Přečíst článek
Palác Savarin se rekonstruuje.

Co se děje za plachtou. Unikátní pohled na nejstřeženější staveniště v Praze

Už několik měsíců je jeden z nehonosnějších paláců Na Příkopě zahalen lešením a zelenou sítí. V barokním domě totiž probíhá kompletní rekonstrukce, která by měla být hotová už za rok. V Paláci Savarin po jejím dokončení bude i nadále kasino, ale i restaurace, veřejnosti mají sloužit také další prostory.

Přečíst článek
Proměna kladenské Poldovky začíná. Logport postaví první halu, v závěsu je RSJ

Proměna kladenské Poldovky začíná. Logport postaví první halu, v závěsu je investiční skupina RSJ

Česká společnost Logport Development zahájila proměnu bývalých hutí Poldi Kladno. Na jednom z největších brownfieldů v Česku chystá projekt Logport Kladno Poldi. V první fázi zrevitalizuje jeho část o rozloze 1,5 hektaru a postaví na ní halu.

Přečíst článek
Interiér restaurace Werk navrhlo architektonické studio Beef.

Jak se mají rekonstruovat industriální památky? Třeba jako v Bratislavě

Poslední prostor Jurkovičovy teplárny, vlaštovky moderní architektury na Slovensku, získal novou podobu. Interiér restaurace s názvem Werk plynule navazuje na industriální minulost celého objektu.

Přečíst článek
Takto se promění soutok Vltavy a Berounky.

Na blátě u soutoku Berounky s Vltavou vznikne park 10krát větší než Stromovka

Soutok Vltavy a Berounky, dosud spíš neutěšená krajina, aspiruje na to stát se jedním z největších příměstských parků v Evropě. Navrhne ho mezinárodní tým složený ze španělských, francouzských a českých architektů.

Přečíst článek
Reklama

News box

Český poslanec Evropského parlamentu (EP) Martin Hlaváček (za ANO) se snaží mezi kolegy v EP získat podporu pro zpřísnění režimu dovozu zemědělských produktů z Ukrajiny. Informoval o tom server Politico s odvoláním na své zdroje. EP má v úterý hlasovat o prodloužení pozastavení cel a kvót na 🍠 zemědělský dovoz z Ukrajiny. Podle serveru Politico Hlaváček stejné změny navrhl už dříve, ale podpořila ho jen malá skupina europoslanců.
Chorvatský antimonopolní úřad zamítl stížnost proti výběru konsorcia zahrnujícího českou společnost TollNet a slovenskou firmu SkyToll v tendru na nový 🚖🚖systém mýtného v Chorvatsku. Informoval o tom chorvatský deník Jutarnji list.
Polostátní energetická společnost ⚡ČEZ zažalovala Českou národní banku kvůli milionové pokutě uložené za pozdní zveřejnění informace, která mohla ovlivnit hodnotu akcií firmy. ČEZ podal žalobu loni v prosinci, soud se jí začne zabývat příští týden, píše web Aktuálně.cz. ČEZ už podle něj pokutu zaplatil. Žalobou se domáhá toho, aby soud rozhodnutí centrální banky zrušil, a klíčové předpisy do budoucna autoritativně vyložil.
U kryptoměny bitcoin ₿ se v noci na dnešek uskutečnil další halving, tedy snížení odměny pro těžaře bitcoinů na polovinu. Tento krok přichází každé zhruba čtyři roky, v minulosti se po něm cena bitcoinu zvyšovala. Cílem halvingu je zpomalení tempa tvorby nových bitcoinů..
Severní Korea v pátek uskutečnila test mimořádně velké bojové hlavice pro střely s plochou dráhou letu a zkušební odpal nové protiletadlové střely. Informovala o tom severokorejská oficiální tisková agentura KCNA.

Hrubý domácí produkt Ruska by se měl v letošním roce zvýšit stejným tempem jako loni, kdy vzrostl o 3,6 procenta. Předpověděl to podle agentury Reuters ruský ministr financí Anton Siluanov. "Veřejný dluh zůstává na udržitelně nízké úrovni kolem 15 procent HDP, rozpočtový deficit činí zhruba jedno procento HDP a očekává se, že tempo hospodářského růstu bude na stejné úrovni jako v roce 2023, což je 3,6 procenta," uvedl Siluanov.

Reklama
Reklama
Doporučujeme