Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech

Natáčení podcastu s Janem Hanou z MPO.

Z Ostravy si berme příklad. Brownfieldy tam revitalizují skvěle, říká expert

Průmyslové areály, bývalá JZD, kulturní domy nebo kasárna. Brownfieldy jsou plochami s velkým potenciálem. Celkově podle Národní databáze brownfieldů zabírají přes 11 tisíc hektarů, což je zhruba rozloha Pardubic. Kde se jejich revitalizace chopili příkladně? Jak chce jejich přeměnu nadále podporovat Ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO)? O tom všem jsme si povídali v dalším díle podcastu Realitní Club s Janem Hanou z MPO.

Přečíst článek
Natáčení podcastu s Janem Hanou z MPO.

V brownfieldech leží miliardy. Představují 11 tisíc hektarů nevyužívané plochy, říká Hana z MPO

Přečíst článek

Další brněnský brownfield se promění. Nejprve tam ale nový majitel postaví ubytování nebo kanceláře

Přečíst článek
Manifesto Market v Berlíně

Češi dobývají berlínskou gastroscénu. Českým pivem a karlovarským porcelánem

Dvaadvacet restaurací, z toho dvě české, tankové plzeňské pivo, kvalitní architektura, český nábytek a karlovarský porcelán už příští týden nabídne v centru Berlína svým prvním zákazníkům populární pražský gastronomický koncept Manifesto Market.

Přečíst článek
V Písku se promění plovárna.

Fotogalerie: Přes půl miliardy pošle vláda na obnovu brownfieldů. Nejvíc na Vysočinu

Jedenadvacet projektů na revitalizaci brownfieldů podpoří ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO) částkou přes půl miliardy korun. Podívejte se na vybrané projekty.

Přečíst článek
Kotelna v Libčicích nad Vltavou

Tak to dopadne, když industriální památku koupí architekt. Ruiny se přemění na cenami ověnčené objekty

Novodobá historie výrobního areálu Drátovny a Šroubárny v Libčicích nad Vltavou se začala psát díky architektovi Patrikovi Hoffmanovi. Ten nejprve dva nejstarší objekty někdejšího brownfieldu koupil a posléze i citlivě zrekonstruoval.

Přečíst článek
obchodní centrum Battersea, dřívější elektrárna

Slavná elektrárna se proměnila. Stala se domovem luxusních značek a Applu, není už ale pro každého

Slavná „artrocková“ elektrárna od svého odstavení v roce 1983 chátrala dlouhá desetiletí. Po téměř čtyřech dekách se dočkala vzkříšení. Nyní nabízí obchodní centrum, byty a kanceláře, většinu si pronajal americký Apple.

Přečíst článek
Ian Bogle

Architekt Bogle: Norman Foster mě naučil dívat se na věci jinak

Začínal u světově proslulého architekta Normana Fostera. V Česku projektoval budovu ELI Beamlines a v Singapuru největší školku na světě. Teď Ian Bogle pro českého developera UDI Group navrhuje novou čtvrť do bělehradského brownfieldu Duga. „Nové ‚plíce‘ města, které zelení propojí celé centrum s okolím, jsou skutečně velkým přínosem nejen pro Dugu, ale i pro širší kontext města,“ říká Bogle v rozhovoru pro Newstream.

Přečíst článek
Areál bývalé Avie v pražských Letňanech na snímku z 12. srpna 2022. Skupina Odien plánuje v lokalitě postavit novou čtvrť se zhruba 7000 byty pro až 11.000 lidí

Stát dá tři miliardy na brownfieldy. Ale projekty si musí pospíšit

Skoro tři miliardy korun by měly pomoci obnově zanedbávaných a nevyužívaných nemovitostí, jako jsou třeba bývalé průmyslové areály. Státní fond podpory investic (SFPI) na to chce rozdělit evropské peníze z Národního plánu obnovy (NPO) v novém dotačním programu Brownfieldy. Peníze je nutno za přísnějších „zelených" kritérií vyčerpat rychle do poloviny roku 2026, uvedla ředitelka SFPI Hana Pejpalová. Program bude jako nařízení schvalovat ve středu vláda.

Přečíst článek
Projekt Duga v Bělehradě.

Realitní melting pot. Češi promění kus Bělehradu podle návrhu britského architekta

Brownfield v Bělehradu se pod taktovkou českého developera promění na novou čtvrť. Tu navrhne přední britský architekt Ian Bogle. Investice do výstavby překročí sumu 9,5 miliardy korun. Na místě bývalé továrny na barvy vyroste přes dva tisíce bytů a 40 tisíc metrů čtverečních kanceláří.

Přečíst článek

Nedávno ještě ruina, na jaře galerie s díly Davida Černého. Smíchovská varna má kolaudaci

V bývalé varně Smíchovského lihovaru už za několik měsíců vznikne umělecká galerie, kavárna a vyhlídková terasa. Objekt po náročné rekonstrukci získal kolaudaci.

Přečíst článek
Vizualizace loftového bydlení s automobilovým miláčkem zaparkovaným vedle bytu - Vanguard

Autem až do obýváku? Proč ne, řekli si stavitelé loftů v pražských Modřanech

Bývalá továrna Microna na letecké přístroje v pražských Modřanech se mění na atypické bydlení. Developerská společnost PSN tu staví 150 loftů v industriálním stylu s řadou překvapivých vychytávek. Bude tu třeba autovýtah až do bytů v nejvyšších patrech nebo bazény na střeše či v suterénu. Náklady na realizaci projektu Vanguard přesáhnou podle vlastníka PSN Maxe Skaly jednu miliardu korun. Dokončení se plánuje na rok 2023.

Přečíst článek
Více než na jednu miliardu vyjde výstavba dalšího bytového domu na brownfieldu ve Vysočanech.

Místo továren moderní zelená čtvrť. Ve Vysočanech se začne stavět další stovka nových bytů

Více než na jednu miliardu vyjde výstavba dalšího bytového domu na brownfieldu ve Vysočanech.

Přečíst článek
Reklama

News box

Pražská burza třetí týden v řadě oslabila. V uplynulém týdnu 📉 klesl index PX o 1,5 procenta na 1520,2 bodu. Nejvíce rostly akcie zbrojovky Colt, největší oslabení zaznamenaly akcie Komerční banky. Vyplývá to z internetových stránek burzy. V předchozím týdnu index PX ztratil 0,5 procenta.
Spojené státy  odsuzují zákeřné kybernetické aktivity ruských zpravodajských služeb namířené proti České republice, Německu a dalším evropským zemím. Podle agentury Reuters to dnes uvedlo americké ministerstvo zahraničí. Útoky na české a německé cíle, o kterých informovaly vlády těchto dvou zemí a spojily je s Ruskem, odsoudila také EU, NATO a Británie.

Dánsko uvolní pravidla umělého přerušení 👶 těhotenství. Nově budou moci dívky od 15 let podstoupit potrat bez souhlasu rodičů. Ženám rovněž bude umožněno interrupci podstoupit až do 18. týdne těhotenství. S odkazem na dánské vládní představitele o tom dnes informovala agentura AP. Dosud byla interrupce v Dánsku legální do 12. týdne těhotenství.

Hutní společnost Liberty Ostrava  nepředpokládá další spolupráci s firmou Tameh Czech. Restrukturalizační plán chce realizovat s jinými dodavateli energií, řekl mluvčí Liberty Ostrava Ivo Štěrba. Tameh Czech podle svého mluvčího Patrika Schobera s restrukturalizačním plánem nesouhlasí. 
Mnozí studenti, kteří v posledních týdnech protestují na amerických 🏫 univerzitách proti izraelské ofenzivě v Pásmu Gazy, tak činí s obličeji zahalenými šátky či rouškami. V rozhovorech uvádí, že si chtějí zachovat anonymitu, aby se vyhnuli potenciálnímu obtěžování na internetu či kariérním problémům, píše deník The New York Times (NYT).
Evropská komise (EK) varovala tři čínské automobilky, že neposkytly dostatečné informace pro její vyšetřování subvencí na výrobu elektromobilů v Číně. Informovala o tom agentura Reuters, která se odvolává na zdroje obeznámené se situací. Varování se týká společností BYD, SAIC a Geely.
Ekonom Pavel Tuleja (TOP 09) se vzdal nominace na ministra pro vědu a výzkum. Žádný člen vlády nesmí být zatížen pochybnostmi, uvedl v prohlášení. Čelil kritice za to, že své vědecké práce publikoval v takzvaných predátorských časopisech, někteří zástupci akademické obce navíc poukázali na podle nich nevalnou kvalitu jeho odborných prací v oboru ekonomie. 

Společnost Kovosvit MAS Machine Tools ⚙ ze Sezimova Ústí na Táborsku požádala soud o vyhlášení moratoria. Během něj by firma, která je od poloviny dubna v insolvenci, chtěla připravit reorganizační plán. Pokud soud moratorium uzná, bude platit tři měsíce. Vyplývá to z informací v insolvenčním rejstříku. Společnost přiznává závazky za více než miliardu korun.

Rusko předpokládá, že se do roku 2030 zbaví závislosti na dovozu lithia a některých dalších vzácných nerostů. Ruské zpravodajské agentuře TASS to řekl Jevgenij Petrov, šéf úřadu Rosnědra, který v Rusku vydává licence k těžbě. Lithium se používá například v jaderné energetice či v bateriích pro elektromobily. Číst více
Míra nezaměstnanosti v Evropské unii v březnu klesla 📉 na šest procent z 6,1 procenta v předchozím měsíci. Nejnižší byla v České republice a Polsku, kde činila shodně 2,9 procenta. Ve své zprávě to uvedl statistický úřad Eurostat. Ten používá odlišnou metodiku než Úřad práce ČR, podle něhož byla březnová nezaměstnanost v Česku vyšší.
Reklama
Reklama
Doporučujeme