Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Lukáš Kovanda: Ceny pohonných hmot ve zbytku prázdnin porostou. Ale jen mírně

Nafta bude v Česku do srpna nejlevnější v regionu CEE
ČTK
Lukáš Kovanda

Pohonné hmoty v Česku zdražují. Litr benzínu stojí nejvíc od letošního dubna. U nafty je to podobně. Důvodů pro to je víc. Řidiči se však ve zbytku prázdnin výrazného zdražování bát nemusejí.

Reklama

Cena benzínu v ČR, která ještě o předminulém týdnu stagnovala, vzrostla o pět haléřů na litr na 37,39 koruny za litr. Benzín je tak nejdražší od konce dubna. Nafta v uplynulých sedmi dnech zvýšila tempo svého zdražování. Její cena vzrostla o 18 haléřů na litr na úroveň 32,58 koruny za litr, rovněž nejvýše za dva a půl měsíce. Vyplývá to ze statistik společnosti CCS, která ceny pohonných hmot dlouhodobě selduje.

V příštích sedmi dnech se čeští řidiči musí připravit na zdražení v rozsahu 20 až 30 haléřů na litr. Cena ropy na světových trzích totiž za poslední měsíc stoupla o 7,2 procenta. Přes poměrně silnou úroveň koruny k dolaru ještě čerpací stanice v ČR budou nuceny část tohoto zdražení ropy do koncových cen benzínu a nafty promítnout, aby si zachovaly své stávající marže.

Proč ropa zdražuje

Ropa zdražuje v důsledku rozhodnutí Saúdské Arábie a Ruska od srpna dále omezit svoji ropnou produkci a exportovaný objem. Ruku v ruce se vzestupem ceny Brentu stoupá také cena ruské ropy Ural. Její vývozní varianta minulý týden překonala cenovou úroveň 60 dolarů za barel, a to poprvé od doby před přijetím západních sankcí na ruský ropný průmysl na sklonku loňského roku.

ruský tanker, greenpeace

Obchod s ropou čeká velký test jednoty Západu

Cena ruské ropy Urals tento týden poprvé překročila strop 60 dolarů za barel, který loni zavedly západní státy v odvetě za invazi ruských vojsk na Ukrajinu. Podle analytiků je to první skutečný test, zda bude Západ schopen vynutit si dodržování jednoho z hlavních sankčních opatření proti Moskvě. Zvláště v situaci, kdy levnější ruskou ropu nakupuje ve velkém například Indie, kterou Spojené státy považují za svého spojence.

Přečíst článek

Reklama

Sankce západním společnostem zapovídají přepravu ruské ropy za cenu vyšší než právě 60 dolarů za barel, což představuje potíž například pro řecké námořní přepravce. Ti ruskou ropu nadále přepravovali i poté, co sankce vstoupily v platnost. Nyní, při překročení hranice 60 dolarů za barel, však už za takovou přepravu budou penalizováni. Což může omezit dodávky ropy na světové trhy a vytvořit další tlak na růst její ceny.

Další potenciální zdroj růstu cen ropy představují opatření Číny na podporu svého ekonomického růstu, mezi něž patří snižování úrokových sazeb, zvýšení dostupnosti úvěrů nebo kroky směřující k oživení nemovitostního trhu v zemi. Tato opatření, jejichž nejnovější sadu uvádí Čína do praxe tento týden, ale zatím nevedou k výraznějšímu zlepšení vyhlídek čínské ekonomiky, pročež jejich dopad na růst cen ropy je zatím spíše omezený. Čína představuje největšího světového dovozce ropy.  

Čeští řidiči se tak ani ve zbytku prázdnin nemusí obávat výraznějšího zdražení cen pohonných hmot. Současné zdražování bude jen mírné a nemělo by být trvalejšího rázu.

Další komentáře ekonoma Lukáše Kovandy čtěte zde 

Reklama

Související

Lukáš Kovanda: Tandem Saúdů a Rusů škrtí těžbu ropy tak vydatně, že hrozí její největší globální nedostatek minimálně od roku 2007

Lukáš Kovanda: Tandem Saúdů a Rusů škrtí těžbu ropy tak vydatně, že hrozí její největší globální nedostatek minimálně od roku 2007

Přečíst článek
Lukáš Kovanda: Řidičům hrozí výrazné zdražení pohonných hmot, až o pět korun na litr. Riziko umocňuje včerejší rozhodnutí amerického Fedu

Lukáš Kovanda: Řidičům hrozí výrazné zdražení pohonných hmot. Riziko umocňuje včerejší rozhodnutí Fedu

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme