Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

bitcoin - informace o tématu

bitcoin, ilustrační foto

I přes vzlety a pády je bitcoin digitálním zlatem i pojistkou, míní experti

Bitcoin vznikl v roce 2009, od té doby mnohokrát jeho cena vystřelila nahoru a zase dolů. Část lidí v něm vidí budoucnost finančního systému a zajištění svobodné společnosti. Pro druhé je to však v lepším případě pouhá spekulace, v tom horším podvod až Ponziho schéma. Tak či onak, kryptoměny již několik let čeří vody světa financí i technologií. Zeptali jsme se finančních expertů na kryptoměny, jak na bitcoin aktuálně nahlíží a jakou mu předpovídají budoucnost.

Přečíst článek

Zabezpečení nestačí. Hackeři loni okradli investory do kryptoměn o 3,8 miliardy dolarů

Přečíst článek
Bitcoin zase roste na ceně. Vyplatí se do něj investovat?

Lukáš Kovanda: Mnozí rozumbradové viděli bitcoin mrtvý, ale zase roste na ceně. Vyplatí se do něj investovat?

Na podzim mnozí i čeští rozumbradové tancovali na hrobu bitcoinu, aniž se ovšem ujistili, že je skutečně mrtvý. Kopat do nemohoucího není morální v životě a není to prozíravé ani na trzích. Bitcoin od začátku letošního roku vyskočil o nějakých 40 procent a mlčení dřívějších rozumbradů je nyní ohlušující, míní hlavní ekonom Trinity Bank Lukáš Kovanda.

Přečíst článek
Bitcoin automat pro vklady.

Roman Valihrach: Nejhorší je při investování do kryptoměn vsadit na emoce a časovat trh

Většina lidí vidí v kryptoměnách snadný způsob zbohatnutí, ale přitom je zná jen z novinových titulků. Z našeho průzkumu vyplynulo, že 82 procent všech, kdo o investici do kryptoměn přemýšlí, chce nakoupit v ideální moment a vytrvale na něj čeká. Jen čtvrtina z nich ovšem sleduje vývoj na trzích aktivně. K čemu to vede? Investují, když je krypto na rekordních hodnotách. Následně kryptotrhy se ztrátou opouštějí, jakmile se cena bitcoinu začne propadat. Taková lekce může být počátečním impulzem k hlubšímu pochopení fungování kryptoměnových trhů, nebo důvodem, proč se investor o kryptoměny rychle přestane zajímat. Funkční strategie, jak na potenciálním růstu tohoto dynamicky se rozvíjejícího trhu profitovat, je přitom snazší, než se na první pohled zdá.

Přečíst článek
Kryptoměny, ilustrační foto

Kryptoscéna se chvěje strachy. Genesis chystá bankrot

Americká společnost Genesis Global Capital, která obchoduje s digitálními aktivy, se chystá tento týden oznámit bankrot. S odvoláním na své zdroje o tom informovala agentura Bloomberg. Firmě, která patří do skupiny Digital Currency Group (DCG), se nedostává peněz a vede důvěrná jednání se skupinami věřitelů.

Přečíst článek
Bitcoin, ilustrační foto

Bitcoin býčí běh letos mine. Možná už ale dosáhl dna, tvrdí experti

Bývalý finančník z Wall Street a kryptoinvestor Anthony Scaramucci se i přes těžké ztráty jeho fondů dál drží kryptoměn. A není sám. Po bouřlivém roce 2022 se i ostatní investoři do bitcoinu snaží zjistit, kdy by mohla nastat další býčí série kryptoměny. Scaramucci věří, že bitcoin bude do tří let za 100 tisíc dolarů. Rok 2023 ale bude na kryptotrhu rokem opatrnosti. Do toho příštího už ale kryptoinvestoři hledí s optimismem.

Přečíst článek
Bitcoin si oproti listopadovému pádu burzy FTX polepšil o dvě třetiny

Znovuzrození bitcoinu? Oproti listopadovému pádu burzy FTX si polepšil o dvě třetiny

Největší kryptoměna bitcoin dnes vystoupala nad úroveň 21 tisíc dolarů (přes 465 tisíc korun). Kryptoměna posiluje díky optimismu, že inflace ve Spojených státech dosáhla vrcholu a bitcoin svého dna, napsala agentura Bloomberg.

Přečíst článek
Bitcoin, ilustrační foto

Právníci zkrachovalé FTX „našli“ pět miliard dolarů. Bitcoin posiluje

Cena bitcoinu se poprvé po měsíci dostala nad 18 tisíc dolarů (zhruba 402 tisíc korun), a je tak nejvýše za poslední měsíc. Podle serveru CNBC této nejznámější kryptoměně pomohlo, že se právníkům podařilo zajistit pět miliard dolarů (112 miliard korun), které patřily zkrachovalé kryptoměnové burze FTX.

Přečíst článek
Sam Bankman-Fried odchází od soudu

Záporák roku. Povedlo se Samu Bankmanu-Friedovi zlikvidovat magii kolem krypta?

Kdyby se udílel titul pro největšího záporáka globálního byznysu, poprali by se o tento titul dva muži. Elon Musk a pak teprve třicetiletý Sam Bankman-Fried, o němž do letoška v Česku slyšelo jen pár zasvěcenců a čtenářů amerických byznysových magazínů. SBF, jak se mladíkovi běžně říká, totiž dokázal udělat takový průšvih na kryptoměnovém trhu, že se z něj tento oklepávat roky. Pokud se z něj vůbec oklepe. Zde je další příběh roku 2022.

Přečíst článek
Pád bitcoinu. Kryptoměna se tento týden dostala na nejnižší hodnotu od začátku roku.

Krypto je pro seriózní investory mrtvá kočka, uvedl vlivný bankéř JP Morgan

Přílišná volatilita a s ní spojené absurdní riziko. To je podle hlavního stratéga JP Morgan Asset Management Jareda Grosse hlavní důvod, proč kryptoaktiva jsou pro většinu relevantních finančních institucí „efektivně neexistující“.

Přečíst článek
Sam Bankman-Fried, někdejší miliardář a zakladatel kryptoměnové FTX, která zkrachovala

Dům z karet. Šéf kryptoburzy FTX okradl investory o dvě miliardy dolarů, tvrdí úřady

Za dlouholetý „domeček z karet“ označila způsob fungování kryptoměnové zkrachovalé burzy americká Komise pro cenné papíry (SEC). Zakladatel a šéf burzy Sam Bankman-Fried byl v pondělí zatčen na Bahamách a americkou komisí obviněn z podvodu. Podle komise nekalým způsobem vybral od investorů více než 1,8 miliardy dolarů (asi 41,4 miliardy korun). Spojené státy podle všeho požádají o jeho vydání.

Přečíst článek
Bitcoin ztrácí na hodnotě.

Až na konci dlouhé fronty. Kolaps kryptoburz ožebračil naivní investory

Drobní investoři, kteří vsadili na bitcoin a další kryptoměny, se po pádu velkých kryptoburz nemohou dostat ke svým penězům.  

Přečíst článek
Reklama

News box

Nově zvolená 👩👩👩prezidentka Severní Makedonie Gordana Siljanovská-Davkovová u slavnostní přísahy odmítla vyslovit nový oficiální název své země a místo toho řekla jen Makedonie. Informovala o tom agentura AFP. Tato balkánská země vedla mnoho let spor se sousedním Řeckem o název Makedonie, obě země se nakonec dohodly na kompromisním řešení, v jehož důsledku se země v roce 2019 přejmenovala na Severní Makedonii. Atény pak díky tomu umožnily její vstup do NATO.

Na střední školu se dostalo v 1. kole ✏️✏️✏️přijímacího řízení přes 90 pct dětí, řekl Radiožurnálu šéf Cermatu. Oficiální výsledky se žáci dozví ve středu.

Vyškovské strojírně Fritzmeier se v hospodářském roce končícím loni v červnu 📈📈​​​​​​​📈​​​​​​​zvýšily tržby o 9️⃣procent na 2,1 miliardy korun, společnost ale zakončila hospodaření se ztrátou 9,2 milionu korun. Vyplývá to z výroční zprávy zveřejněné ve Sbírce listin.
Tuzemské cestovní kanceláře vyhlížejí úspěšnou 🌴🌴🌴letní sezonu. Aktuálně jsou prodeje v některých z nich vyšší než loni i v roce 2019 před koronavirovou pandemií. Tvrdí to místopředseda Asociace cestovních kanceláří ČR Jan Papež. Při výběru letní dovolené jsou podle něj Češi velmi konzervativní, a tak i letos mezi nejžádanější destinace patří Chorvatsko, Řecko, Španělsko, Bulharsko, Egypt či Itálie. 

Pěstitelům bez pojištění proti mrazům bude stát kompenzace krátit o 50 procent. V pořadu televize Nova Za pět minut dvanáct to řekl ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL). Zároveň odmítl kritiku europoslance Martina Hlaváčka (ANO), že by vláda nedostatečně podporovala pojištění zemědělců. Ministr zopakoval, že požádal Evropskou komisi o 100 milionů eur, ale neočekává, že získá celou částku.

Každý osmý dotázaný Čech ve svém 📱📱📱telefonu někdy našel sledovací aplikaci, kterou si sám nenainstaloval, tedy tzv. stalkerware. Tyto aplikace nejčastěji sledovaly polohu dotyčného (51 procent), navštívené webové stránky (44 procent) a čas strávený v jiných aplikacích (31 procent). Vyplývá to z průzkumu značky Avast mezi více než 1000 respondenty.
Dopad dubnových mrazů a zvýšení spotřební daně bude podle Unie destilatérů pro mnoho pěstitelských🍸🍸🍸 palíren likvidační. Jen za leden letošního roku ukončilo činnost 20 palíren, což je zhruba 5️⃣procent z celkového počtu. Během letošního roku pak unie očekává, že provoz neotevře 20 až 30 procent z nich. Uvedl to tajemník unie Jakub Gottwald.
Službu 💸💸💸platby na kontakt, kdy místo čísla účtu v internetovém či mobilním bankovnictví stačí zadat mobilní číslo příjemce platby, si za půl roku od spuštění aktivovalo přes půl milionu klientů bank. Vyplývá to z dat České bankovní asociace. Platbu na kontakt zatím podporuje sedm bank, další se zřejmě připojí příští rok.
Více než 5️⃣násobné tržby proti běžným dnům mají květinářství ve svátek matek, který připadá na dnešek. Vzhledem k přeřazení řezaných květin do základní 21procentní sazby DPH na začátku roku ale ve srovnání s loňskem očekávají mírný pokles poptávky. Uvedl to člen předsednictva Svazu květinářů a floristů ČR Milan Dopita. Na Den matek se podle něj obvykle prodá nejvíce hrnkových kvetoucích rostlin v roce, v řezaných květinách dlouhodobě vede svatý Valentýn. 
Meziroční inflace v dubnu zřejmě 🔺🔺🔺vzrostla z březnových dvou procent, a to až o půl procentního bodu. Ke zrychlení tempa růstu cen přispělo především zdražení pohonných hmot, soudí oslovení analytici. Podle nich ale současný vývoj neznamená oživení inflační vlny z předchozích dvou let. Předpokládají, že se růst spotřebitelských cen dlouhodobě udrží v tolerančním pásmu České národní banky. Český statistický úřad  zveřejní údaje o dubnové inflaci v pondělí.
Reklama
Reklama
Doporučujeme