Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Alternativní investice – umění a další netradiční investiční vehikly

šperky

Invaze na Ukrajinu otřese trhem se šperky. Největší světový prodejce odmítá diamanty z Ruska

Ruská invaze na Ukrajinu a protiruské sankce přijaté západním světem budou mít tvrdý dopad i na jeden z nejluxusnějších trhů na světě - na obchod s diamantovými šperky. Největší světový prodejce Signet Jewelers oznámil, že půjde nad rámec sankcí. Nejenže nebude nakupovat surové diamanty, ale ani výrobky s kameny z Ruska, ať už je prodávajícím kdokoli, upozornila agentura Bloomberg.

Přečíst článek
Alzheimer centrum, vizualizace, interiér, PFFL

Na lůžko pro seniora se čeká dva roky. Nový fond chce masivně stavět nové domovy

Přečíst článek
Spider-Man se poprvé stává Venomem

Šílený rekord. Jedna stránka komiksu se Spider-Manem se prodala za 3 miliony dolarů

Cena strany 25 z komiksu Secret Wars No. 8 z roku 1984, na níž se poprvé objevil Pavoučí muž v černém obleku Venom, se na aukci vyšplhala z původních 330 tisíc na více než desetinásobek a vynesla 3,36 milionu dolarů.

Přečíst článek
veterinární klinika, ilustrační foto

Finančník a právník založili fond, bude kupovat veterinární ordinace

Fondy kvalifikovaných investorů jsou v Česku stále populárnější - a to včetně těch, co se pouštějí do alternativních investic. Nyní vzniká fond sázející na rostoucí odvětví veterinární péče.

Přečíst článek
Konference Investiční výhledy 2022
video

Zamrazilová, Singer či šéf pražské burzy Koblic poradí, jak porazit inflaci

Své rady, jak uchránit majetek před aktuální vysokou inflací, prozradí na konferenci Investiční výhledy 2022 celá řada renomovaných investorů a ekonomů. Konferenci pořádá ve středu 19. ledna online společnost EMUN Family Office a vedle dalších se jí zúčastní Eva Zamrazilová z Národní rozpočtové rady, bývalý guvernér České národní banky Miroslav Singer, nebo Petr Koblic, šéf pražské burzy, která se loni stala jedním z nejúspěšnějších parketů na světě. Server newstream.cz je mediálním partnerem akce.

Přečíst článek
Zlato a bitcoin, ilustrační foto

Zlato vám letos pravděpodobně balík nevydělá

Analytici očekávají, že po loňském roce, kdy zlato oslabilo o téměř čtyři procenta, žlutému kovu pšenka nepokvete ani letos. Investiční poptávka zůstává slabá, a tak propad cen brzdí pouze maloobchod. Podle mnohých zlato ztratilo svůj sex-appeal. Konkurují mu kryptoměny.

Přečíst článek
CryptoPunk v Lobkowiczkém paláci

Co přinese rok 2022 fenoménu NFT? Podivné obrázky za miliony čekají perné chvíle

Kdo loni investoval velké částky do digitálních tokenů známých pod zkratkou NFT, může letos přijít o hodně. Tlak na cenu mnoha sérií je enormní a zájem o ně upadá. Propad cen se nevyhýbá ani nejúspěšnějším sériím, jako jsou CryptoPunks nebo Bored Ape Yacht Club.

Přečíst článek
Toyen, Cirkus

Čeští sběratelé loni v aukcích nakoupili obrazy za 1,4 miliardy. Nejdráž se prodalo dílo Toyen

Sběratelé a investoři na českých aukcích výtvarného umění podle prvních propočtů expertů loni utratili přibližně 1,4 miliardy korun. Obchody se tak zřejmě vracejí na úroveň před pandemií nemoci covid-19, konstatovala Tereza Koucká ze serveru Artplus.cz, který se věnuje trhu s uměním.

Přečíst článek
Kryptoměny v roce 2021

Rok kryptoměn přinesl tisíciprocentní zisky i prudké pády

Digitální aktiva v čele s bitcoinem se stala tolerovanou, ale nezpochybnitelnou součástí finančního světa. Vydělávat na nich již lze i prostřednictvím etablovaných nástrojů i bank, vyplývá z analýzy newstream.cz. A co kryptoměny čeká v příštím roce, kdy bitcoinu někteří investoři věští pád k ceně 10 tisíc dolarů?

Přečíst článek
Rony Plesl navrhl pro Prague City Turism limitovanou edici křišťálových sklenic.

Designér Rony Plesl: Příští rok mě čeká nejdůležitější akce mého života

Rok 2022 má být pro kariéru Ronyho Plesla klíčový. S unikátními objekty se představí na nejprestižnější umělecké akci na světě.

Přečíst článek
Rony Plesl navrhl pro Prague City Turism limitovanou edici křišťálových sklenic.
video

Jaká je role peněz v umění? Již zítra odpoví Rony Plesl ve Victory Clubu

Rony Plesl je nejvýraznější postava tuzemského designu. Proč se v posledních letech soustředí víc na volnou tvorbu? Jak těžké je prosadit se ve světové konkurenci? A jakou roli hrají peníze v umění? Sledujte již zítra další díl pořadu Victory Club.

Přečíst článek
Muchovské ilustrace

Digitální Mucha jde do dražby. V nabídce bude i Slovanská epopej

Již tento pátek budou mít sběratelé možnost pořídit si skutečný unikát. Do prodeje jdou ilustrace legendárního Alfonse Muchy v podobě nezaměnitelných digitálních tokenů, tedy NFT. Netradičním artiklem zahajuje činnost nová platforma na prodej digitálního umění Vive Arts. Ceny budou startovat níž než u Muchových klasických děl.

Přečíst článek
Reklama

News box

Mnozí studenti, kteří v posledních týdnech protestují na amerických 🏫 univerzitách proti izraelské ofenzivě v Pásmu Gazy, tak činí s obličeji zahalenými šátky či rouškami. V rozhovorech uvádí, že si chtějí zachovat anonymitu, aby se vyhnuli potenciálnímu obtěžování na internetu či kariérním problémům, píše deník The New York Times (NYT).
Evropská komise (EK) varovala tři čínské automobilky, že neposkytly dostatečné informace pro její vyšetřování subvencí na výrobu elektromobilů v Číně. Informovala o tom agentura Reuters, která se odvolává na zdroje obeznámené se situací. Varování se týká společností BYD, SAIC a Geely.
Ekonom Pavel Tuleja (TOP 09) se vzdal nominace na ministra pro vědu a výzkum. Žádný člen vlády nesmí být zatížen pochybnostmi, uvedl v prohlášení. Čelil kritice za to, že své vědecké práce publikoval v takzvaných predátorských časopisech, někteří zástupci akademické obce navíc poukázali na podle nich nevalnou kvalitu jeho odborných prací v oboru ekonomie. 

Společnost Kovosvit MAS Machine Tools ⚙ ze Sezimova Ústí na Táborsku požádala soud o vyhlášení moratoria. Během něj by firma, která je od poloviny dubna v insolvenci, chtěla připravit reorganizační plán. Pokud soud moratorium uzná, bude platit tři měsíce. Vyplývá to z informací v insolvenčním rejstříku. Společnost přiznává závazky za více než miliardu korun.

Rusko předpokládá, že se do roku 2030 zbaví závislosti na dovozu lithia a některých dalších vzácných nerostů. Ruské zpravodajské agentuře TASS to řekl Jevgenij Petrov, šéf úřadu Rosnědra, který v Rusku vydává licence k těžbě. Lithium se používá například v jaderné energetice či v bateriích pro elektromobily. Číst více
Míra nezaměstnanosti v Evropské unii v březnu klesla 📉 na šest procent z 6,1 procenta v předchozím měsíci. Nejnižší byla v České republice a Polsku, kde činila shodně 2,9 procenta. Ve své zprávě to uvedl statistický úřad Eurostat. Ten používá odlišnou metodiku než Úřad práce ČR, podle něhož byla březnová nezaměstnanost v Česku vyšší.
Světové ceny potravin v dubnu pokračovaly v růstu, dál zdražuje maso a mírně se zvýšila i cena rostlinných olejů či obilovin. Zlevnil naopak cukr a mléčné výrobky. Ve své zprávě to uvedla Organizace OSN pro výživu a zemědělství (FAO). Potraviny od začátku letošního roku zlevňovaly, jejich ceny se začaly zvyšovat v březnu.
Vyšší ochranu nejkvalitnější zemědělské půdy sněmovna schválila v mírnější podobě, než jak ji navrhla vláda. Do vládní předlohy doplnila zákaz ❌ prodeje zemědělské půdy vlastníkům z takzvaných třetích zemí, tedy v podstatě mimo Evropskou unii. Upravenou novelu nyní dostanou k posouzení senátoři.
Meziroční růst spotřebitelských cen v Turecku v dubnu zrychlil na 69,80 procenta z 68,50 procenta v předchozím měsíci. Oznámil to turecký statistický úřad. Míra inflace tak vzrostla šestý měsíc za sebou. Prudký růst cen je považován za jednu z hlavních příčin porážky vládní Strany spravedlnosti a rozvoje (AKP) v březnových komunálních volbách, uvedla agentura AFP.
Mediální společnost Sony Pictures a investiční fond Apollo Global Management projevily zájem o převzetí mediální skupiny Paramount Global za 26 miliard dolarů 💲 (zhruba 600 miliard korun). S odkazem na informované zdroje to ve čtvrtek uvedl americký list The New York Times (NYT) a další média.
Reklama
Reklama
Doporučujeme