Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Je to Renoir. Pravost díla určila umělá inteligence

Renoirův sporný obraz
Art Recognition
 ČTK

Umělá inteligence určila, že sporný obraz Portrét ženy (Gabrielle) je na 80 procent dílem francouzského malíře Pierra-Augusta Renoira. Odborníci se totiž dlouho přeli o to, zda je autorem díla ve vlastnictví soukromého švýcarského sběratele skutečně věhlasný francouzský impresionista nebo jiný umělec, napsal list The Guardian.

Reklama

Černovlasá žena s lehkým úsměvem a tělem natočeným doprava na sporném obrazu je nápadně podobná ženě vyobrazené na Renoirově díle Gabrielle. Tento olej na plátně aukční síň Sotheby's nedávno ocenila na 100 tisíc až 150 tisíc liber (2,8 až 4,2 milionu korun).

Algoritmus švýcarské společnosti Art Recognition vycházel ze 206 reprodukcí Renoirových maleb, aby se naučil rozpoznat malířův styl. Ten podle odborníků charakterizují trhané tahy štětcem a výrazné kombinace kontrastních barev. Algoritmus měl také k dispozici menší výřezy z Renoirových děl a malby jiných umělců, kteří tvořili v podobném stylu a ve stejně době jako známý impresionista.

PODCAST: Jsem kapitalista a umělec ve službách korporátu, říká sochař David Černý

Čtyřiadvacet metrů vysoká socha Lilith od Davida Černého, která je součástí karlínského domu Fragment, vzbudila v Praze bouřlivé debaty. Co na kritiku umělec říká? A baví ho spolupráce s developery? Nejenom o tom David Černý hovořil dalším díle podcastu Realitního Clubu.

Přečíst článek

Umělá inteligence na základě těchto vstupních dat určila, že pravděpodobnost, že je obraz je Renoirovým dílem, je 80,58 procenta.

Určit nejistotu zahalující některá umělecká díla a vyjádřit ji číselně je podle generální ředitelky Art Recognition Cariny Popoviciové důležité.

„Majitelé umění často od znalců slýchávají, že je to jejich 'dojem' nebo intuice, která jim říká, zda je obraz pravý nebo ne, což může být frustrující. Velmi si na nás cení, že jsme přesnější,” uvedla Popoviciová.

Dražba sbírky spoluzakladatele Microsoftu vynesla rekordních 1,6 miliardy dolarů. Výtěžek půjde na dobrou věc

Dražba sbírky umění spoluzakladatele americké softwarové společnosti Microsoft Paula Allena vynesla po jejím druhém a závěrečném dni přes 1,62 miliardy dolarů (38,7 miliardy korun). Je to dosavadní aukční rekord v případě umělecké kolekce, informovala stanice CNBC.

Přečíst článek

Vše k investicím do umění čtěte zde

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Luxus, který se letos vyplatil. Investice do luxusních komodit vydělaly více než akcie i zlato

Luxus, který se letos vyplatil. Investice do luxusních komodit vydělaly více než akcie i zlato

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme