Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

AI čili umělá inteligence. Trend, který mnohé změní

Tvůrce ChatGPT míří do nejvyšší ligy. Prodej akcií by jej zařadil po bok SpaceX.

Tvůrce ChatGPT míří do nejvyšší ligy. Prodej akcií by jej hodnotou zařadil po bok SpaceX

Společnost OpenAI, tvůrce přelomového chatbota ChatGPT s umělou inteligencí, zvažuje prodej části akcií firmy spoluvlastněné Microsoftem. Případný prodej by ocenil startup na zhruba trojnásobek hodnoty, kterou měl na začátku roku, a udělal by z něj jeden z nejhodnotnějších startupů na světě, napsal deník The Wall Street Journal.

Přečíst článek
Fabrice Biundo

Tech guru Fabrice Biundo: České firmy si umělou inteligenci teprve osahávají. Investice budou obří

Přečíst článek
Historické jednání amerických miliardářů a politiků o umělé inteligenci. Bylo ale tajné

Historické jednání amerických miliardářů a politiků o umělé inteligenci. Bylo ale tajné

Přečíst článek
Čínská cenzura v praxi. Konkurent ChatGPT od Baidu se odmítá bavit o politice či Tibetu

Čínská cenzura v praxi. Konkurent ChatGPT od Baidu se odmítá bavit o politice či Tibetu

„Pojďme mluvit o něčem jiném." To je častá odpověď, kterou dostane uživatel od nejnovější čínské senzace a konkurenta ChatGPT s umělou inteligencí, nazvaného Ernie, pokud jí položí „složité“ otázky. K nim patří dotazy na prezidenta Si Ťin-pchinga či třeba Čínou okupovaný Tibet. Možná ještě není Ernie tak propracovaný. Ale spíše jde o snahu chatbota od čínské jedničky mezi vyhledávači Baidu vyhnout se podobným otázkám výsledkem vládní cenzury, napsal server BBC.

Přečíst článek
Meta vyzvala OpenAI na souboj umělých inteligencí

Meta vyzvala OpenAI na souboj umělých inteligencí

Nejlepší, nejvyspělejší, nejvýkonnější. Taková má být umělá inteligence, kterou vyvíjí společnost Meta, za níž stojí technologický miliardář Mark Zuckerberg. Meta tak vyzval tak na souboj dosud nejvyspělejší model nabízený společností OpenAI.

Přečíst článek
Indonésie láká nejchytřejší mozky světa. První zlaté vízum dostal průkopník umělé inteligence Sam Altman.

Indonésie láká nejchytřejší mozky světa. První zlaté vízum dostal průkopník umělé inteligence Sam Altman

Největší ekonomika jihovýchodní Asie spustila projekt udělování „zlatých víz“ pro přilákání zahraničních investic a technologií. Prvním držitelem se stal zakladatel OpenAI, která změnila svět svým ChatGPT s umělou inteligencí, Sam Altman.

Přečíst článek
Kolekce Desigual vytvořená umělou inteligencí

Modelky se bojí o práci. Umělá inteligence boří desítky let zavedená pravidla v módním průmyslu

Návrháři a modelky se strachují o zakázky, zatímco módní domy a obchodníci cítí velké zisky. Generativní umělá inteligence (AI) vtrhla i do módního průmyslu, který je celosvětově jedním z největších a nejziskovějších odvětví. Značka Desigual představila svoji první kolekci (na snímku), kterou vytvořili návrháři spolu s umělou inteligencí. Levi´s začne letos doplňovat lidské modelky těmi, které stvoří AI. A původem česká topmodelka Eva Herzigová už má svého realistického virtuálního avatara.

Přečíst článek

Umělá inteligence jde do byznysu. Prvním klientem nového ChatGPT je kosmetická Estée Lauder

Známá OpenAI přichází s verzí svého populárního chatovacího systému pro firmy ChatGPT Enterprise. Má mít lepší zabezpečení.

Přečíst článek
Apple ve čtvrtletí zvýšil zisk. A mohutně zvedl výdaje na vývoj umělé inteligence

Apple ve čtvrtletí zvýšil zisk. A mohutně zvedl výdaje na vývoj umělé inteligence

Americká technologická společnost Apple ve třetím finančním čtvrtletí zvýšila čistý zisk meziročně o zhruba dvě procenta na 19,9 miliardy dolarů (asi 440 miliard korun). Oznámila to firma. Její celkové tržby sice klesly o více než jedno procento na 81,8 miliardy dolarů, mírně však překonaly očekávání analytiků.

Přečíst článek

Odpověď na všechno. Meta brzy spustí chatovacích systémy s vlastními osobnostmi

Americká internetová společnost Meta Platforms má v plánu v brzké době spustit řadu chatovacích systémů založených na umělé inteligenci (AI), které se budou projevovat jako různé osobnosti. Pomocí systémů schopných vést diskuse jako lidé chce Meta posílit zájem o využívání svých platforem v oblasti sociálních médií. Informoval o tom list Financial Times (FT).

Přečíst článek
Americké investice do technologií v Číně dostanou stop. Včetně umělé inteligence

Americké investice do technologií v Číně dostanou stop. Včetně umělé inteligence

Americký prezident Joe Biden plánuje do poloviny srpna podepsat exekutivní příkaz, který omezí investice USA do technologií v Číně. S odvoláním na obeznámené zdroje o tom informovala agentura Bloomberg. Příkaz se zaměřuje na polovodiče, umělou inteligenci (AI) a kvantovou výpočetní techniku.

Přečíst článek
Google 21. března 2023 zpřístupnil - zatím jen v USA - svého chatbota Bard s umělou inteligencí, jehož hlavním soupeřem je ChatGPT od Microsoftu.

Giganti Alphabet i Microsoft ohromili čtvrtletními zisky

Matka Googlu i její věčný rival Microsoft se topí v ziscích. Oběma Big techům rostly čtvrtletní zisky dvouciferným tempem, a to hlavně díky cloudovým službám. Alphabetu se spuštěním chatovacího robota Bard z části podařilo zmírnit obavy, že by Google na poli umělé inteligence mohla předstihnout firma Microsoft se svým ChatGPT.

Přečíst článek
Generální ředitel společnosti OpenAI Sam Altman spustil projekt kryptoměny Worldcoin. Přístupový účet nazvaný World ID může zájemce získat pouze po registraci a následném ověření skenem své oční duhovky.

Sam Altman, otec ChatGPT s umělou inteligencí, spustil novou kryptoměnu worldcoin

Generální ředitel společnosti OpenAI Sam Altman spustil projekt kryptoměny Worldcoin. Přístupový účet nazvaný World ID může zájemce získat pouze po registraci a následném ověření skenem své oční duhovky. Firma tak chce pohlídat, že členy budou jen skuteční lidé, uvedla agentura Reuters.

Přečíst článek
Reklama

News box

 Stejnopohlavní páry 👬budou moci od příštího roku uzavírat partnerství s většinou práv, jaká mají v manželství muž a žena. Omezení se má vztahovat například na osvojování dětí. Změnu přinese novela občanského zákoníku, kterou prezident Petr Pavel podepsal ✍. 
Francouzský herec Gérard Depardieu byl zadržen  v souvislosti s obviněním ze sexuálního napadení dvou žen, uvedla agentura AFP. Stanice BFM TV už dřív informovala, že 75letý herec byl předvolán k výslechu v případu dvou žen, které ho viní ze sexuálního napadení během natáčení filmů v letech 2014 a 2021.
Český výrobce bezpilotních letounů 🛩 Primoco UAV v roce 2023 vytvořil čistý zisk přes 228 milionů korun, o rok dřív vydělal téměř 30 milionů korun. Tržby společnosti stouply ⬆ meziročně šestinásobně na téměř 600 milionů korun. Vyplývá to z výroční zprávy. Číst více
Česko bude podle ministra zemědělství Marka Výborného žádat o mimořádnou finanční pomoc z EU pro české ovocnáře 🍎🍐, konkrétně o balík pomoci určený pro případy mimořádných přírodních katastrof, jako jsou povodně, požáry nebo právě mrazy 🌬. 
Operátorovi O2 loni klesl zisk  po zdanění o 0,7 procenta na 6,09 miliardy korun. Výnosy se naopak zvýšily ↗ o 2,4 procenta na 35,04 miliardy korun. Společnost to uvedla ve výroční zprávě. Číst více
Kriminalisté z Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) odložili případ výbuchů 💣 skladů v muničním areálu ve Vrběticích na Zlínsku, při kterém v roce 2014 zemřeli dva lidé. Policisté považují za prokázané, že výbuchy uskutečnili příslušníci ruské vojenské rozvědky GRU
Český prodejce letenek ✈ Kiwi.com se loni po čtyřech letech ve ztrátě dostal zpět do ziskového hospodaření, zisk činil 1,13 milionu eur (28,4 milionu korun). Tržby se dařilo zvýšit o pětinu na 293 milionů eur (7,4 miliardy korun), uvedla firma. Číst více
Skupině mmcité, která vyrábí městský mobiliář, loni meziročně vzrostly  konsolidované tržby přibližně o 28,4 milionu korun na více než 1,189 miliardy korun. Čistý zisk podniku z Uherského Hradiště vzrostl z předloňských asi 32,2 milionu korun přibližně na 85,4 milionu korun v roce 2023. Zisk překonal očekávání, proto plánuje představenstvo mmcité první výplatu dividendy,
Celková ekonomická nálada podnikatelů a spotřebitelů na Slovensku po předchozím poklesu v dubnu stoupla ↗ a dosáhla nejlepšího výsledku za poslední téměř dva roky, informoval slovenský statistický úřad.
Národní sportovní agentura (NSA) nesledovala a nekontrolovala, jak příjemci využili dotace 💰 a zda dodrželi stanovené podmínky. Vyplývá to z prověrky Nejvyššího kontrolního úřadu. Číst více
Reklama
Reklama
Doporučujeme