Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Názory

Šéf hnutí ANO Andrej Babiš

Stanislav Šulc: Patrioty pro Evropu rozkližuje hned první konflikt. Porodní bolesti, nebo setrvalý stav?

Frakce Patrioti pro Evropu rozhodně je nejambicióznější projekt, který Andrej Babiš ve své politické kariéře rozjel. Ale platí to jen pro domácí publikum. Na evropském kolbišti již všichni vědí, že jde vlastně jen o převlečenou frakci Identita a demokracie, k níž se přidalo právě Babišovo ANO a Fidesz Viktora Orbána. A proto se v této frakci již dějí věci, na něž východoevropští politici nemají tak úplně vliv. A tyto události kazí jinak pěkný start politické rakety.

Přečíst článek
Robotaxi je na vzestupu

Tereza Jalůvková: Robotaxi je na vzestupu a Čína na tomto poli opět vede. Musk nestíhá

Přečíst článek

Karel Pučelík: Lidovci a sociální sítě. Tentokrát to odnesl britský velvyslanec a britští muslimové

Přečíst článek
Americký prezident Joe Biden

Lukáš Kovanda: Pokus o atentát na Trumpa paradoxně pomáhá i Bidenovi a škodí „woke“ Harrisové

Přečíst článek
schůze Sněmovny

Poslanci mají prázdniny, vláda tvrdě maká

Na prázdniny už odjeli i poslanci, vláda se na dovolenou teprve chystá. I tak se ale snažila rychle vyřešit - se střídavými úspěchy -  některé ošemetné záležitosti.

Přečíst článek

GLOSA: Pražští revizoři jdou hlavně po "slušňácích". A dost úspěšně

Za poslední tři roky vybrali revizoři v pražské hromadné dopravě na pokutách přes 635 milionů korun. Rok od roku částka stoupá, loni se přiblížila čtvrt miliardě. Vypadá to na dobře rozjetý byznys. Vyžívá se snad DPP v represi černých pasažérů? A proč je jeho přístup ve srovnání s jinými metropolemi sto let za opicemi.

Přečíst článek

Stanislav Šulc: Trump mučedník? Politika, jak ji známe, končí

O atentátu na Donalda Trumpa víme ještě o výrazně méně, než jsme v prvních hodinách věděli o atentátu na Roberta Fica. Přesto celý svět analyzuje, spekuluje, předjímá. V post-faktické době, kterou Donald Trump pomáhal prosadit, je to tak zcela v pořádku. Co tedy přinese atentát na Donalda Trumpa, ať už byl spáchán kýmkoli s jakýmikoli pohnutky? Trumpa mučedníka. A to bude silný kalibr nejen v amerických volbách.

Přečíst článek

Lukáš Kovanda: Bitcoin se po útoku na Trumpa vrací nad 60 tisíc dolarů

V reakci na pokus o atentát na Donalda Trumpa, exprezident z něj vyvázl jen se šrámem na uchu, posiluje bitcoin. Na dosavadní maximum stoupají také Trumpovy sázkařské šance na (znovu)zvolení. Zítra, po otevření burz, by se mělo dařit akciím typu JP Morgan, General Motors či provozovatelům věznic. Klesnout by mohla Tesla či akcie zelených firem.

Přečíst článek

Lukáš Kovanda: Český Green Deal je tu. Zdraží kdeco. Benzín i o 10 korun

V příštím týdnu má Fialova vláda na programu projednání české verze Green Dealu. Ne náhodou během dovolených, kdy má veřejnost na starosti jiné, příjemnější věci.

Přečíst článek
Hlavní město Saúdské Arábie Rijád

Lukáš Kovanda: Saúdská Arábie se postavila za Rusko a pomohla tak zabránit zabavení jeho devizových rezerv

Zemím Západu se ani za současné napjaté geopolitické situace nedaří snižovat svoji ekonomickou závislost na státech, jejichž postoj k válce na Ukrajině je neutrální, obojaký, ba které se dokonce tak či onak kloní spíše na stranu Ruska. Příkladem je Čína.

Přečíst článek
První evropská továrna na elektromobily čínské automobilky SAIC by mohla stát v Česku.

Gigafactory v Česku? Volkswagen ji sice nepostaví, ale Číňané by mohli

Čínská státní automobilka SAIC zvažuje Česko pro svoji první evropskou gigafactory. Píše to španělský tisk. Česko by tak Číně pomáhalo obcházet nová cla EU.

Přečíst článek

Dalibor Martínek: Zvýšit poplatky za televizi a za rádio? Spíš je zrušit. Veřejnoprávní média ztratila smysl

Česká televize a Český rozhlas jsou dvě posvátné krávy politiků. Mluví se o nich jako o garantu objektivních, vyvážených informací pro veřejnost. Ale zároveň do řídících orgánů, rad, cpou politici jednoho svého nominanta za druhým, aby měli pod kontrolou tok informací. Nyní se vede boj o poplatky pro tyto krávy. Protože politikům záleží na tom, jak tato dvě média budou o nich informovat.

Přečíst článek

Lukáš Kovanda: Zdravé finance. Slíbil Fiala nesplnitelné? Detailní pohled na čísla

Hospodaření státního rozpočtu – tedy to, za které odpovídá vláda – bylo letos v prvním pololetí nejlepší od roku 2019. Pololetní schodek vládního hospodaření je totiž nominálně nižší než v letech 2020 až 2023, necelých 180 miliard korun. Přesto veřejný dluh narůstá za vlády premiéra Petra Fialy zhruba stejně rychle jako za covidu. I když mezitím stouply daně a odvody, nejen v rámci konsolidačního balíčku. Jak to jde dohromady? A plní současná vláda svůj předvolební slib konsolidace veřejných financí?

Přečíst článek
Šéf ČEZ Daniel Beneš a premiér Petr Fiala (vpravo) v JE Dukovany

David Ondráčka: Kdo s koho? Zákulisní hry o největší jaderný kontrakt vrcholí

Francouzi, nebo Korejci? Blíží se finální rozhodnutí, kdo dostane zakázku na stavbu nového jaderného bloku v Dukovanech. Vyhraje ekonomicky nejlepší nabídka nebo politika? Jde o největší kontrakt v novodobé historii Česka, strategické energetické a ekonomické rozhodnutí na dlouhé roky dopředu. Je na místě se ptát, jak se to celé peče v tom našem pražském lobbistickém politicko-byznysovém rybníčku. Co se děje v zákulisí tohoto klíčového rozhodnutí? Jaká kritéria vlastně rozhodnou a kdo má skutečný vliv na výběr vítěze?

Přečíst článek

News box

Akcie ve Spojených státech na závěr týdne 🗠🗠🗠posílily a smazaly tak část svých ztrát z počátku týdne. Pomohlo jim zotavení velkých technologických firem a nejnovější údaje o inflaci, které podpořily sázky na to, že centrální banka USA (Fed) v září sníží úrokové sazby. Index Dow Jones vzrostl o 654,27 bodu, tedy 1,64 procenta, na 40 589,34 bodu. Širší index Standard & Poor's 500 stoupl o 59,88 bodu, neboli 1,11 procenta, na 5459,10 bodu. Index technologického trhu Nasdaq posílil o 176,16 bodu, čili 1,03 procenta, na 17 357,88 bodu.

Číst více
Bývalý americký prezident Barack Obama a jeho manželka Michelle podpořili Kamalu Harrisovou ve volebním klání o Bílý dům. Kampaň současné viceprezidentky zveřejnila krátký záznam společného telefonátu trojice. Po rozhodnutí prezidenta Joea Bidena neusilovat o znovuzvolení se Harrisová uchází o demokratickou nominaci pro listopadový souboj s republikánem Donaldem Trumpem.
Reklama
Reklama
Doporučujeme