Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Z bytů byly neprodejné ležáky. Ani obří slevy nezabraly. Teď švédský realitní trh čeká obrat

Tradiční dřevěné domy ve Švédsku
iStock
 nst
nst

Poslední dva roky se na švédském realitním trhu odehrávalo nevídané drama. I přes obří slevy v řádech desítek procent zůstávaly nemovitosti bez kupců kvůli takřka nesplatitelným hypotékám. S poklesem úrokových sazby přichází obrat, švédský nemovitostní trh už zase ožívá a ceny realit začínají pozvolna růst.

Reklama

Stále více Švédů očekává, že ceny bydlení budou pokračovat v začínajícím oživení, protože centrální banka země, Riskbank, začala uvolňovat svou měnovou politiku.

Indikátor cen bydlení sestavovaný jednou z největších švédských bank SEB vzrostl  dubnu o 9 bodů z 39 bodů v předchozím měsíci na 48 bodů. Z průzkumu vyplynulo, že 59 procent respondentů věří, že ceny porostou, zatímco 11 procent očekává pokles.

Dubnový údaj, zveřejněný v pondělí, představuje šestý měsíc zlepšování nálady v řadě a přichází poté, co se Riksbank minulý týden rozhodla snížit svou základní úrokovou sazbu, čímž nabídla úlevu dlužníkům, kteří mají často sazby hypoték fixované na tři měsíce.

„Domácnosti nevykazují žádné známky oslabení svých pozitivních očekávání ohledně cen nemovitostí,“ uvedl v pondělí ekonom SEB Américo Fernández. „Vzhledem k tomu, že snížení úrokových sazeb zasáhlo jejich peněženky, očekává se, že je bude následovat aktivita a obrat, což po dvou těžkých letech vdechne cenám nemovitostí nový život,“ dodal.

Reklama

Údaje přicházejí v době, kdy ceny bydlení rostly tři měsíce po sobě, což se jeví jako opatrné oživení po hlubokém propadu v roce 2022, kdy náklady na půjčky rychle rostly.

Staré Město ve Stockholmu

Sociální i podnikatelský ráj. Čemu Švédsko vděčí za překotný nárůst miliardářů?

Dnešní Švédsko není jen příkladem štědrého sociálního státu, ale i technologickým centrem Evropy. Daří se tu start-upům a počty miliardářů v posledních letech narůstají. Jak jdou dohromady vysoké daně s čilým podnikatelským duchem?

Přečíst článek

Příkladem je náročný proces refinancování kancelářské budovy v londýnské City nebo komplikovaný prodej budovy Commerzbank Tower (na snímku) v německém finančním centru Frankfurt nad Mohanem.

Evropu čeká prudký zvrat na trhu nemovitostí, Švédi už vědí

Problémy s financováním některých nejkvalitnějších nemovitostí v západní Evropě naznačují, že Evropu čeká na realitním trhu zvrat, patrně nejzávažnější v novodobé historii. Agentura Bloomberg v obsáhlém materiálu vypočítává důvody, které k takovému scénáři vedou, a předpovídá, že díky nové regulaci a změnám na trhu by propad nemusel trvat moc dlouho.

Přečíst článek

Stockholm, Gamla Stan

Švédští fondoví manažeři mírní obavy z tamní nemovitostní krize

Obavy z krize na švédském realitním trhu jsou přehnané. Hodnota tamních nemovitostí sice kvůli vysokým úrokovým sazbám padá, podle manažerů největších institucionálních investorů v zemi však nejde o systemický problém způsobený nějakou chybou, ale jen reakcí na externí stimuly v podobě vysokých úrokových sazeb a obavy z toho, že developeři ve snaze sehnat likviditu vychrlí na trh velké části svých majetků.

Přečíst článek

V Česku je nájemní bydlení hit. Ve Švédsku se dostává velký pronajímatel do obřích problémů

Společnost Samhallsbyggnadsbolaget i Norden AB známá pod zkratkou SBB patří k největším vlastníkům nájemního bydlení ve Švédsku, když spravuje zhruba 13 tisíc bytů. Kvůli změnám podmínek ve financování a situaci na trhu nyní SBB čelí razantnímu propadu úvěrových ratingů od prestižních agentur a stává se velkým kandidátem na první velký realitní krach v Evropě v rámci aktuální fáze cyklu.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry. 

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme