Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Pusto, prázdno. V Praze již rok nezačala výstavba jediné kancelářské budovy

Pusto, prázdno. V Praze již rok nezačala výstavba jediné kancelářské budovy
PR
 ČTK

Ve druhém čtvrtletí nezačala ani jedna výstavba kancelářské plochy v Praze. Naposledy byla zahájena stavba kancelářské budovy v metropoli před rokem. Neobsazenost kanceláří od začátku letošního roku klesá, mezičtvrtletně tomu bylo o 0,3 procenta na 7,3 procenta. Poptávka po kancelářích meziročně narostla o 23 procent. Informovalo o tom Prague Research Forum (PRF), které sbírá data od společností CBRE, Colliers, Cushman & Wakefield, iO Partners, Knight Frank a Savills.

Reklama

Celková velikost moderních kancelářských ploch v Praze zůstala v letošním druhém čtvrtletí na hodnotě 3,85 milionů metrů čtverečních. Ve výstavbě bylo přibližně 143 600 metrů čtverečních. Nejvíce rozestavěných ploch bylo v Praze 1, zahrnovaly čtvrtinu celého objemu. Jedna pětina byla v Praze 10 a další pětina v Praze 5. Tři čtvrtiny nabídky moderních kanceláří tvoří budovy nejvyšší energetické úspornosti.

Volných kapacit ubývá, hrozí nedostatek

„Během posledních 12 měsíců nebyla zahájena žádná stavba projektu komerčních prostor. Volné kapacity kanceláří se postupně snižují, což může v blízké době znamenat potenciální nedostatek kvalitních kancelářských prostor k pronájmu," uvedla Associate Director v týmu pronájmu kancelářských prostor ve společnosti Colliers Radana Williamsová.

Kanceláře

Po Americe i Evropa. Čeká trh s komerčními nemovitostmi pekelná bouře?

Evropský trh s kancelářemi se otřásá v základech. Klesá poptávka, což se propisuje i do cen. Nejrazantněji poklesly ceny ve Velké Británii, naopak v Česku se ještě drží.

Přečíst článek

„Některé společnosti přehodnocují své potřeby ohledně kancelářských prostor a snaží se ušetřit náklady tím, že sníží jejich plochu. Zároveň kladou důraz na spolupráci a osobní interakci, aby co možná nejvíce podpořily návrat zaměstnanců do kanceláří,“ dodala.

Celková plocha volných kanceláří na konci čtvrtletí dosáhla 279 600 metrů čtverečních. Nejvíce volných prostor bylo v Praze 4, kde je k dispozici 53 800 metrů čtverečních a Praze 5 s 50 700 metry čtverečními. Naopak nejméně neobsazených ploch bylo v Praze 10 a Praze 2. Hrubá realizovaná poptávka, tedy včetně znovuujednání stávajících smluv, dosáhla 148 800 metrů čtverečních, což představuje meziročně nárůst o 23 procent a mezičtvrtletně o deset procent.

Nájemné začalo významně růst

„Menší množství volných kanceláří, zvyšování úrokových sazeb a rostoucí náklady na stavební práce způsobily, že nájemné, které bylo v posledních deseti letech poměrně stabilní, v posledních měsících významně rostlo. Očekáváme, že u části trhu tento trend může i nadále pokračovat," dodala Williamsová.

Obchody s komerčními nemovitostmi zadrhávají. Globální realitní sítě balí svůj byznys v Česku

Obchody s komerčními nemovitostmi zadrhávají. Globální poradenské sítě balí svůj byznys v Česku

Po třech desetiletích skončila v Česku mezinárodní realitně-poradenská společnost JLL, která zprostředkovává hlavně velké obchody s komerčními nemovitostmi. Právě investiční transakce v posledních letech padaly o desítky procent. JLL proto prodala letos na jaře svůj byznys v Česku, na Slovensku, v Maďarsku a Rumunsku čerstvě vzniklé firmě iO Partners. Nejde přitom o první odchod globální realitní sítě. Podobná situace byla ve finanční krizi po roce 2008.

Přečíst článek

Nejvyšší měsíční nájemné se v druhém čtvrtletí roku 2023 stabilizovalo na hodnotách v rozmezí 26,50 až 27,00 eur (přibližně 650 korun) za metr čtvereční za nejlepší kanceláře v centru města, 17,75 až 18,25 euro (přibližně 433 korun) v širším centru a 15 až 16 eur (přibližně 370 korun) v okrajových částech města.

Největšími transakcemi ve druhém čtvrtletí 2023 byla znovuprojednání stávajících nájemních smluv v Praze 4 společnosti DHL Information Services v areálu The Park o 18.000 metrech čtverečních a společnosti Microsoft v budově Delta na Brumlovce o 16.100 metrech čtverečních. Největší nový pronájem o 5.700 metrech čtverečních uzavřela společnost Sandoz v budově Enterprise.

Hotel W Budapest

Hotelový byznys po restartu nabral na obrátkách. Šňůra nově otevřených hotelů je skutečně dlouhá

Hotelový segment zažívá v letošním roce po náročných covidových letech konečně oživení. Cestovní kanceláře hlásí vyprodané zájezdy, letecké společnosti mají plná letadla a hotelové sítě otevírají jeden luxusní či designový hotel za druhým. Podívejte se v našem přehledu, které hotely se před létem otevřely nebo oznámily novinky ohledně výstavby a otevření v nejbližší budoucnosti v České republice a ve střední Evropě a na Balkánu.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry. 

Témata související s realitami:

Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme