Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Penta loni vydělala 11,6 miliardy korun, hodně investovala do pozemků, lekáren a nemocnice

Marek Dospiva, spoluzakladatel a spolumajitel středoevropské investiční skupiny Penta Investments
ČTK
 ČTK

Investiční skupině Penta loni meziročně klesl čistý zisk o 15 procent na 11,6 miliardy korun. Je to druhý nejlepší výsledek v historii firmy od jejího založení v roce 1994. Tržby firem v portfoliu skupiny stouply o deset procent na 192 miliard korun. K celkovým výsledkům skupiny přispěly podle ní zejména firmy Dr.Max, Slovalco a Empik. Pozitivní vývoj zaznamenaly také společnosti Penta Real Estate, Primabanka, Privatbanka a polský Iglotex.

Reklama

Penta loni do rozvoje svých společností a projektů investovala přes 19 miliard korun, což je o polovinu více než v roce 2021. Celková aktiva portfoliových firem se loni zvýšila o 79 miliard na 343 miliard korun.

„Vážím si, že naše firmy dokázaly v krizovém roce opět dosáhnout tak skvělých výsledků, což svědčí o síle a odolnosti našeho portfolia. Navzdory celkové ekonomické nestabilitě našim firmám věříme, a proto veškerý zisk do nich reinvestujeme. V letošním roce se toto naše úsilí projeví zejména v dokončení první etapy ikonickeho projektu Masaryčka v Praze, který otevřeme po více než dvou letech výstavby. Na Slovensku naše skupina otevřela nemocnici nové generace v Bratislavě, což představuje nejzásadnější investici do zdravotnictví ve výši šest miliard korun,” uvedl spoluzakladatel Penty Marek Dospiva.

Penta Real Estate získala úvěr na dokončení v projektu Juliska Rezidence v Praze 6.

Penta dokončí projekt Juliska Rezidence a v brownfieldu postaví hotel

Developerská společnost Penta Real Estate získala na dostavbu bytů a hotelu v Praze bankovní úvěr ve výši 36,6 milionu eur, v přepočtu 878,4 milionu korun. Smlouva na financování s Raiffeisenbank půjde na dokončení v projektu Juliska Rezidence v Praze 6 a hotelu připravovaného pro značku Zleep v Radlicích.

Přečíst článek

Mediální firmy Penty, Vltava Labe Media a News and Media Holding, si dokázaly uhájit své příjmy navzdory významným nárůstům cen papíru a distribuce. Negativní dopad na hodnotu skupiny měla naopak zdravotní pojišťovna Dôvera, a to v důsledku nepříznivého vývoje legislativního prostředí na Slovensku, uvedla tisková zpráva.

Osm miliard do nových pozemků

Stále významnější postavení v portfoliu Penty má její společnost Penta Real Estate. V loňském roce prodala 377 bytů a dalších 1765 bytových jednotek je ve výstavbě v lokalitách Juliska, Victoria Palace, Vila Chittussi, Bory Bývanie a Pri Mýte. V loňském roce Penta také investovala více než osm miliard korun do nových pozemků a do dokončení existujících projektů v Praze a v Bratislavě. Na konci roku 2022 spravovala Penta Real Estate aktiva v hodnotě více než 27 miliard korun.

Dr. Max pokračoval v expanzi na svých trzích ve střední Evropě a v Itálii. Celkové investice dosáhly téměř čtyř miliard korun a v roce 2022 byly zaměřeny na otevírání nových lékáren a na posílení logistické kapacity. Penta také rozšiřovala podnikání ve zdravotnickém segmentu v Česku prostřednictvím Penta Hospitals, kde investovala zejména do rozšíření své sítě v rámci dlouhodobých pobytových sociálních služeb.

Southbank - pozemek pro novou výstavbu v Bratislavě. Developer Penta Real Estate.

Penta přivede do Bratislavy další světové architekty. Pro svůj Southbank už má vítěze. Projekt odtajní za měsíc

Vítězem mezinárodní architektonické soutěže, kterou vyhlásila Penta Real Estate pro svůj pozemek Southbank na břehu Dunaje v Bratislavě, se stal norsko-britsko-slovenský tým špičkových architektů. Jejich návrh hodlá developer odtajnit až za měsíc, 31. března. Už teď to ale odborníci hodnotí jako výhru i pro Bratislavu.

Přečíst článek

Sázková Fortuna Entertainment Group se po negativním vývoji v covidových letech vrátila v roce 2022 k pozitivním výsledkům. V posledním čtvrtletí 2022 Penta rovněž završila prodej 51 procent vlastnického podílu v Empik Group v Polsku do rukou managementu firmy.

Penta je středoevropská investiční skupina, která byla založena v roce 1994. Je aktivní zejména ve zdravotnictví, finančních službách, výrobě, maloobchodu, v realitním developmentu a médiích. Její portfoliové společnosti zaměstnávají více než 40.000 lidí. Penta působí ve více než deseti zemích Evropy, svoje zastoupení má v Praze, Bratislavě a Varšavě.

Společnost Pilulka zvýšila tržby téměř o polovinu.

Pilulka loni zavřela část lékáren, na internetu ale posílila. A obsadila nové trhy

Česká skupina lékáren Pilulka má za sebou celkem solidní rok. Loni na podzim expandovala na maďarský a rakouský trh. A prodeje na internetu jí mírně rostly.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Natáčení podcastu s šéfem komerčním výstavby Penta Real Estate Pavlem Streblovem.

Podcast: Města se zahušťují všude na světě, v Praze to ale vázne, říká Streblov z Penty

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme