Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Byt na investici. Nejvíc se vyplácí koupě těch nejmenších v centru Prahy

Byt na investici. Nejvíc se vyplácí koupě těch nejmenších v centru Prahy
iStock
 ČTK

Jaké byty a kde se nejlépe pronajímají? A o kolik v průměru zdražilo nájemné? Odpovědi přináší čerstvá data realitního portálu Sreality.cz.

Reklama

V Praze se nejrychleji vrátí investice do pronajímaných bytů o rozloze 20 až 39 metrů čtverečních. Peníze vložené do nákupu nemovitostí o této velikosti se aktuálně v průměru vrátí za 25 let a byt se pronajme za 42 dní. Nejdražší pronájmy bytů jsou v Praze 1, 2 a 5. Vyplývá to z dat realitního portálu Sreality.cz. Podle nich je v hlavním městě pořizovací cena nemovitostí nejvyšší v celé ČR, přesto mnoho investorů vidí metropoli jako velmi lukrativní lokalitu.

„V Praze stoprocentně platí, že čím menší rozlohu byt má, tím rychleji se vrátí investice do něj vložená. To v zásadě platí i v jiných větších městech. Menší byty se v Praze, zejména v centru nebo s dobrou dostupností do něj, pronajímají rychle. Déle si na nového nájemníka počkají majitelé bytů o velikosti 120 metrů čtverečních a více. U nich je průměrná doba inzerce delší než 60 dní,“ řekla manažerka oborových služeb v Sreality Hana Kontriš.

Výnosnost investice podle Sreality záleží na mnoha parametrech, včetně stavu a dispozice konkrétního bytu. Byt v Praze se pronajímá v průměru okolo 40 dnů od zadání inzerátu. Průměrná prodejní cena nejmenších bytů se pohybuje okolo 4,5 milionu korun a nájem činí zhruba 15 636 korun měsíčně.

Takto dopadla rekonstrukce bytu v centru Prahy.

Nájem, nebo hypotéka? Co je výhodnější? Záleží, jestli žijete v Ostravě či Praze

Při rozhodování mezi nájemním bydlením a pořízením vlastní nemovitosti na hypotéku většina lidí srovnává výši tržního nájemného s měsíční splátkou hypotéky. Která z částek je aktuálně vyšší? Ve spolupráci se společností hyponamíru.cz jsme to spočítali za vás. A odpověď se liší pro Prahu, Brno i Ostravu.

Přečíst článek

Nájemné zdražuje v průměru o procenta

Nejrychleji se pronajímají byty o velikosti 60 až 79 metrů čtverečních. Průměrný nájem v takovém bytě stojí 23 214 korun měsíčně a svého nájemce najde do 38 dní od podání inzerce. Průměrná prodejní cena je osm milionů korun a návratnost investice činí 29 let. Investice do bytů o více než 120 metrech čtverečních, které v průměru stojí přes 20 milionů korun, se majitelům vrátí podle dosavadních propočtů za 55 let. Nájemné v takto velkých bytech je v průměru 31 156 korun.

Nájemné je tradičně nejdražší v centru města, tedy v Praze 1 a 2. Mezi dražší části města ale patří také Praha 5, které je podle Kontriš často vyhledávané, protože se tam nachází řada pracovních příležitostí. V Praze 1 je průměrné nájemné 524 korun za metr čtvereční, v Praze 2 pak o 28 korun méně. V Praze 5 je nájem 437 korun za metr čtvereční, zhruba o 22 korun více než v Praze 3 a 7.

Z analýzy realitní společnosti FérMakléři.cz vyplývá, že ceny starších bytů v letošním prvním čtvrtletí meziročně rostly od čtyř do 13 procent v téměř všech velkých českých městech. Medián cen v ČR je 60 737 korun za metr čtvereční, meziročně je o 4,6 procenta vyšší. Nejdražší jsou tradičně byty v Praze, kde v prvním čtvrtletí stál metr čtvereční ve starším bytě v průměru 125 400 korun. Před třemi měsíci v Praze byly ceny kolem 121 700 korun.

Podle analýzy portálu UlovDomov.cz se v letošním prvním čtvrtletí zvýšilo nájemné ve starších bytech větších českých měst meziročně o tři procenta. Nejvíce oblíbené byty o dispozici 2+kk si tak je možné v průměru pronajmout za 16 737 korun měsíčně. V Praze vzrostly ceny měsíčních pronájmů meziročně o jedno až čtyři procenta.

Zvýšení nájmu: Kdy ho může majitel navrhnout? Odpovídají právníci

Nejnovější díl podcastu Právo k Ranní Kávě se zaměří na problematiku nájmu a plateb s ním spojených. I zvýšení nájmu má totiž přísná pravidla. Jak a kdy k němu může majitel nemovitosti přistoupit, vysvětlují právníci.

Přečíst článek

ilustrační foto

Trh se otáčí. Průměrné nájemné v Česku se v prvním kvartálu zvýšilo o tři procenta

V letošním prvním čtvrtletí se zvýšilo nájemné ve starších bytech větších českých měst meziročně o tři procenta. Nejvíce oblíbené byty o dispozici 2+kk si tak je možné v průměru pronajmout za 16.737 korun měsíčně. Změny v nájemném se ale liší podle dispozic a lokalit, ve kterých se byty nachází. Nejvýznamněji nájemné rostlo u menších bytů 1+kk, 1+1 a 2+kk. Vyplývá to z analýzy portálu UlovDomov.cz.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry. 

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Ceny nájemného se v květnu zastavily a někdy i mírně klesaly

Ceny nájemného začaly stagnovat i mírně klesat, byt v Praze vyjde průměrně na více než 19 tisíc

Přečíst článek
Nejen vysoké nájemné. Firmy se nechtějí stěhovat kvůli nákladům na vybavení i jeho likvidaci

Nejen vysoké nájemné. Firmy se nechtějí stěhovat kvůli nákladům na vybavení kanceláří i jeho likvidaci

Přečíst článek
Není metro jako metro. Muzeum je top, nejlevnější kanceláře v Praze jsou na lince A

Anděl, Muzeum nebo Pankrác. Podívejte se, kde jsou v Praze nejdražší kanceláře

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme