Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Ministerstvo obrany chystá další vlnu odprodeje řopíků. Kde a za kolik?

Hrabětice
Se svolením Ministerstva obrany
Petra Jansová

Už v dubnu Ministerstvo obrany nabídne další bezmála čtyři desítky řopíků, do konce roku pak dalších třicet. Cena za jeden se odvíjí jak od stavu objektu, tak i lokality.

Reklama

„V únoru jsme oznamovali první nabídku v tomto roce, v dubnu připravujeme nabídku další, ve které půjde o zhruba 40 řopíků. V dalším období roku 2024 jich budeme nabízet cca 20 až 30, a to v závislosti na jejich majetkoprávním uspořádání, ocenění a také kapacitních možnostech Odboru nakládání s nepotřebným majetkem MO,“ upřesnila mluvčí Ministerstva obrany Simona Cigánková.

V letech 2018 až 2023 se prodalo ve výběrových řízeních už 259 řopíků, přičemž v roce 2023 se podařilo vysoutěžit 51 těchto objektů, nejvíce na severní Moravě. A to navzdory tomu, že se až na výjimky všechny objekty nacházely na nevlastních pozemcích.

Ministerstvo už prodalo řopíky za miliony

„Objemově pak jde o tyto sumy, v roce 2021 cca 5,2 milionu, v roce 2022 cca 5 milionů, v roce 2023 zhruba 3,6 milionu korun,“ vypočítává Cigánková.

Cena řopíku se odvíjí jak od stavu objektu, tak i lokality. Záleží i na tom, zda se nabízí i s pozemkem. Pořídit si v aukci takovou nemovitost je možné za nižší desítky tisíc až po statisíce korun. Někdy v aukcích padají i desítky příhozů.

Koncem loňského roku například proběhla aukce řopíku v Mydlovarech. „Přihazování začalo na ceně 23 tisíc korun a po 36 příhozech skončilo na 87 001 koruně. Další příklad aukčního souboje byl prodej řopíku ve Rtyni v Podkrkonoší. Dva zájemci 68 příhozy navýšili cenu ze 117 tisíc korun na konečných 206 tisíc korun,“ přibližuje Alena Mühl z ÚZVMP.

O řopíky mají zájem i obce. ÚZSVM tak bezúplatně předával například sedm řopíků Chrastavě, které o ně sama požádala. Dva bunkry u Chomutova předal Úřad zdarma také muzeu „Na Kočičáku“. To je využije pro rozšíření naučné stezky

Hotel Corinthia

Nejvyšší hotel v Praze bude provozovat česká hotelová síť

Nejvyšší pražský hotel Corinthia je novým přírůstkem hotelové sítě Czech Inn Hotels. Její majitel uvádí, že hodlá hotel postupně modernizovat, ale zároveň zachová unikátní charakter budovy.

Přečíst článek

Kocanda Kravsko

Čeští architekti zabodovali v mezinárodní konkurenci. O které projekty jde?

Hned několik tuzemských architektonických studií se dostalo do prestižního výběru Building of Year, který každoročně sestavuje největší architektonický portál ArchDaily. O které projekty jde?

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry. 

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Další várka řopíků na prodej.

Řopíky jdou na dračku, některé vyjdou i na půl milionu korun. Jak je lze využít?

Přečíst článek
O tom, jaký bude rok 2024, diskutovali členové a přátelé Realitního Clubu newstream.cz v hotelu Falkensteiner.

Češi dražší hypotéky zvládli. Někde pomáhají celé rodiny

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme