Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

GALERIE: Památky, kterým investoři vdechli nový život

GALERIE: Památky, kterým investoři vdechli nový život
poskytnuto Aspen PR
 nst
nst

Rekonstrukce památek pomáhá k zachování kulturního dědictví pro budoucí generace i podpoře cestovního ruchu. Přeměna je to zpravidla velice nákladná, proto často pomáhají i zahraniční investoři či fondy EU. Podívejte se na zdařilé projekty, které stojí za to vidět.

Reklama

Některé památky se vracejí do původního stavu, jiným se dává zcela nová tvář. Takové rekonstrukce jsou velice nákladné, proto často pomáhají dotace, peníze zahraničních investoři či fondy EU. Mezi zdařilými projekty financovanými z Integrovaného regionálního operačního programu (IROP) k lze jmenovat například Vlašský dvůr v Kutné Hoře, Hornický skanzen Žacléř, Šlechtickou školu ve Slatiňanech, pardubické Automatické mlýny v původní verzi od architekta Josefa Gočára, Historický Dům U Zlaté Růže v Žatci, Národní centrum divadla a tance a Zámeckou jízdárnu v Lednicko-valtickém areálu či Muzeum Komenského v Přerově.

V rámci programů IROP bylo koncem roku 2021 dokončeno 45 projektů za 3,8 miliardy korun.

Vedle zdrojů z EU je druhou cestou soukromá investice. A to i ze zahraničí, protože v tuzemsku se nanajde často investor, který by potřebnou částku byl ochoten investovat. Základní otázkou při takové obnově je správný a citlivý přístup k historickému objektu. Příkladem, kdy rekonstrukci provádí soukromý zahraniční investor je pak třeba Zámek Protivín. Téměř rozpadlý zámek získal a pečlivě jej rekonstruuje malajský královský fond Royal Capital Club.

Zámek Protivín

Zámek Protivín zachrání královské peníze z Asie

Zchátralý zámek Protivín, který svého času patřil i Karlu IV., zachraňují peníze z Asie.

Přečíst článek

„Naším hlavním koncepčním prvkem celé rekonstrukce zámku Protivín je hledání citlivého kontrastu mezi moderním a historickým.  Z mého pohledu je velmi důležité, aby v zámku byl nějaký odkaz dnešní doby. Hlavní roli v tomto případě hraje nejen volba formy, ale i materiálu. Musí se postupovat s respektem, aby vznikl jemný kontrast, který podpoří historickou tvář,“ říká vedoucí architektka studia ARCH.IC a představitelka projektu The Orb Věra Nagyová.

Na zámek navazuje také areál podzámčí. Z toho by se mělo stát nové kulturní a gastronomické centrum Protivína.

 

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry. 

Témata související s realitami:

Reklama

Související

V Písku se promění plovárna.

Fotogalerie: Přes půl miliardy pošle vláda na obnovu brownfieldů. Nejvíc na Vysočinu

Přečíst článek
Na fasádu paláce Savarin se vrátily zrestaurované sochy.

Aktuálně z nejstřeženějšího staveniště v Praze: Do Savarinu se vrátily barokní sochy

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme