Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Fotogalerie: Chráněné nádraží Vyšehrad se promění na mikrobyty

Takto by mohlo vypadat nádraží Vyšehrad.
Se svolením Karlin Port Real Estate
Petra Jansová
pej

Více než 30 let Vyšehradské nádraží chátralo, visela nad ním i hrozba demolice a město uvažovalo i o vyvlastnění. To jako jedinou možnost záchrany vidělo i UNESCO. Nyní se má kulturní památka pod taktovkou nového majitele rekonstruovat.

Reklama

Secesní objekt nádraží Vyšehrad ležící v ohranné zóně UNESCO promění pražský developer Karlin Port Real Estate ve spolupráci s investiční skupinou Aristo. Za 700 milionů korun se nádražní budova promění na bydlení se zhruba 170 mikrobyty a ateliéry o ploše mezi 20 – 43 metry čtverečními, přičemž většina jednotek nepřesáhne plochu 25 metrů.

Developer zároveň plánuje propojit budovy mezi sebou technologicky i technicky, aby byla možnost chodit z jedné do druhé „suchou nohou“ a zároveň vytvořit průchod z ulice do zadní části. Dojde i na proměny veřejného prostranství, vznikne přízemní promenáda s obchody a službami v parteru, v podzemí pak garážová stání.

Obyvatelé objektu budou mít k dipozici sdílené prostory jako třeba prádelnu, tělocvičnu nebo společenský prostor.

Kocanda Kravsko

Čeští architekti zabodovali v mezinárodní konkurenci. O které projekty jde?

Hned několik tuzemských architektonických studií se dostalo do prestižního výběru Building of Year, který každoročně sestavuje největší architektonický portál ArchDaily. O které projekty jde?

Přečíst článek

Objekt, který je v soukromých rukou od roku 2007, vlastní od začátku roku 2021 přes firmu RailCity Vyšehrad kyperská společnost Miquelira Limited. Magistrát se v minulosti chtěl se zástupci majitelů domluvit na odkupu budovy nebo na směně za městské pozemky. Zástupci magistrátu dříve mluvili rovněž o možnosti vyvlastnění.

Budova z počátku 20. století byla prohlášena kulturní památkou v roce 2000. Investoři dříve plánovali objekt přestavět, z plánu však i kvůli potížím prosadit projekt u památkářů sešlo.

Provoz nádraží byl zastaven kolem roku 1960 a nyní již obnovení původní funkce není možné, protože moderní normy neumožňují umístit nádraží v zatáčce. Město místo toho plánuje vlakovou zastávku na Výtoni.

Kladenská pěší zóna je na prodej. Za 32 domů chce podnikatel Orna přes 630 milionů

Vlivný kladenský podnikatel Pavel Orna v devadesátkách skoupil téměř všechny domy na kladenské pěší zóně v ulici T. G. Masaryka a jejím okolí. Teď se více než třicítky domů zbavuje. Chce za ně stovky milionů korun. Zprávu jako první přinesl deník e15.

Přečíst článek

Finep postaví pro Arcibiskupství pražské nájemní byty

Církev skupuje byty. Další akvizicí je developerský projekt v Ruzyni

Pražské arcibiskupství opět rozšiřuje svůj bytový fond. Nyní si od developerské společnosti Finep objednalo 57 bytů z projektu U Šárky.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry. 

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme