Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

FOTOGALERIE: Bazén na střeše i koupelna se skleněnou zdí. Bydlení v loftech se v Česku rozmohlo

Loft na Hřebenkách od studia Formafatal
Se svolením BoysPlayNice
Petra Jansová

Lofty si nejprve zamilovali umělci. Naplňovali jejich představu o levném bydlení. Z rekonstrukcí továren se ale stal trend a lofty už mnohem častěji představují to nejluxusnější bydlení, třeba i s bazénem na střeše.

Reklama

Vznikají ve zdech někdejších fabrik, často bez příček a chakterizuje je i výška kolem pěti a více metrů. Lofty si oblíbili nejenom Newyorčané nebo Londýňané, dávno v nich bydlí i Češi. Lofty mohou mít mnoho podob, vždy ale nabízí jedinečný genius loci.

Navíc vzhledem k vazbě na utichlý průmysl, dříve situovaný na okrajích měst, se dnes často nacházejí v širších centrech metropolí. Nabízí tak skvělé spojení do centra.

Brownfieldy, potažmo tedy i lofty, navíc představují ideální řešení nedostatku volných pozemků vhodných k výstavbě.

Kolébkou loftů je New York

Fenomén loftového bydlení odstartoval ve známých newyorských čtvrtích Greenwich Village, SoHo, Lower East Side nebo Chelsea, kde v 19. století sídlily průmyslové fabriky, které o sto let později neměly žádné uplatnění. V 60. a 70. letech minulého století obsadili nevyužitá skladiště, podkroví textilních továren, jatka či doky umělci. V té době nebyl zájem využívat stovky metrů čtverečních bez topení, teplé vody a příček rozdělujících prostor na jednotlivé místnosti, bylo levné si je pronajmout.

dům v Beverly Hills po citlivé rekonstrukci

V Hollywoodu nefrčí jen novostavby. Američané umějí i pěkně rekostruovat

Spojené státy mají pověst ve své zálibě ve věcech na jedno použití. To platí i pro domy. V oblasti Los Angeles je většina výstavních domů novostavbami, které nahradily předchozí domy. Pár budov, často z poloviny minulého stoletím, se ale místo zboření dočká citlivé rekonstrukce.

Přečíst článek

Takové haly si pro své ateliéry, v nichž i žili, pronajímali například esa jako Jackson Pollock nebo Donald Judd. Tím vznikl zcela nový styl bydlení, který si oblíbila i další generace umělců v čele s Andy Warholem, Keithem Haringem či Davidem Bowiem.

Postupem času se loftové bydlení dostalo i do Evropy. Uchytilo se jak v Londýně, Berlíně, tak na jihu kontinentu. Zde k předním propagátorům patřil Ricardo Bofill, uznávaný španělský architekt a urbanista, který se nejvíce proslavil rekonstrukcí zchátralé cementárny na periferii Barcelony.

Areál bývalé továrny se proměnil na centrům zážitkové turistiky.

REPORTÁŽ: Ruiny na jihu Moravy se proměnily na luxusní hotel

Ve více než 30 let chátrajícím brownfieldu u Znojma je nově hotel i restaurace. Přesně tak jako v Kravsku by se mělo rekonstruovat.

Přečíst článek

Liberecký zámek je na prodej

Zámek v Liberci je na prodej. Kdo se stane jeho novým majitelem?

Dvacet pokojů a deset koupelen, zámecká kaple a také více než 13 tisíc metrů čtverečních velký zámecký park v Liberci je na prodej. O koupi uvažuje i vedení města. Cena objektu není veřejně známá.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry. 

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Na fasádu paláce Savarin se vrátily zrestaurované sochy.

Aktuálně z nejstřeženějšího staveniště v Praze: Do Savarinu se vrátily barokní sochy

Přečíst článek
Prostorný loft vznikl přeměnou skladovacích prostor v někdejším holešovickém pivovaru.

Místo pivních sudů luxusní bydlení. Lofty jako v Holešovicích miloval i Warhol

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme