Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

V Hollywoodu nefrčí jen novostavby. Američané umějí i pěkně rekostruovat

dům v Beverly Hills po citlivé rekonstrukci
Zdeněk Pečený
Zdeněk Pečený

Spojené státy mají pověst ve své zálibě ve věcech na jedno použití. To platí i pro domy. V oblasti Los Angeles je většina výstavních domů novostavbami, které nahradily předchozí domy. Pár budov, často z poloviny minulého stoletím, se ale místo zboření dočká citlivé rekonstrukce.

Reklama

Nové je levnější

Obnovení zašlé slávy domů z poloviny minulého století je často časově i finančně náročnější než zboření starého a postavení nového. Řadě developerů se do toho tedy příliš nechce. Smysl to podle nich dává jen u architektonicky ceněných domů a domů se zajímavou historií. Třeba když tam žil někdo slavný. Oslovení realitní makléři se nemohou shodnout, zda je o starší renovované domy velký zájem. „Spíše je to o tom, že část klientů ke starším domům tíhne. Na trhu jich je omezené množství,“ řekl Newstream.cz Carlos Lorenzo z agentury Keller Williams.

Jedním z takových domů se dostal na trh těsně před Vánocemi. Po rozsáhlé rekonstrukci jde o moderní trofejní dům, ačkoliv je již přes 60 let starý. Dům na Loma Vista Drive v Beverly Hills byl postavený pro hollywoodskou herečku v roce 1959 a během posledních čtyř let pomalu restaurován. Jeho cena již byla snížená z 27 na 24,95 milionu dolarů (574 milionů korun).

Hollywoodská hvězdička

Takzvaná Calvet Residence byla navržena prominentním architektem původem z Londýna Rexem Loterym, který je na seznamu Master Architects z Beverly Hills. Dům byl postaven pro francouzskou herečku a hollywoodskou hvězdičku Corinne Calvetovou. Ta přišla do Los Angeles krátce po druhé světové válce, kdy řada studií hledala novou Garbovou, Dietrichovou a Bergmanovou. Historie na ni vzpomíná díky údajné žalobě na herečku Zsa Zsa Gaborovou v roce 1952. Tu žalovala o milion dolarů za pomluvu poté, co ji Gaborová obvinila z toho, že není Francouzkou, ale nuznou Angličankou.

„Myslím, že v Los Angeles, hlavním městě zábavy na světě, je žádoucí mít nemovitost s barvitou historii,“ říká prodávající makléř Mick Partridge z Hilton & Hyland. „Rozhodně si myslím, že zde jde hlavně o architekta a Corinne Calvetová, která tam žila, tomu samozřejmě dodává určitý pocit rodokmenu.“

Majitel neznámý

Když byl dům v roce 2017 zbořen, byl plný kamení a chlupatého koberce. „Bylo to hodně práce,“ řekl Partridge, který s developerem pracoval od samého počátku. „Majitel prodloužil křídlo napravo  a také přidal podzemní prostory, čímž téměř zdvojnásobil původní půdorys domu na 818 metrů čtverečních,“ vypočítává Partridge.

Nové podzemní podlaží se může pochlubit vinným sklípkem s řízenou teplotou na 1 500 lahví a domácím kinem. V přízemí domu jsou téměř všude stěny ze skla, dřevěné akcenty a nábytek a umění evokující 50. léta minulého století. Dům má celkem osm koupelen a šest ložnic. K dispozici je také bazén, pod domem je pak k dispozici přístřešek pro tři auta bez garážových vrat, aby zůstali věrní době, a ručně lité terrazzo podlahy – charakteristický znak architektury z poloviny století minulého století.

Kosnar, Cimex

Klášter Gabriel Loci proměníme v hotel. Bylo by fajn, kdyby nás to nestálo dvě miliardy, říká investor

Majitel zchátralého kláštera sv. Gabriela na pražském Smíchově, skupina Cimex, už má jasno o jeho budoucnosti. Komplex přestaví na pětihvězdičkový hotel. Rozsáhlá rekonstrukce by měla začít za dva až tři roky. Takové jsou plány. A kolik to celé bude stát? „Zpočátku jsme si s nadsázkou říkali, že jdeme do miliardového projektu a nyní se budeme snažit nepřekročit miliardy dvě,” říká Miroslav Kosnar, šéf Cimexu.

Přečíst článek

Pracovna s knihovnou byla původně hlavní ložnicí domu. Terénní úpravy a landscaping byly součástí této rekonstrukce. „Celý ten svah vzadu za bazénem, byl odpudivý, když to majitel koupil, vše nově vysadil,“ řekl Partridge. „Chtěl, aby nový majitel měl pocit útěku. Chtěl, aby to bylo svěží a zelené.“ Podle oficiální záznamů nemovitost vlastníspolečnost s ručením omezeným, která podle dům ukořistila v roce 2017 za 5,7 milionu dolarů.

Partridge říká, že podle něj je v tradičních domech z poloviny století těžké žít, jednoduše proto, že vypadají krásně, ale nejsou nutně pohodlné pro moderní bydlení. „Tento dům ale nabízí to nejlepší z obou světů.Osloví nadšence historie, stejně tak je ale vybavený pro potřeby současného životního stylu,“ dodává.

Roman Abramovič

Britové uvalili sankce na ruské oligarchy Romana Abramoviče a Olega Děripasku

Známí ruští oligarchové mají zmrazená britská aktiva, nesmějí obchodovat s britskými společnostmi ani jedinci, mají zakázáno cestovat, píše agentura Bloomberg.

Přečíst článek

Muchova epopej bude 25 let vystavena v paláci Savarin.

Jak bude vypadat barokní palác Savarin? Stane se domovem Muchovi epopeje

Slovanská epopej Alfonse Muchy se opět vrátí do Prahy. Od roku 2026 najde výjimečný výtvarný cyklus svoje místo v Savarinu.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Byty ve 4. čtvrtletí mezikvartálně poprvé od roku 2013 zlevnily.

Drahé úvěry, krize. A byty poprvé od roku 2013 zlevnily, zájem o rodinné domy se snížil

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme