Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Česká spořitelna pokračuje v rozšiřování nájemního bydlení. Kupuje od Finepu 220 bytů

Česká spořitelna pokračuje v rozšiřování nájemního bydlení. Kupuje od Finepu 220 bytů
Česká spořitelna
Dalibor Martínek

Česká spořitelna dál šlape do nájemního bydlení. Od společnosti Finep si nechá postavit na pražské Harfě celkem 220 nových bytů. K převzetí budou připraveny v červnu 2026.

Reklama

„Jsme hrdí, že naše domy přizpůsobené na míru nájemnímu bydlení, které je součástí programu dostupného bydlení Finepu, naplňuje očekávání s iniciativami DBČS v této oblasti,“ uvedl Tomáš Pardubický, šéf Finepu. „Odráží to správnost našeho rozhodnutí před více než pěti lety a potvrzuje úspěšnou realizaci funkčního produktu, který přispívá k řešení kritického problému – nedostupnosti bydlení v České republice,“ dodal.

Vánoční dárek v podobě snížení úroků nečekejme, říká „táta hypoték“ Jan Sadil

Dva roky se v Česku vede debata, jestli ceny nemovitostí klesnou, nebo budou dál růst. Vše se odvíjí od úrokových sazeb České národní banky. Spousta ekonomů se domnívá, že sazby při letošním posledním měnovém zasedání České národní banky, které se koná 21. prosince, klesnou. Aspoň o čtvrt procentního bodu. To je všeobecné očekávání. Jan Sadil, dlouholetý šéf Hypoteční banky, nyní šéf developerské společnosti JRD, tyto předpoklady nesdílí. Domnívá se, že národní banka posune úrokovou sazbu níže až v příštím roce.

Přečíst článek

Podle Tomáše Portlíka, starosty Prahy 9, se městské části podařilo uzavřít s Českou spořitelnou memorandum, které zajistí další výstavbu nájemních bytů pro vybrané profese. „Bydlení je nejhůře dostupné za 25 let. Jsem velmi rád, že se nám podařilo uzavřít memorandum o spolupráci s DBČS, které zajistí výstavbu dalších cenově dostupných nájemních bytů,“ uvedl starosta Portlík.

Nárůst nájemného v Praze o pětadvacet procent z 325 korun za metr na na začátku roku 2022 na 407 korun v říjnu 2023, a meziroční pokles zahájené bytové výstavby ve druhém čtvrtletí roku 2023 o 53 procent podle Portlíka dále prohlubují problém dostupnosti bydlení v hlavním městě.

„Nikdo z nás si neumí představit Prahu bez kvalitní zdravotní péče, fungujících škol, spolehlivé MHD. Jsme rádi, že právě těmto lidem přinášíme nájemné nižší o dvacet procent oproti trhu, začínající na 9 600 korunách měsíčně,“ uvedl předseda představenstva DBČS Marek Blaha.

 

Finep se na projekty nájemního bydlení zaměřil už v roce 2018. Firma prodala už celkem jedenáct objektů určených pro nájemní bydlení významným institucionálním kupcům, ať už se jednalo o Českou spořitelnu, nebo rezidenční fondy Heimstaden, Mint či Zeitgeist. Nové nájemní byty díky tomu rostou na Barrandově, v Holešovicích, na Proseku, v Hloubětíně či ve Vysočanech.

I takto by mohl v budoucnu vypadat Florenc

Penta miliardáře Dospivy získala od drah další pozemky na Florenci

Společnost Penta Real Estate, patřící do skupiny Penta miliardáře Marka Dospivy, získala od Českých drah za 234 milionů nevyužívané pozemky na Florenci. Na brownfieldu u magistrály má vzniknout nová čtvrť, která plynule naváže na dvě budovy u Masarykova nádraží.

Přečíst článek

„V nájemním bydlení jsme dosáhli významnému pokroku. Připravili jsme komplexně uzpůsobený koncept bytových jednotek, který je plně přizpůsoben urbanistickým, obchodním a budoucím uživatelským potřebám, a zároveň reflektuje nejnovější trendy udržitelného vývoje,“ tvrdí Tomáš Pardubický.

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry. 

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Manhattan jen pro vyvolené. Ceny nájmů jsou na rekordu, byty vyjdou měsíčně na sto tisíc korun a více.

Manhattan jen pro vyvolené. Ceny nájmů překonaly další rekord, počtvrté za půl roku

Přečíst článek
ilustrační foto

Trh se otáčí. Průměrné nájemné v Česku se v prvním kvartálu zvýšilo o tři procenta

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme