Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Zelenskyj: Situace na frontě je složitá, Rusové využívají zpoždění dodávek zbraní

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj
ČTK
 ČTK

Rusko využívá zpoždění v dodávkách západní pomoci Ukrajině a situace na frontových úsecích, kde se soustředily rezervy ruských sil, je mimořádně obtížná, uvedl ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Ukrajina se téměř dva roky brání ruské agresi.

Reklama

„Nyní je mimořádně těžká situace na některých úsecích fronty, a to právě tam, kde se ruským vojskům podařilo soustředit maximum rezerv,“ uvedl podle serveru RBK-Ukrajina Zelenskyj v nočním projevu.

Rusové podle šéfa státu využívají situace vytvořené zpožděním dodávek západní pomoci, což velice palčivě pociťují ukrajinská vojska, kterým se nedostává dělostřelecká munice a také munice pro protiletecké zbraně. Chybějí i zbraně dalekého dosahu.

Válka na Ukrajině je teď v módu očekávání dlouhého konfliktu

Válka na Ukrajině bude trvat ještě roky. Ruské vzdušné síly překvapily svou nekompetentností, říká expert

Válka na Ukrajině je teď podle Zdeňka Kříže z Fakulty sociálních studií brněnské Masarykovy univerzity v módu očekávání dlouhého opotřebovávacího konfliktu. Může podle něj trvat ještě roky. Odborník se specializuje na mezinárodní bezpečnostní organizace či bezpečnostní politiku a v analýze zhodnotil dva roky konfliktu na Ukrajině.

Přečíst článek

Na obnovení a pokračování dodávek se podle prezidenta pracuje. Ukrajina sice dosud není s to sama si zajistit své potřeby, ale každý měsíc se ukrajinské schopnosti zvětšují.

Server připomněl, že americký Kongres kvůli sporům mezi republikány a demokraty už měsíce není schopen schválit další pomoc Ukrajině. Poté, co pomoc v řádu desítek miliard dolarů schválil Senát, šéf Sněmovny reprezentatů odmítá dát tento balík na pořad jednání.

Ruské síly o víkendu dobyly Avdijivku, která od roku 2014 představovala jednu z opor ukrajinské obrany v Donbasu na východě země. Rusko je momentálně schopno útočit v několika sektorech fronty najednou.

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme