Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Výstražná stávka na Slovensku. Důvodem jsou obavy z likvidace veřejnoprávních médií

Premiér Robert Fico
Profimedia
 ČTK

Stávkový výbor ve slovenském veřejnoprávním rozhlasu a televizi (RTVS) ohlásil na dnešek odpoledne výstražnou stávku a protestní shromáždění proti změnám ve fungování této stanice, které prosazuje vláda premiéra Roberta Fica. RTVS sdělila, že akce stávkového výboru nebude mít dopad na vysílaní.

Reklama

Stávku uskuteční nespokojení pracovníci RTVS formou průvodu od budovy rozhlasu k sídlu ministerstva kultury v centru Bratislavy, kde následně bude veřejné shromáždění. Právě ministerstvo kultury navrhlo nový zákon o Slovenské televizi a rozhlasu (STRV), která by nahradila současnou RTVS; předlohu pak schválila vláda a následně v prvním čtení parlament. Definitivně by o ní měli poslanci rozhodnout na schůzi sněmovny, která začne v úterý. Předloha mimo jiné předpokládá, že ve funkci předčasně skončí nynější generální ředitel RTVS Ľuboš Machaj, který se do čela stanice postavil předloni za bývalé vlády.

„Pokud se nepostavíme proti tomuto pokusu o likvidaci veřejnoprávní televize a rozhlasu, věci naberou raketový spád. Plánované legislativní změny ohrozí redakční a tvůrčí nezávislost zaměstnanců a spolupracovníků RTVS. Tato situace postaví před neřešitelná etická dilemata při každodenním fungování instituce i ostatní profese, včetně výrobních a vysílacích složek,” uvedl stávkový výbor.

Připravovaný nový zákon o STVR kritizovalo i samotné vedení RTVS. Opoziční strany ho zase označily za snahu vlády ovládnout veřejnoprávní médium.

Moderátor slovenské televize Markíza Michal Kovačič

„Orbánizace slovenských televizí“. Moderátor zkritizoval vedení Markízy v přímém přenosu

Moderátor slovenské televize Markíza Michal Kovačič, který tento týden získal už podruhé novinářskou cenu za diskusní pořad Na telo, v neděli v živém vysílání zkritizoval vedení stanice a varoval před takzvanou orbánizací médií na Slovensku.

Přečíst článek

Reklama

Slovenský premiér Robert Fico

„Vše při starém“. Fico nevyužil proslovu ke zklidnění situace ve společnosti, píší slovenská média

Slovenský premiér Robert Fico nevyužil šanci ke smíru, píší některá slovenská média o prvním veřejném projevu Fica po květnovém pokusu o jeho atentát. Podobně už ve středu reagovali představitelé slovenské opozice.

Přečíst článek

Reklama

Související

Dalibor Martínek: Zvýšit poplatky za televizi a za rádio? Spíš je zrušit. Veřejnoprávní média ztratila smysl

Přečíst článek
Hollywoodští scenáristé stávkují. Nejen kvůli penězům, odmítají vliv umělé inteligence na tvorbu

Ať se nám do práce neplete umělá inteligence, žádají hollywoodští scenáristé. A začali stávkovat

Přečíst článek
Divák u televize

Češi méně koukali na televizi, i tak u ní trávili tři a půl hodiny denně. Ale na Maďary nemají

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme