Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Finové se bojí Ruska. Kvůli Ukrajině radikálně změnili postoj a chtějí rychle do NATO

ilustrační foto
iStock
Petra Jansová
pej

Finové mění kvůli válce na Ukrajině svoje postoje ke svému východnímu sousedovi. Čím dál tím víc obyvatel této severské země považuje Rusko za vojenskou hrozbu, píše agentura Bloomberg.

Reklama

Podle nejnovější průzkumu finského obchodního a politického fóra EVA pro 84 procent oslovených Finů je Ruskou vojenskou hrozbou. To je, jak upozorňuje agentura Bloomberg, o 25 procent víc než loni.

Finsko, které s Ruskem pojí 1300 kilometrů dlouhá hranice a také historie plná válek, proto vážně uvažuje o vstupu do vojenské aliance NATO. Tamní vláda plánuje požádat o členství do několika týdnů.

Novinářka Marina Ovsjannikovová protestovala 14. března v živém vysílání ruské státní televize Pervyj kanal proti ruské invazi na Ukrajinu.

Die Welt najal novinářku Ovsjannikovovou, která v přímém přenosu ruské televize protestovala proti invazi

Německý list Die Welt přijal jako svou zpravodajku ruskou novinářku Marinu Ovsjannikovovou. Žena se před časem se dostala na titulní stránky novin, když protestovala v živém vysílání státní televize Pervyj kanal proti ruské invazi na Ukrajinu. S odvoláním na německou mediální skupinu Axel Springer to uvedla agentura Reuters.

Přečíst článek

Náhlá změna ve změně postojů platí ale i pro dosud neutrání Švédsko. I tam aktuálně probíhají aktivní rozhovory o možném vstupu zemí do vojenské aliance států NATO. To, co ještě před invazí na Ukrajinu považovalo Finsko a Švédsko za riskantní krok nesoucí nádech provokace směrem k Putinovu Rusku, je nyní na pořadu dne.

Skandinávské země, včetně Norska, kvůli ruskému tažení na Ukrajinu, odhodily neutrální postoj. „Finsko i Švédsko bez váhání porušily svoje zásady - nevyvážet zbraně do válečných zón. Náhlá změna postoje Skandinávců překvapila především Evropany, ale troufám si tvrdit, že i samotného Putina,“ konstatuje přední finský odborník na bezpečnostní otázky Charly Salonius-Pasternak. 

Podle něj je ale dosavadní podpora Ukrajiny je začátkem, očekává další odvážnější kroky tímto směrem. Jako vyústění vnímá dokument obranné iniciativy severských států NORDEFCO, který blíže specifikuje plány na užší vojenskou spolupráci mezi pěti severskými státy (Norsko, Švédsko, Finsko, Dánsko a Island). 

Rosbank

Úprk Société Générale z Ruska. Podíl v Rosbank prodá oligarchovi Potaninovi

Francouzská Société Générale kvůli válce na Ukrajině opouští Rusko a zbavuje se tamních aktiv. Majoritní podíl v Rosbank prodá impériu jednoho z nejbohatších oligarchů - Vladimiru Potaninovi. Cena? Zůstává tajná.

Přečíst článek

Štěpán Křeček, ekonom BHS

Křeček: Putinova inflace lidem sníží životní úroveň

Ukrajinci budou tlačit na zvýšení cen nájmů i vybavení bytu.

Přečíst článek

 

Reklama

Související

Plynovod Jamal - ilustrační foto

Lukáš Kovanda: Další na řadě je Finsko. Putin ho nejspíš brzy odpojí od plynu

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme