Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Ve sněmovně usedne rekordní počet žen. Stále pod průměrem OECD

Markéta Pekarová Adamová po oznámení výsledků voleb
ČTK
Stanislav Šulc

Čtvrtina dolní komory parlamentu bude patřit ženám. Ve vyspělém světě to bývá skoro třetina. V kroužkování uspěla šéfka TOP 09 Markéta Pekarová Adamová.

Reklama

Z dvou set nových poslanců, kteří po rozpuštění stávající sněmovny zasednou v poslaneckých lavicích, budou čtvrtinu představovat ženy. „Čtvrtinové zastoupení žen je rekordní. V poslaneckých lavicích usedne vůbec nejvíce žen v novodobé historii samostatné České republiky,“ upozorňuje Eva Krumpová, 1. místopředsedkyně Českého statistického úřadu.

Prezident Zeman je stabilizovaný. V nemocnici může strávit týdny

Současná hospitalizace prezidenta Miloše Zemana neohrožuje povolební vyjednávání a ústavní situaci, uvedl jeho mluvčí Jiří Ovčáček.

Přečíst článek

Rostoucí zastoupení žen v parlamentech je trend ve vyspělém světě a s dosavadním zastoupením ve výši 23 procent byla česká sněmovna hrubě podprůměrná. Podle dat zemí OECD sedí v parlamentech zemí z této organizace v průměru 31,6 procenta. I aktuální rekordní výsledek českých voleb tak zastoupení žen nadále zůstane pod průměrem.

Kroužkování pomohlo

Není bez zajímavosti, že přesně 31,6 procent bylo zastoupení žen na kandidátkách. O poslanecký mandát totiž usilovalo přesně 5 242 kandidátů, z toho 3 584 mužů a 1 658 žen. Jejich konečné nižší zastoupení tak je dáno zejména jejich zařazením na méně volitelná místa na kandidátkách.

To se snažila na poslední chvíli změnit kampaň na sociálních sítích vybízející voliče, aby kroužkovali právě ženy. Podle kampaně jsou ženy v politice výrazným přínosem, mimo jiné proto že se na řešení problémů dívají mnohem méně konfrontačně.

Vítězem kroužkování, tedy kandidátem s nejvyšším počtem preferenčních hlasů, se stal Vít Rakušan (STAN) s téměř 60 tisíci hlasy. Následovala jej Markéta Pekarová Adamová z TOP 09 s necelými 50 tisíci kroužky.

Andrej Babiš s manželkou Monikou přichází do štábu ANO

Babiš: Nepočítali jsme, že prohrajeme

Rozhovory o sestavování vlády podle Andreje Babiše mají začít ve středu. Zda bude kandidovat na prezidenta, odmítl. "Nyní o tom neuvažuji, teď jde o to, kdo sestaví vládu," prohlásil stávající premiér.

Přečíst článek

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme