Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Šlachta zbohatne, ČSSD má velký problém

Robert Šlachta
ČTK
Tereza Zavadilová

Reklama

Dvě politické strany mají pořádný důvod ke vzteku: podle předběžných volebních výsledků skončí těsně pod pětiprocentní hranicí pro vstup do sněmovny. Je to kdysi dominantní ČSSD a nováček Přísaha Roberta Šlachty. Ovšem zatímco letošní volby mohou pro bývalého policistu Šlachtu a spol. znamenat pěkné zajištění do následujících let, ČSSD bude navíc řešit existenční problém. 

Politická strana, která získá ve volbách více než 1,5 procenta, získává ze státního rozpočtu příspěvek 100 Kč za hlas. Strana, která získá nad tři procenta, získá roční příspěvek na činnost ve výši 6 milionů korun. Dále za každou započatou desetinu procenta hlasů ve volbách pak dvě stě tisíc korun, což je v případě výsledku zmíněných stran 3,4 milionu korun. 

ČSSD a Přísaha tak mohou dostat při necelém čtvrtmilionu hlasů zhruba 35 milionů korun za první rok, v dalších letech po cca deseti milionech korun za procentní výsledek. Parlamentní politické strany pak dostávají 900 tisíc korun ročně za mandát, což se tedy těchto dvou partají netýká. 

ČSSD skončila ve ztrátě už za loňský rok, a to 31 milionů korun. Stát jí přitom na činnost přispěl více než 60 miliony korun. Nejstarší česká politická strana měla náklady ve výši 143 milionů korun, z toho mzdové kolem padesáti milionů korun. Strana má také s Fio Bankou vyjednaný rámec půjčky ve výši 338 milionů korun kvůli soudnímu sporu s dědici právníka Zdeňka Altnera. Pokud by soud prohrála a musela dědicům zaplatit, bude muset úvěr splácet. Fio Banka má ve svůj prospěch zastaveny nemovitosti ve vlastnictví strany v účetní hodnotě 905 milionů korun.

Prezident Zeman je stabilizovaný. V nemocnici může strávit týdny

Současná hospitalizace prezidenta Miloše Zemana neohrožuje povolební vyjednávání a ústavní situaci, uvedl jeho mluvčí Jiří Ovčáček.

Přečíst článek

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme