Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

V Pavlově poradním týmu budou Kysela, Marek, Bezděk nebo Poláková

Petr Pavel na první tiskové konferenci na Hradě
ČTK
 ČTK

V poradním týmu prezidenta Petra Pavla budou ústavní právník Jan Kysela, ekonom David Marek, někdejší šéf důchodových komisí Vladimír Bezděk nebo expertka na sociální podporu Lucie Poláková. Součástí týmu budou také odborník na inovace v energetice Jakub Maščuch a bývalý ministr životního prostředí Ladislav Miko, povede jej podnikatel Tomáš Richter. Pavel tým představil v pondělí na své první tiskové konferenci na Pražském hradě.

Reklama

Řada z poradců s Pavlem spolupracovala už v prezidentské kampani. Richter se na přípravě jeho kandidatury podílel od konce roku 2019 a ve volebním týmu měl na starosti finance a fundraising. S Pavlem v kampani spolupracovali také ekonom Bezděk, hlavní ekonom společnosti Deloitte Marek, Maščuch či Poláková. Kysela je též vedoucím konzultačního panelu pro nominaci ústavních soudců.

Ústavní právník Kysela působí na Právnické fakultě Univerzity Karlovy a také v Senátu jako asistent a poradce předsedy horní komory. Podílel se na komentářích k ústavě a Listině základních práv a svobod. Bude poradcem prezidenta pro ústavu a právní otázky. Marek, jenž bude poradcem pro ekonomiku, hospodářské otázky a finanční trhy, dříve působil jako ekonom v České národní bance, České spořitelně a v Patria Finance. Je také členem Národní ekonomické rady vlády (NERV).

David Marek: Čeká nás složitý rok. Není jisté, že budeme mít dost plynu

S ekonomickými prognózami je to v současné nejisté době složité, píše v komentáři pro Newstream David Marek, hlavní ekonom společnosti Deloitte. A dodává: „Jisté je jen to, že půjde o složitý rok“.

Přečíst článek

Poradkyně pro sociální politiku a neziskový sektor Poláková je spoluzakladatelkou a místopředsedkyní spolku Komunitní osvětové společenství. Bezděk, který dříve působil jako ekonom v České národní bance a řídil dvě takzvané Bezděkovy důchodové komise, se stal poradcem pro důchodovou reformu, rozpočtovou politiku a finanční sektor.

Miko, poradce pro životní prostředí a udržitelnost, byl náměstkem ministra v letech 2003 až 2005 a v roce 2009 zastával post ministra životního prostředí v úřednické vládě Jana Fischera. Loni byl vládním zmocněncem pro mezinárodní vyjednávání v oblasti biodiverzity a ekosystémových služeb v době českého předsednictví v Radě Evropské unie.

Vladimír Bezděk, ekonom, poradce a předseda představenstva v investiční společnosti AVANT a

Vladimír Bezděk: Vše směřuje k rovnému důchodu. Každý penzista dostane stejně peněz

Vedl dvě důchodové komise, tu první v letech 2004 až 2005. Pro Vladimíra Bezděka je to dávnověk, v současnosti je předsedou představenstva investičního fondu Avant, jednoho z největších fondů pro kvalifikované investory na českém trhu. Jeho doménou jsou nyní investice do nemovitostí. Téma penzí se však táhne jeho profesní kariérou. Je členem poradního týmu nastupujícího prezidenta Petra Pavla. Podepíše Pavel nižší zvýšení důchodů, o kterém se už dva dny baví poslanci? Bezděk k tomu jistě řekne své. A co bude s českým penzijním systémem? „Vše směřuje k jedné státní důchodové dávce,“ říká trochu věštecky.

Přečíst článek

Maščuch, který bude Pavlovi radit s energetikou, od studií působí v oboru, dříve byl členem rady Asociace poskytovatelů energetických služeb.

Prezident zatím nemá konkrétní jméno poradce pro vzdělávání, hledá někoho, kdo bude mít průřezový přehled ve všech aspektech. Externím poradcem pro architekturu a v širším kontextu otevření Hradu veřejnosti bude architekt Josef Pleskot, brzy se uskuteční kulatý stůl k tématu.

Pavel nebude mít přímo poradce pro zahraniční politiku, bude ji ale občas konzultovat s řadou lidí. Jedním z nich bude bývalý poslanec Jan Farský (STAN), o kterém se dříve hovořilo jako o možném poradci pro otázky domácí politiky.

Petr Pavel, prezident ČR

Politický diář Jany Havligerové: Čím se baví poslanci? Ztrátou hradní slivovice

Přečíst článek

Reklama

Související

Petr Pavel, prezident ČR

Politický diář Jany Havligerové: Čím se baví poslanci? Ztrátou hradní slivovice

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme