Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

V Číně vypukly kvůli pandemickým opatřením střety, sedm zatčených

Lidé v Číně čekají na každodenní pravidelné testování na covid.
ČTK / AP
 ČTK

Při střetech mezi obyvateli a policií kvůli pandemickým opatřením bylo na severu Číny zatčeno sedm lidí. Píše to agentura AP s odkazem na informace policie a na záběry, které kolovaly na sociálních sítích. Policie ve městě Lin-i později informovala, že tvrdě zakročí proti lidem, kteří porušují právo dalších občanů na ochranu.

Reklama

Počet nových případů koronaviru se dnes v Číně znovu zvýšil na více než 7000 nakažených. To je ale relativně málo vzhledem k velikosti čínské populace, která čítá 1,4 miliardy obyvatel.

Zprávy o zadržených se objevily ráno místního času na čínských sociálních sítích, později je ale čínská cenzura odstranila. Podle agentury AP nebyla jasná totožnost zadržených. Později policie ve městě Lin-i v provincii Šan-tung prohlásila, že v případě porušení „práva na ochranu" občanů tvrdě zakročí.

Disney Resort v Šanghaji

Disney park v Šanghaji kvůli covidu ve vteřině zavřel brány. I s návštěvníky uvnitř

Tvrdost proticovidových opatření Pekingu pocítili návštěvníci zábavního Disney parku v Šanghaji. Vedení v pondělí nařídilo okamžitě uzavřít brány areálu i s návštěvníky vevnitř. Ti nemohou park opustit do té doby, než se dozví výsledky antigenních testů, uvedl server CNBC. Kolik jich je, vedení parku neuvedlo, ale při podobné náhlé uzavírce loni v listopadu jich bylo přes 30 tisíc.

Přečíst článek

Čínské úřady postupují vůči šíření koronavirové nákazy v souladu s takzvanou politikou nulové tolerance. I při několika málo potvrzených případech tak vyhlašují tvrdé uzávěry. To v některých případech vyvolává protesty obyvatel, například kvůli problémům se zásobováním potravinami a základním zbožím.

Čínské úřady dnes informovaly o zhruba 7500 nových případů nákazy, což je o zhruba 2000 nakažených více než v pondělí. Zhruba třetina nových případů připadá na Kanton, kde úřady na úrovni jednotlivých čtvrtí zavedly uzávěry a omezení. Ve srovnání s pondělím se také zdvojnásobil počet případů ve městě Čeng-čou, kde se vyrábí chytré telefony společnosti Apple. Ta již ohlásila kvůli striktním opatřením proti covidu-19 zpoždění v dodávkách mobilů.

Hong Kong Stock Exchange

Investoři prchají z Hongkongu. Paniku na burzách vyvolali čínští komunisté

Akcie v Hongkongu po sjezdu čínských komunistů zahájily nový týden prudkým poklesem. Hlavní index Hang Seng před koncem obchodování odepisoval zhruba sedm procent. Ztráty ale mají také akcie v pevninské Číně. Trh výprodejem reaguje na předpoklady, že dosavadní prezident Si Ťin-pching a jeho nový tým budou v nadcházejícím funkčním období preferovat ideologii na úkor ekonomiky.

Přečíst článek

Reklama

Související

Hongkong nevzkvétá, vzdělaní obyvatelé odcházejí

Hongkong nevzkvétá. Atmosférou připomíná předlistopadové poměry v Československu

Přečíst článek
Velký protikorupční úklid Pekingu. Si Ťin-pching chce nastartovat ekonomiku, ale opak bude zřejmě pravdou

Peking přitvrdil v protikorupčním tažení. Si Ťin-pching chce oživit ekonomiku, šíření strachu ale způsobí opak

Přečíst článek
Akcie nejzadluženějšího developera na světě se po zátahu policie opět řítí ke dnu

Akcie nejzadluženějšího developera na světě se po zátahu policie opět řítí ke dnu

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme