Reklama

V Ázerbájdžánu zdražil chleba o třicet procent za den. Kupte si ho jen tolik, kolik potřebujete, řekl poslanec

Eldar Guliyev
Seymurramazanov / Creative Commons / CC BY-SA 4.0
Tereza Zavadilová

Kazachstán, kde je nyní vyhlášen výjimečný stav po násilných protestech kvůli cenám LPG, není jedinou mocnou středoasijskou zemí, která má problémy. V Ázerbájdžánu prudce zdražuje mouka i chléb. V obou postsovětských zemích narůstá nechuť vůči diktátorům, rodinám Nazarbajevů v Kazachstánu a Alijevů v Ázerbájdžánu, vyplývá z analýzy newstream.cz.

Reklama

Poslanec Eldar Gulijev prohlásil, že lidé mají kupovat jen tolik chleba, kolik ho potřebují. „Musíme zabránit plýtvání,”  poradil vyděšeným lidem v komentáři k prudkému růst cen mouky a chleba, která vzrostla na začátku roku o třetinu a mnohé regiony podle místního opozičního serveru Mikroskop hlásí nedostatek. 

V nedalekém Kazachstánu mezitím naplno propukly protesty, nejprve odstartované prudkým zdražením LPG plynu na domácím trhu. Přerostly v otevřený střet demonstrantů s vládními silami, které od začátku devadesátých let ovládá rodina prvního polistopadového prezidenta Nursultana Nazarbajeva (po něm se nedávno hlavní město země Astana přejmenovalo na Nursultan).

Kazachstán protesty

Kvůli plynu jsou v Kazachstánu násilné nepokoje, v ulicích mrtví, míří tam ruští vojáci

Kazachstánem zmítají nepokoje, které původně začaly jako protesty proti zdražení zkapalněného ropného plynu (LPG), levnější alternativy k benzínu. V celé zemi byl včera vyhlášen výjimečný stav.

Přečíst článek

Prezidentem, který nyní nechal proti protestujícím zasáhnout silou, je Kassim Tokajev, bývalý Nazarbajevův pobočník a šéf jeho vládní strany Nur Otan.  

Ropní mogulové a Londýn

Narazbajevové sedí ve vládě, ovládají většinu ekonomických vztahů v Kazachstánu. Nedávno vyšlo najevo, že Nursultanova dcera Dariga a vnuk mají v Londýně nemovitosti za 100 milionů dolarů, druhá dcera Dinara ve Švýcarsku, a celá rodina podle Svobodné Evropy všude po světě, včetně Karlových Varů. Manžel Dinary Timur Kulibajev je dolarový miliardář díky působení v kazašských polostátních ropných a těžařských firmách. 

V Ázerbájdžánu je to velmi podobné, od devadesátých let vládne autoritativní Strana nového Ázerbájdžánu založená Hejdarem Alijevem, nyní pokračuje jeho syn Ilham. Země stejně jako Kazachstán má vysokou ekonomickou vyspělost - tvoří většinu obchodu Kavkazu, ovšem za dodržování lidských práv i vnitřních svobod je dlouhodobě kritizována. Jmění prezidenta Alijeva se odhaduje na miliardu dolarů, ale může to být mnohem více, protože rodina skrze offshorové firmy vlastní podíly v ropných firmách, bankách i developerech. Mimochodem, z Panama Papers vyplynulo, že rovněž jedenáctiletý syn prezidenta Hejdar vlastní dům v centru Londýna v hodnotě 45 milionů dolarů. 

Hladovka a zavírání disidentů

V Ázerbájdžánu cena mouky a potažmo chleba prudce vzrostla začátkem roku poté, co stát skončil podporu producentům mouky - ta platila jen do konce prosince. V dopise producentům úřady napsaly, že je nutné zvýšit cenu mouky k ceně obilí a dále ji nedotovat, aby se narovnaly podmínky. V některých venkovských oblastech už ale podle Mikroskop Media není mouka k dostání. 

V Ázerbájdžánu během posledních měsíců postupně roste politické napětí. Podle opozice vláda využila pandemie k tomu, aby proti oponentům postupovala tvrději. Během prosince byli zatýkání lidé a uvězněný disident Saleh Rustamil držel 41denní hladovku. Na sklonku prosince lidé v Baku protestovali proti novému mediálnímu zákonu, který výrazně omezuje svobodu tisku - novináři budou dostávat povolení od státu, budou vedeni v registru a také muset nahlašovat své kontakty. 

Postsovětské surovinové velmoci 

Násilné nepokoje v Kazachstánu už mají ekonomické dopady. Prudce roste cena uranu, jehož je země největším exportérem na světě. Krom toho je významným vývozcem ropy a řady surovin včetně vzácných kovů, což může nadále zhoršit surovinovou situaci na světě.  Ázerbájdžán je velkým exportérem ropy a zemního plynu, který přes Turecko proudí do Evropy. 

čerpací stanice, ilustrační foto

Nepokoje v Kazachstánu zdraží Čechům benzín a nejspíš i elektřinu. Kvůli uranu

Pohonné hmoty v ČR na přelomu roku zmírnily tempo svého prosincového zlevňování. Může za to opětovné zdražení ropy, kterou žene vzhůru napjatá situace v Kazachstánu.

Přečíst článek

Mimochodem, prudké zdražení potravin po finanční krizi před dekádou vedlo k velkým protestům v arabských zemí a následně Arabskému jaru, které stálo posty i životy řady autoritativních vůdců. 

Reklama

Související

centrum Moskvy

Česko skrytě zásobuje sankcionované Rusko. Zboží tam dodává přes třetí země

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme