Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Nepokoje v Kazachstánu zdraží Čechům benzín a nejspíš i elektřinu. Kvůli uranu

čerpací stanice, ilustrační foto
ČTK
Lukáš Kovanda

Pohonné hmoty v ČR na přelomu roku zmírnily tempo svého prosincového zlevňování. Může za to opětovné zdražení ropy, kterou žene vzhůru napjatá situace v Kazachstánu.

Reklama

Benzín za uplynulých sedm dní zlevnil už jen o šest haléřů na litr, zatímco nafta o devět haléřů na litr. Vyplývá to z údajů společnosti CCS, která ceny sleduje. V následujícím týdnu je třeba počítat se stagnací cen u českých čerpacích stanic. Ropa Brent totiž v tomto týdnu poprvé od listopadu 2021 zdražila opět nad úroveň 80 dolarů za barel. V příštích dnech a týdnech může její růst navíc pdpořit vypjatá situace v Kazachstánu.

Už včera cena ropy vzrostla částečně právě kvůli lidovým bouřím v Kazachstánu, které bezprostředně propukly v reakci na odstranění zastropování cen hojně využívané pohonné hmoty, LPG (zkapalněný ropný plyn).

Václavské náměstí v Praze

Co Česko v roce 2022 čeká a nemine v ekonomice? Osm hlavních změn a očekávání

Česko od dneška hospodaří v režimu rozpočtového provizoria. Musí totiž začít osekávat pandemické dluhy. Nejen státní zaměstnanci a důchodci se tak musí připravit na hubenější čas, i když ne nutně od letoška. Inflace, která však letos udeří – v tomto měsíci až desetiprocentní – způsobí výrazné pokles kupní síly obyvatelstva – a tedy jeho životní úrovně. Na co dalšího je letos třeba se v ekonomické a finanční oblasti připravit. Zde osmero hlavních změn a očekávání roku 2022.

Přečíst článek

Středoasijská republika patří do první světové desítky největších vývozců ropy. Zastropování ceny LPG právě pobízelo k exportům tohoto paliva, protože na vývozních trzích, kde zastropování neexistuje nebo není tak omezující, kazašští vývozci pochopitelně mohli prodávat dráž než u sebe doma. Tato skutečnost vedla k nedostatkům a výpadkům zásobování pohonnými hmotami v Kazachstánu, takže se tamní vláda rozhodla zastropování zrušit. Učinila tak však v dost nevhodnou dobu, kdy se inflace v zemi i tak blíží desetiprocentní úrovni.

Pod tlakem mohutných protestů vláda nakonec rezignovala, zastropování je obnovováno. Lidé už jsou však v ulicích – a bouří se nejen kvůli drahým palivům. Vadí jim též růst nerovnosti, umocněný pandemií, nebo nedostatek občanských svobod a demokracie v zemi, kde od rozpadu Sovětského svazu vládnou autoritáři, příp. de facto jejich loutky. 

Kazachstán je třetí největší dovozce ropy do České republiky. Bezprostředně však v Česku žádné výpadky dodávek pohonných hmot či jiných ropných produktů nehrozí. Pokud by nepokoje v Kazachstánu trvaly delší dobu, pocítí je čeští motoristé zejména zdražením benzínu či nafty, nikoli jejich nedostatkem.

Kazachstán protesty

Kvůli plynu jsou v Kazachstánu násilné nepokoje, v ulicích mrtví, míří tam ruští vojáci

Kazachstánem zmítají nepokoje, které původně začaly jako protesty proti zdražení zkapalněného ropného plynu (LPG), levnější alternativy k benzínu. V celé zemi byl včera vyhlášen výjimečný stav.

Přečíst článek

Bouře v Kazachstánu zatím více než na světové ceny ropy doléhají na světové ceny uranu, které včera vzrostly o osm procent. Kazachstán je totiž největším globálním producentem uranu, zodpovídá za více než 40 procent jeho celosvětové produkce. Uran, radioaktivní kov, se používá při výrobě palivových článků do jaderných elektráren, jejichž citelné zdražování nyní hrozí.  

Ze situace těží australští nebo severoameričtí dodavatelé uranu, jejichž akcie včera rostly, protože trh sází na to, že by jejich dodávky za zvýšenou cenu mohly vykrývat případný trvalejší výpadek v kazašských dodávkách.

Podobně by tomu bylo s ropou. Pokud by ji Kazachstán nemohl dodávat v dostatečné míře, a to i do ČR, zastoupí jej jiní dodavatelé jako Ázerbájdžán nebo Rusko – ovšem při vyšší ceně suroviny.

ilustrační foto

Lukáš Kovanda: Česku hrozí spirály inflace a dluhu

V roce 2022 hrozí Česku spirály inflace a dluhu. Klíčovým důvodem je nezvládnutá zelená transformace EU, jejíž podobu je třeba přiblížit podmínkám České republiky.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Ropa, ilustrační foto

Biden a spojenci šponují „ropnou válku“ se Saúdy a Rusy. Těžit z toho mohou čeští řidiči

Přečíst článek
Drahé pohonné hmoty

Pohonné hmoty dále zdražují, cena nafty vyskočila během srpna už o tři koruny na litr

Přečíst článek
Lukáš Kovanda: Řidičům hrozí výrazné zdražení pohonných hmot, až o pět korun na litr. Riziko umocňuje včerejší rozhodnutí amerického Fedu

Lukáš Kovanda: Řidičům hrozí výrazné zdražení pohonných hmot. Riziko umocňuje včerejší rozhodnutí Fedu

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme