Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Loučení s autoritářem. Hlavní město Kazachstánu se opět jmenuje Astana

Hlavní město Kazachstánu se vrátilo k původnímu jménu Astana.
Pixabay
 ČTK

Kazachstánští zákonodárci přejmenovali své hlavní město Nur-Sultan zpět na Astanu. Metropole dostala název Nur-Sultan v roce 2019 na počest někdejší autoritářské hlavy státu Nursultana Nazarbajeva, od něhož se současný prezident Kasym-Žomart Tokajev i jeho vláda snaží distancovat, uvedla agentura Reuters.

Reklama

Astana je větrem bičované město ležící v severovýchodní části Kazachstánu, kterému miliardy dolarů utržených z prodeje ropy umožnily proměnit se v pompézní metropoli, píše Reuters.

Hlavním městem se stalo v roce 1997, kdy tehdejší prezident Nazarbajev rozhodl, že hlavní město se musí nacházet blíže geografickému středu této středoasijské země. Bývalé hlavní a momentálně největší město Almaty se nachází na jihovýchodě země u hranic z Kyrgyzstánem.

Dubaj, ilustrační foto

Dubajsk. Ruské tažení do Dubaje nebere konce, mají tam už svoje první lázně

Po 24. únoru, kdy Evropa začala uzavírat svůj vzdušný prostor ruským letadlům, začali bohatí Rusové létat jinam: především do Střední Asie a na Blízký východ. Do května se formovala nová geografie ruské elity, ukazují údaje o téměř 2000 letech analyzované deníkem The New York Times. Tento svět má jedno jasné centrum: Dubaj.

Přečíst článek

Současný prezident Tokajev se od Nazarbajeva distancuje kvůli protestům, které v zemi vypukly letos v lednu kvůli cenám paliv. Dnes 82letý Nazarbajev, ačkoli už nebyl prezidentem, do té doby disponoval rozsáhlými pravomocemi jako šéf strany Nur-Otan i jako předseda bezpečnostní rady. Po lednových událostech se nicméně svých funkcí vzdal.

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme