Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Měsíční účet za Putinovo tažení vystaven: Hospodářskou krizi pocítí Rusové ještě roky

Vladimir Putin
ČTK
Petra Jansová

Propad rublu, akcií i dluhopisů. Dvojciferná inflace nebo zpomalování růstu HDP. Putinovo tažení na Ukrajinu pociťují Rusové už čtyři týdny od jeho začátku.

Reklama

Ruská invaze na Ukrajinu vyvolala bezprostřední reakci západních zemí. Sankce uvalené na Putinovu Rusko vytrhlo zemi z globálních finančních struktur a způsobila dramatické otřesy ruské ekonomiky, které výrazným způsobem zasáhly do života Rusů oslabení pocítí i v dalších letech. 

Rusko zažije hospodářskou recesi

Ještě v roce 2020 Světová banka označovala Rusko jako jedenáctou největší ekonomiku světa. Bývalý ekonom Goldman Sachs Jima O'Neilla ho zároveň zařadil po boku Číny, Indie a Brazílie do skupiny BRIC, tedy čtyř nejrychleji rostoucích ekonomik světa. Nyní ale ruští ekonomové předpovídají své zemi zpomalení růstu HDP o osm procentních bodů a nárůst inflace k 20 procentům. 

Hlavní budova České národní banky

Inflace zastaví růst ekonomiky, letos se tak může pohybovat jen těsně nad nulou, míní ekonomové

Makroekonomický výhled je podle tuzemských analytiků výrazně jiný, než byl ještě před měsícem. Ekonomové oslovení v anketě Newstreamu očekávají dramatické zpomalení růstu ekonomiky. Kvůli konfliktu na Ukrajině a pádící inflaci není podle nich vyloučené, že se letošní růst hrubého domácího produktu bude pohybovat těsně nad nulou.

Přečíst článek

A prognózy západních ekonomů ohledně makroekonomického vývoje Ruska zní ještě hůře. Institut mezinárodních financí (The Institute of International Finance) odhaduje pro letošek propad HDP dokonce o patnáct procentních bodů. „Naše současné prognózy v podstatě znamenají, že invaze na Ukrajinu vymaže ekonomický vývoj posledních 15 let,“ konstatují analytikové IF.

Dvojciferný nárůst inflace

Čtyřtýdenní snaha ovládnout Ukrajinu vymazává už i úspěchy ruské centrální banky a její guvernérky Elviry Nabiullinové na poli spotřebitelských cen. Inflace v roce 2015 vyšplhala k 17 procentům, o tři roky později se už pohybovala těsně nad dvouprocentní úrovní. A ruská centrální banka úspěšně odolávala i cenovým tlakům, které vyvolala pandemie, a to zvyšováním úrokových sazeb osm měsíců po sobě.

Úsilí ruské centrální banky ale vzalo během čtyř týdnů velmi rychle za své. Meziroční inflace podle ruského ministerstva hospodářství vyskočila na 14,5 procenta. 
Rusům zdražuje všechno, od základních potravin, až po hygienické potřeby. O 14 procent zdražil například cukr, cibule – v některých regionech dokonce až o 40 procent. Vzrostly ale i ceny běžných hygienických potřeb: dětských plenek (4,5 procenta), toaletního papíru (tři procenta).

Bitcoin, ilustrační foto

Lukáš Kovanda: Kreml s prodejem plynu a ropy za bitcoiny blufuje

Rusko by si prodejem plynu a ropy za bitcoiny nepomohlo, vždyť bitcoin za poslední dobu propadl podobně jako rubl. Moskva zmiňováním bitcoinu buď blufuje, nebo je zoufalá.

Přečíst článek

A podle Reuters se bude zdražovat i nadále, a to vlivem oslabování rublu. 

Propad ratingu

Vzhledem k tomu, že Rusko se kvůli sankcím nemůže dostat k podstatné části svých devizových rezerv, začaly ratingové agentury prudce snižovat hodnocení úvěrové spolehlivosti Ruské federace. 

Například agentura Fitch hodnotí schopnost Ruska splácet závazky známkou C. To znamená, že podle názoru této ratingové agentury je vyhlášení platební neschopnosti nevyhnutelné a riziko bezprostřední.

Rusko má u zahraničních věřitelů dluh celkem asi 491 miliard dolarů (přes 11 bilionů korun). Z toho je zhruba 80 miliard USD splatných v příštích 12 měsících.

Ruský trh je „neinvestovatelný 

JPMorgan a mCCI rovněž vyřadily ruské akcie a dluhopisy ze svých dluhopisových a akciových indexů. Ke stejnému bojkotu dospěly tito poskytovatelé už v roce 2014 po ruské anexi Krymu a v roce 2018 v souvislosti s otravou  Sergeej Skripala a vyšetřování ruského vměšování se do amerických prezidentských voleb.

Na Václavském náměstí se sešly desítky stoupenců Ukrajiny.

Tereza Zavadilová: Putin Rusko na válku ekonomicky připravoval. Klíčem k izolaci je Čína

Rusko už během druhé poloviny loňského roku rozdmýchávalo napětí kolem ropy a plynu - což znamená, že do jeho státní kasy přiteklo o polovinu peněz více než v předchozím roce.

Přečíst článek

I společnost S&P Dow Jones Indices uvedla, že provádí konzultace s účastníky trhu o možném odstranění akcií kotovaných v Rusku anebo firem sídlících v Rusku, včetně těch, které se obchodují na zahraničních burzách.

Drtivá většina investorů dnes považuje ruský trh za „neinvestovatelný“. 

Jedním z poražených je ruský rubl

Dolar stojí více než 100 rublů. Ruská měna zůstává citelně slabší než před začátkem ruské invaze na Ukrajinu. Tehdy stál dolar kolem 78 rublů. Rubl vůči dolaru od ruského vojenského vpádu na cizí území oslabil o více než 35 procent.

Ruská centrální banka navíc v reakci na propad kurzu rublu  zvýšila mimořádně svoji základní úrokovou sazbu na 20 procent z 9,5 procenta, zavedla omezení pohybu kapitálu a nařídila ruským společnostem zaměřeným na vývoz, aby prodávaly devizy.

Do hospody na pivo už jen svátečně. Rozdíl v cenách točeného a baleného piva už je propastný

Nůžky mezi cenou piva v hospodě a piva doma se stále rozevírají. Pandemie a související „garážové party“ i nynější rapidní inflace rozevírání ještě zrychlují.

Přečíst článek

Omáčka garum v různých fázích procesu přípravy, tak jak vzniká ve fermentačním inkubátoru značky Goodlok.

Garum je hit! Proč se ze starověkého receptu stal gastronomický fenomén

„A taky tam přidáváme garum,“ tuhle větu dnes uslyšíte od řady ambiciózních šéfkuchařů. Při prvním soustu pochopíte, proč je garum takový hit: neskutečně zintenzivní a prohloubí chuť, je to doslova exploze umami, přitom si pro sebe neukradne hlavní roli, ale fantasticky nakopne suroviny, s nimiž se v jídle pracuje. A přidat ho můžete takřka do všeho. Co to je garum? A kde se vzalo?

Přečíst článek

Reklama

Související

Pokud Putin něco nezkazí, ruská ekonomika se vrátí na předválečnou úroveň již příští rok

Pokud Putin něco nezkazí, ruská ekonomika se může vrátit na předválečnou úroveň již příští rok

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme