Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Americké volební superúterý je tu. Biden s Trumpem míří za vítězstvím

Američany čeká superúterý, do prezidentských primárek se zapojí lidé napříč USA
ČTK
 ČTK

Miliony voličů napříč Spojenými státy se dnes zapojí do výběru republikánského a demokratického kandidáta pro listopadové prezidentské volby. Během takzvaného superúterý se konají primárky nebo stranická volební shromáždění v 16 různých státech. Očekává se, že výsledky potvrdí suverénní postavení republikánského exprezidenta Donalda Trumpa a jeho demokratického nástupce v Bílém domě Joea Bidena.

Reklama

Nejrušnější etapa nominačního procesu je letos „nezvykle nedůležitá“, poznamenal deník The New York Times. Republikánským primárkám od počátku dominuje Trump, kterého podle průzkumů podporuje drtivá většina voličů jeho strany. Biden zase mezi demokraty neměl výraznější konkurenci a již nyní panuje přesvědčení, že se na podzim v souboji o Bílý dům znovu střetne se svým předchůdcem.

Do konce nominačních procesů však stále zbývá několik měsíců. V úterý budou republikáni i demokraté hlasovat ve 14 státech včetně dvou nejlidnatějších, tedy Kalifornie a Texasu. Republikáni kromě toho mají na programu volební shromáždění na Aljašce, demokraté zase oznámí výsledky několikatýdenní korespondenční volby v Iowě a budou hlasovat i v Americké Samoi.

Trump se může zúčastnit primárek v Coloradu.

Trump se může zúčastnit primárek v Coloradu. Velké vítězství pro Ameriku, reagoval

Bývalý americký prezident Donald Trump se smí zúčastnit republikánských primárek ve státě Colorado. Shodli se na tom jednomyslně soudci nejvyššího soudu USA, kteří zvrátili prosincové rozhodnutí nejvyššího soudu v Coloradu. Ten se zabýval Trumpovou účastí ve volbách vzhledem k jeho roli v nepokojích v Kapitolu 6. ledna 2021.

Přečíst článek

Jako první se otevřou hlasovací místnosti v 06:00 místního času (12:00 středoevropského času) ve Virginii, v Kalifornii hlasování skončí až ve 20:00 místního času (ve středu 05:00 středoevropského času). Pokud nebudou výsledky těsné, mohly by už ve středu ráno být jasné zisky delegátů, kteří hlasují na letních nominačních sjezdech stran.

I kdyby Biden a Trump ve všech kláních zvítězili, nebudou mít po úterku na kontě většinu delegátů příslušné strany. Mohou se však této metě přiblížit natolik, že by byla na dosah při dalších březnových hlasováních. Zda do nich půjde i poslední Trumpova republikánská soupeřka, tedy bývalá guvernérka Jižní Karolíny Nikki Haleyová, není jasné.

Ve víkendovém rozhovoru řekla, že v kampani vytrvá, „dokud budeme konkurenceschopní“. Haleyová si zatím připsala jen 43 delegátů, zatímco Trump jich má už skoro 250.

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme