Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Tolstého či Bajkalská ulice? Ne, ukrajinská města přejmenují vše, co souvisí s Ruskem. Snahy jsou i v Česku

V centru Kyjeva začalo 26. dubna odstraňování osmimetrového bronzového sovětského památníku, který měl oslavovat přátelství mezi Ukrajinou a Ruskem. K rozebrání sochy se úřady Kyjeva rozhodly poté, co Rusko rozpoutalo v únoru na Ukrajině válku.
ČTK / AP

Za ruskou invazi evidentně nemůžou, ale pro Ukrajince a kritiky ruské invaze získali hořkou pachuť. Řeč je o slavných ruských literátech či přírodních pamětihodnostech, jejichž jména v názvech ulic či náměstí hodlají na Ukrajině v rámci „derusifikace“ odstranit. A nejen na Ukrajině, podobné aktivity se objevují i v Česku a dalších zemích.

Reklama

Odstranění osmimetrového bronzového pomníku v Kyjevě z éry komunistického Sovětského svazu oslavujícího přátelství mezi Ukrajinou a Ruskem (na snímku) je jen kamínkem do mozaiky snah odstranit v zemích, jež tvrdě vystupují proti ruské invazi na Ukrajině, vše, co připomíná Rusko.

Vladimir Putin, prezident Ruska

Dalibor Martínek: Jaký bude svět po ruské porážce na Ukrajině?

Rozpoutat válku, na kterou nejsem připraven, nemám žádnou strategii, nemám schopné velení, a vlastně ani nevím, proč tu válku vedu, to vyžaduje skutečně velkou dávku nerozumu. Svědčí to spíše o mentálním selhání. Selhání lídra, kterého v posledních, samozřejmě zmanipulovaných volbách, volilo 77 procent Rusů.  

Přečíst článek

Den po demontáži kyjevského pomníku městská rada uvedla, že sestavila seznam 467 míst, u kterých by bylo možné uvažovat o přejmenování, uvedla agentura Reuters. Zahrnuje centrální náměstí pojmenované po spisovateli Lvu Tolstém z 19. století či ulici s názvem Ruské jezero Bajkal. Na seznamu je také třída pojmenovaná po Minsku, hlavním městě blízkého ruského spojence Běloruska.

Další vlna přejmenovávání po 30 letech

Není to poprvé, co se ve velkém budou na Ukrajině měnit jména veřejných prostranství. Už po roce 1991, kdy Ukrajina vyhlásila nezávislost na Sovětském svazu, byly názvy některých měst a míst změněny, aby bylo vymazáno dědictví nenáviděných sovětských představitelů. Někteří úředníci ale nyní chtějí odstranit i jména ruských autorů, básníků a pohoří.

Aeroflot, Moskva, letiště

Na Západě zuří boj o stovky letadel zabavených v Rusku, ve vzduchu létají miliardy dolarů

Válečný střet Ruska a Ukrajiny odstartoval i boj v západním světě mezi firmami pronajímajícími letadla do Ruska a pojišťovnami. Rusko po invazi zabavilo asi 400 zahraničních letounů pořízených ruskými subjekty na leasing. Firmy se nyní domáhají zaplacení miliard dolarů za stroje, o které přišly. Pojišťovny se brání, že je ještě brzo na to spočítat výši pojistného plnění, píše agentura Bloomberg.

Přečíst článek

„Jakmile válka s Ruskem skončí, předložím městské radě návrh zákona na přejmenování míst s názvy spřízněnými s Ruskem,“ uvedl starosta východoukrajinského a Rusy ostřelovaného města Charkov Ihor Terechov. „I bez těchto jmen bude příliš mnoho jizev, které nám budou na dlouhou dobu připomínat, jaký druh souseda máme za našimi východními a severními hranicemi," napsal v aplikaci pro zasílání zpráv Telegram.

Ulice „1. samostatné tankové brigády“

Města a obce na severu Ukrajiny již zahájily proces přejmenovávání ulic po armádních jednotkách, které je bránily. Podle návrhu guvernéra Černihovské oblasti by se ulice nebo náměstí v krajské metropoli přejmenovaly na „1. samostatné tankové brigády“.

Aktivita směřovaná proti ruským kulturním personám má však mít alespoň podle ukrajinského ministra kultury Oleksandra Tkačenka své meze. Minulý týden proto varoval před plošným odstraněním všeho, co je spojeno s Ruskem. Jako příklad uvedl ruského romanopisce ukrajinského původu Nikolaje Gogola, o kterém řekl, že „některé osobnosti... patří do globálního (kulturního) dědictví.“

V Česku je na ráně generál Koněv a další

Rada Prahy 3 na invazi reagovala tím, že nedávno schválila záměr přejmenovat Koněvovu ulici, která nese jméno kontroverzního sovětského generála, který si sice podílel na osvobození Prahy a části Polska, v roce 1956 však vedl krvavé potlačení protikomunistického povstání v Maďarsku a působil v Berlíně v době výstavby berlínské zdi. 

Americký ministr zahraničí Antony Blinken (vpravo) při návštěvě Kyjeva. Na snímku s ukrajinským prezidentem  Volodymyrem Zelenským (uprostřed) a ministrem obrany USA Lloydem Austinem.

Suverénní Ukrajina? Bude tady déle než Putin, tvrdí šéf americké diplomacie

Rusko selhává ve svých válečných cílech, Ukrajina je úspěšná, prohlásil po návštěvě Kyjeva americký ministr zahraničí Antony Blinken. Informovaly o tom agentury AP a Reuters.

Přečíst článek

Nově by se mohla jmenovat podle prvního starosty města Žižkov Karla Hartiga. Plán chce vedení Prahy 3 konzultovat s místními obyvateli a podnikateli. O přejmenování ulic pak ve finále rozhoduje vedení magistrátu. Koněvovu sochu z náměstí Interbrigády v Bubenči ostatně za velkých diskuzí ještě před invazí nechala odstranit Praha 6. O Koněvovi budou také jednat v Jičíně, který vyhlásil anketu, v níž se ptá, zda chtějí změnit názvy ulic M. Koněva a Ruská.

Ruská ambasáda nyní sídlí na Ukrajinských hrdinů

V Praze už se také změnilo jméno ulice, na které sídlí ruská ambasáda. Magistrát přejmenoval část Korunovační ulice v Praze 6 na Ukrajinských hrdinů.

Ne všechny nápady ale v Česku projdou. V Ústí nad Labem přejmenování ulic Moskevská, Žukovova a Koněvova zastupitelé neschválili. V České Lípě radnice udělala internetové hlasování o přejmenování ulic Moskevská a Ruská. Podle průběžných výsledků Českolipští většinou hlasů přejmenování ulic odmítli.

Reklama

Související

EU zakázala dovoz ruské ropy. Česko ji kvůli výjimce vozí nejvíce za  jedenáct let.

EU zakázala dovoz ruské ropy. Česko ji ale kvůli výjimce vozí nejvíce za jedenáct let

Přečíst článek
Lukáš Kovanda: Pšenice zdražuje kvůli ruským útokům na ukrajinské sklady. Zakázat, či ne dovoz obilí z Ukrajiny?

Lukáš Kovanda: Pšenice zdražuje kvůli ruským útokům na ukrajinské sklady. Zakázat, či ne dovoz obilí z Ukrajiny?

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme