Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Tanky izraelské armády vjely do centra města Rafáh

Izraelské tanky vjely do centra města Rafáh na jihu Pásma Gazy
ČTK
 ČTK

Izraelské tanky vjely do centra města Rafáh na jihu Pásma Gazy, informuje agentura Reuters s odkazem na svědky z místa. Izraelská armáda se k tomu zatím nevyjádřila, podle Reuters vydá prohlášení k situaci v oblasti později.

Reklama

Izraelská armáda zahájila pozemní operaci v Rafáhu před třemi týdny navzdory tomu, že ji od toho odrazovala řada zemí včetně Spojených států kvůli velkému počtu civilistů v této oblasti. Armáda dosud tvrdila, že nejde o rozsáhlou akci, ale o „omezenou“ operaci.

Do Rafáhu a jeho okolí utekl před masivním izraelským bombardováním a pozemními boji od loňského října, kdy začala válka v Gaze, přes milion Palestinců. Den před zahájením operace v Rafáhu izraelská armáda vyzvala civilisty ve východní části této oblasti, aby se evakuovali k pobřeží. Postupně evakuační výzvy rozšiřovala na další části Rafáhu. Dnes oznámil Úřad OSN pro palestinské uprchlíky na Blízkém východě (UNRWA), že oblast opustil zhruba milion Palestinců.

Katastrofální humanitární podmínky

Izraelská armáda posílá Palestince do oblasti u pobřeží, kterou označuje za „bezpečnou humanitární zónu“. Podle humanitárních organizací ale ani tam není bezpečno, oblast navíc nemá téměř žádnou infrastrukturu a Palestinci, z nichž většina se od října přemisťovala už několikrát, tam přežívají ve stanech v katastrofálních humanitárních podmínkách.

Izrael oblast Rafáhu už dříve během této války, kterou začalo teroristickým útokem na Izrael hnutí Hamás, ostřeloval. V noci ze 6. na 7. května tam zahájil pozemní operaci, kterou vláda označila za „omezenou“. Mezi prvními kroky obsadila izraelská armáda i přechod Rafáh na hranici s Egyptem, jímž se do Gazy dostávalo nejvíce humanitární pomoci. Přechod je od té doby uzavřen, Egypt po jeho obsazení izraelskou armádou odmítl spolupracovat s Izraelem na jeho fungování. V pondělí u přechodu zřejmě při střetu mezi izraelskou a egyptskou armádou zemřel egyptský voják.

Reklama

Izraelská vláda akci v Rafáhu zdůvodnila před třemi týdny tím, že se tam skrývají poslední větší jednotky Hamásu a že bez operace v této oblasti nelze Hamás porazit. Začátkem tohoto měsíce se ale také znovu rozhořely boje i na severu a v centrální části Pásma Gazy v oblastech, o nichž armáda dříve tvrdila, že je má už z větší části pod kontrolou.

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Izrael reaguje na soud v Haagu: Vedeme spravedlivou válku v souladu s mezinárodním právem

Izrael podle společného prohlášení jeho ministerstva zahraničí a Národní bezpečnostní rady neprováděl a nebude v Rafáhu provádět vojenské operace, které by mohly vést ke zničení palestinské populace, celkově, nebo zčásti, píše server The Times of Israel (ToI). Tel Aviv tak reagoval na rozhodnutí Mezinárodního soudního dvora v Haagu (ICJ), podle něhož má Izrael mimo jiné zastavit ofenzivu v Rafáhu na jihu Pásma Gazy, především aby předešel dalšímu umírání a utrpení palestinských civilistů.

Přečíst článek

Rusko spouští výrobu raket středního a krátkého doletu, uvedla Moskva

Americké zbraně jsou již na Ukrajině. Další vojenská pomoc bude rychlejší, uvedl poradce Bílého domu

Americká vojenská pomoc pro Ukrajinu v rámci balíku, který Kongres schválil koncem dubna, již dorazila do země čelící ruské agresi, uvedl poradce Bílého domu pro národní bezpečnost Jake Sullivan. Washington učiní vše, aby další podporu dostal Kyjev v době sílící ruské ofenzivy co nejrychleji, dodal Sullivan.

Přečíst článek

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme