Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Slovenský premiér Fico je po operaci a mimo ohrožení života

Slovenský premiér Robert Fico
ČTK

Slovenský premiér Robert Fico, který byl postřelen po výjezdním jednání vlády v Handlové, je po operaci. Stanici BBC to řekl slovenský ministr životního prostředí Tomáš Taraba, podle kterého premiér není v ohrožení života. List Denník N s odvoláním na své zdroje uvedl, že je premiér po zákroku při vědomí.

Reklama

Krátce po 20:00 slovenští ministři obrany a vnitra Robert Kaliňák a Matúš Šutaj Eštok novinářům řekli, že Ficův stav je kritický a jeho operace stále trvá. Dříve úřady tvrdily, že Fico byl v ohrožení života.

Politická motivace

„Prvotní informace, které máme, hovoří o jasné politické motivaci,“ uvedl ministr vnitra Matúš Šutaj Eštok k útoku. Dále oznámil, že bude posílena ochrana politiků, a to i těch opozičních, a rovněž médií. Z rozpoutané nenávistí na Slovensku se podle ministra stala bouře a země se ocitá na prahu občanské války.

VIDEO: Policie zadržela střelce

Odsouzení útoku

Server Sme citoval prezidentku Zuzanu Čaputovou, která útok na premiéra odsoudila. Označila jej za brutální a bezohledný. „Jsem šokovaná. Robertovi Ficovi přeju v této kritické chvíli mnoho sil, aby se z útoku zotavil,“ uvedla.

Reklama

Útok na Fica odsoudili čeští politici. Premiér Petr Fiala (ODS) označil zprávu za šokující. „Zpráva o postřelení slovenského premiéra Roberta Fica je šokující. Přeji panu premiérovi, ať je co nejdříve v pořádku. Násilí nesmíme tolerovat, nesmí mít ve společnosti místo,“ uvedl Fiala.

„Násilí do politiky nepatří. Nepatří vlastně vůbec nikam. Útok na slovenského premiéra jednoznačně a důrazně odsuzuji,“ uvedl vicepremér Vít Rakušan (STAN). Další místopředseda kabinetu Ivan Bartoš (Piráti) napsal, že ho informace šokovala. „Kategoricky odsuzuji jakékoli násilí. Věřím, že se celá situace co nejdříve vyšetří a premiér Fico bude brzy v pořádku,“ uvedl.

Babiš označil zprávy ze Slovenska za strašné. „Modlím se za Roberta Fica, hodně sil jemu, všem jeho blízkým i celému Slovensku,“ napsal.

Střelecký útok na slovenského premiéra Roberta Fica vyvolal reakce také u předních světových politiků. Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová a německý kancléř Olaf Scholz uvedli, že podobné násilné činy nepatří do evropské společnosti. Za hrůzný násilný čin označil útok americký prezident Joe Biden. Podle ruského prezidenta Vladimira Putina nemá střelba na Fica ospravedlnění. Za šokující označili zprávu o útoku generální tajemník OSN António Guterres, polský premiér Donald Tusk, britský ministerský předseda Rishi Sunak, rakouský kancléř Karl Nehammer či ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Předseda maďarské vlády Viktor Orbán hovoří o „ohavném útoku na svého přítele“.

VIDEO: Moment střelby na Roberta Fica

Podezřelým střelcem je důchodce

Televize Markíza za útočníka označila spisovatele Juraje C. z města Levice a uvedla, že na místo střelby přijel vlastním vozem

Portál Aktuality.sk napsal, že zbraň, kterou muž několikrát vystřelil na premiéra, útočník zřejmě vlastnil legálně. Dodala, že údajný pachatel v minulosti vydal několik básnických sbírek, v Levicích založil literární klub Duha a v roce 2016 pracoval pro soukromou bezpečnostní službu. Tehdy se sám stal terčem útoku v nákupním centru.

Slovenská média později informovala o videu, které koluje na sociálních sítích. Podle nich je na záběrech údajný útočník krátce po svém zadržení. Na videu je vidět spoutaný postarší muž sedící na chodbě, který se podobá zadrženému na místě dnešní střelby a který říká, že nesouhlasí s politikou vlády, konkrétně se snahou provést změny ve veřejnoprávní televizní a rozhlasové stanici RTVS. Ze zhruba dvacetivteřinové nahrávky není jasné, kdo ji pořídil a jakým způsobem se dostala na veřejnost.

Jaderná elektrárna Bohunice

Slováci chtějí vybudovat nový jaderný zdroj, Rusové u toho prý být nemají

Slovenská vláda schválila záměr vystavět nový jaderný zdroj s výkonem do 1200 megawattů na západě země. Kabinet premiéra Roberta Fica na svém výjezdním zasedání také uložil ministrům financí a hospodářství, aby do konce října připravili detaily k projektu. Atomové elektrárny mají na Slovensku už v současnosti hlavní podíl na výrobě elektřiny.

Přečíst článek

Slovenský premiér Robert Fico

Fico: Nejsme schopni přijít s mírovým návrhem, summity EU jsou válečné kabinety

Evropská unie není s to přijít s mírovou iniciativou pro Ukrajinu, všechny schůzky státníků členských zemí EU jsou válečné kabinety, řekl slovenský premiér Robert Fico. Na konferenci k 20. výročí vstupu Slovenska do EU ministerský předseda Slovenska rovněž kritizoval zahraniční politiku unie a odmítl její nový migrační pakt.

Přečíst článek

Robert Fico

Fico: Krym je Rusů. A ti poloostrov Ukrajině nikdy nevrátí. Mír bude drahý

Rusové nikdy nevrátí Ukrajině anektovaný poloostrov Krym a neodejdou z východoukrajinského Donbasu, řekl dnes slovenský premiér Robert Fico. Uznávání principu územní celistvosti je v případě Ukrajiny podle něj jen teorií mezinárodního práva, případný mír bude drahý a Rusové vojensky vyhrávají.

Přečíst článek

Reklama

Související

Slovenský premiér Robert Fico

Stav Fica se nadále zlepšuje. Myslím, že je mimo ohrožení života, řekl ministr vnitra Šutaj Eštok

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme