Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Slováci budou střelbu na Fica možná vyšetřovat jako teroristický útok

Tisková konference po mimořádném zasedání Bezpečnostní rady Slovenské republiky
ČTK
 ČTK

Není vyloučeno, že postřelení slovenského premiéra Roberta Fica bude nově vyšetřováno jako teroristický útok, v současnosti jde o pokus o úkladnou vraždu, uvedl slovenský generální prokurátor Maroš Žilinka. Vláda podle vicepremiéra Roberta Kaliňáka zváží zvýšení pokut autorům nenávistných projevů. Kaliňák také uvedl, že zdravotní stav hospitalizovaného Fica je stabilizovaný. Slovenské úřady nadále pracují i s možností, že útočník nejednal sám.

Reklama

Slovenský trestní zákoník předpokládá, že za teroristický útok například vůči chráněné osobě bude pachateli v případě prokázaní viny uloženo doživotí. Střelci podle nynějšího stavu hrozí za pokus o úkladnou vraždu vězení na 25 let nebo doživotí.

„Rozdíl je, zda útočíte na osobu, nebo útočíte na předsedu vlády. Útok jasně poukazuje na to, že šlo o funkci,“ doplnil Kaliňák na tiskové konferenci ke zmíněným dvěma trestným činům.

Fica podle slovenských médií minulý týden postřelil 71letý spisovatel a aktivista Juraj Cintula.

Ruský prezident Vladimir Putin

Rusové vypustili na oběžnou dráhu novou zbraň, tvrdí USA. Má schopnost ničit satelity

Rusko minulý týden vypustilo družici, která podle amerických tajných služeb představuje zbraň schopnou kontrolovat či ničit jiné satelity. Obíhat bude poblíž amerického vládního satelitu, uvedla agentura Reuters s odvoláním na sdělení vesmírného velitelství Spojených států.

Přečíst článek

Reklama

Jednal útočník sám?

Z vyjádření Kaliňáka a náměstka ředitele civilní tajné služby SIS Pavola Gašpara vyplynulo, že úřady nadále pracují i s verzí, že útočník nejednal sám. Kaliňák řekl, že v této souvislosti mají úřady dispozici informace různého druhu. Podle Gašpara smazání účtu útočníka na facebooku, které potvrdil i provozovatel této sociální sítě, nesouvisí s dřívějším zásahem do toho účtu.

Slovenský ministr vnitra Matúš Šutaj Eštok už v neděli při zdůvodnění toho, že útočník nemusel jednat sám, řekl, že atentátník, který byl zadržen bezprostředně po činu, měl už dvě hodiny po útoku smazanou historii na facebooku a „komunikační historii“.

Pokuty za nenávistné projevy

Podle Kaliňáka, který kvůli hospitalizaci postřeleného Fica převzal roli lídra ve vládě, stát plánuje zvýšit pokuty za šíření nenávistných projevů, které nejsou vyšetřovány jako trestné činy. Ministr vnitra zase řekl, že policie vyšetřuje 48 případů schvalování trestného činu, šíření nenávisti či vyhrožování vládním či opozičním politikům.

Palestinské město Rafah

Tři evropské země formálně uznali Palestinu jako stát. Terorismus se vyplácí, reaguje Izrael

Norsko, Irsko a Španělsko formálně uznají Palestinu jako stát. Oznámili to podle agentury Reuters premiéři tří evropských zemí. Bez uznání palestinského státu nemůže nastat mír na Blízkém východě, uvedl norský premiér Jonas Gahr Störe a dodal, že uznání vstoupí v platnost 28. května. Izraelský ministr zahraničí Jisrael Kac nařídil izraelským velvyslancům v Irsku a Norsku, aby se okamžitě vrátili do Izraele ke konzultacím a stejným krokem pohrozil Španělsku. Naopak palestinská samospráva a konkurenční hnutí Hamás ve svých prohlášeních uznání třemi evropskými zeměmi uvítaly.

Přečíst článek

Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová a její zvolený nástupce Peter Pellegrini se v souvislosti s atentátem na Fica dopoledne setkali se zástupci církví. Pellegrini, který se prezidentského úřadu ujme v polovině června, požádal církve na katolickém Slovensku, aby při kontaktu s veřejností její představitelé mluvili o hodnotách a o tom, aby ve společnosti nastal klid. Čaputová vyjádřila církvím vděk za to, že dlouhodobě usilují o smír ve společnosti.

Fico po útoku prodělal dvě operace. Nemocnice už v neděli informovala, že politik je mimo ohrožení života. Dnes Kaliňák řekl, že zranění Fica jsou komplikovaná a jeho stav je vážný. V nejbližších dnech není plánován převoz Fica z nemocnice v Banské Bystrici do Bratislavy, kde ministerský předseda žije. Útočník na něj minulou středu střílel ve městě Handlová po výjezdním jednání vlády.

Reklama

Související

Slovenský premiér Robert Fico

Stav Fica se nadále zlepšuje. Myslím, že je mimo ohrožení života, řekl ministr vnitra Šutaj Eštok

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme