Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Měl střelec z Handlové komplice? Slovenští vyšetřovatelé to nevylučují

Slovenský ministr vnitra Matúš Šutaj Eštok
ČTK
 ČTK

Slovenské bezpečnostní složky pracují při vyšetřování středečního atentátu na premiéra Roberta Fica také s verzí, že střelec nebyl osamělým vlkem. Vyplývá to z vyjádření slovenského ministra vnitra Matúše Šutaje Eštoka a zástupce civilní tajné služby SIS Pavola Gašpara. Dříve právě ministr vnitra hovořil o útočníkovi jako o osamělém vlkovi, který neměl při činu komplice.

Reklama

Gašpar na tiskové konferenci také řekl, že na Slovensku byl zadržen pachatel, jenž v zemi chystal podobný útok, jakým byla loňská tragická střelbě na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy v Praze.

Byl útočník v rámci skupiny?

„Je také verze toho, že se pachatel pohyboval ve skupině lidí, kteří se vzájemně podporovali,“ řekl Šutaj Eštok. Dodal, že už dvě hodiny po útoku měl atentátník, který byl zadržen bezprostředně po činu, smazanou historii na sociální síti Facebook a „komunikační historii“. Nesmazal ji přitom útočník na Fica a patrně ani jeho choť. Ministr obrany Robert Kaliňák uvedl, že útočníkova manželka není tak technicky zdatná, aby byla schopná komunikaci vymazat.

Z vyjádření Gašpara, který v praxi SIS řídí, vyplynulo, že právě tato tajná služba postoupila úřadům informaci, že by informace o takzvaném osamělém vlkovi nemusela být jedinou verzí při vyšetřování zločinu.

Na Fica, který je na základě dnešního sdělení zástupce nemocnice v Banské Bystrici mimo ohrožení života, útočník střílel po výjezdním zasedání vlády ve městě Handlová. Slovenská média zadrženého podezřelého identifikovala jako 71letého Juraje Cintulu a soud muže v sobotu poslal do vazby, za pokus o vraždu mu hrozí 25 let vězení nebo doživotí. Podle Kaliňáka útočník dříve byl na místě dvou jiných výjezdních zasedání vlády v Trnavě a v Galantě. „Asi čekal na příležitost,“ uvedl ministr obrany.

Reklama

Další útoky? Policie zadržela podezřelého

Gašpar také informoval o zadržení podezřelého, který podle něj plánoval na Slovensku podobný útok, jakým byla střelba v Praze. „Tento atentát inspiroval další pachatele i na území Slovenské republiky, kteří se na podobný čin připravovali na našem území. Toto se nám ve spolupráci s ministerstvem vnitra podařilo eliminovat a pachatele zadržet,“ řekl Gašpar. Zmínil také hrozbu útoků na nemocnice. Podle Gašpara je rovněž možné, že i útok na premiéra Fica v Handlové bude inspirovat někoho dalšího k podobnému činu.

Šutaj Eštok zase řekl, že policie po atentátu na Fica zvýšila dohled na místa se zvýšeným pohybem lidí a že chráněni jsou politici, sídla některých médií i nemocnice. Zmínil také několik konkrétních vyšetřovaných případů ohledně šíření výhrůžek či schvalování atentátu prostřednictvím sociálních sítí. Podle Kaliňáka se ve středu sejde další bezpečnostní rada státu. Hovořit by se na jednání mělo o aktuální situaci na Slovensku, ale i o tom, jaké přijmout legislativní změny ke zvýšení ochrany osob i institucí.

Slovenský premiér Robert Fico zůstává na jednotce intenzivní péče ve fakultní nemocnici v Banské Bystrici

Fico zůstává na jednotce intenzivní péče. Jeho stav je nadále vážný

Robert Fico podstoupil CT vyšetření a lékaři odstranili tkáň odumřelou v důsledku střelného poranění. Na briefingu to oznámila Miriam Lapuníková, šéfka nemocnice v Banské Bystrici, kde byl slovenský premiér po středečním atentátu hospitalizován. Dodala, že pacient je při vědomí a jeho stav je stabilizovaný, ale nadále vážný.

Přečíst článek

Maďarský premiér Viktor Orbán a jeho slovenský protějšek Robert Fico

Za mír nyní musí Maďarsko bojovat samo, posteskl si Orbán po atentátu na Fica

Po útoku na slovenského premiéra Roberta Fica musí Maďarsko bojovat za mír samo, prohlásil konzervativní maďarský premiér Viktor Orbán. Jeho vláda jako jedna z mála v Evropské unii udržuje dobré vztahy s Moskvou navzdory ruské invazi na Ukrajinu, odmítá Ukrajinu vojensky podporovat a kritizuje protiruské sankce Evropské unie.

Přečíst článek

Reklama

Související

Slovenský premiér Robert Fico

Stav Fica se nadále zlepšuje. Myslím, že je mimo ohrožení života, řekl ministr vnitra Šutaj Eštok

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme