Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Rusové vrací úder. Zabavili švýcarské hodinky za miliony dolarů

Lusuxní švýcarské hodinky Audemars Piguet
Rama / Creative Commons / CC BY-SA 2.0
Dušan Kütner
duk

Agenti ruské tajné služby FSB zabavili v Moskvě zásoby luxusních švýcarských hodinek Audemars Piguet v hodnotě několika milionů dolarů. Rusové tvrdí, že jejich dovozce porušil celní předpisy, Švýcaři považují krok za „represivní opatření“ v odvetě za sankce západního světa uvalené na ruské oligarchy a vrcholné politiky kvůli ruské invazi na Ukrajinu, uvedla agentura Bloomberg. V rámci sankci totiž Švýcaři zakázali i vývoz luxusního zboží včetně proslulých hodinek.

Reklama

Ruští agenti FSB zabavili v Moskvě zásoby hodinek Audemars Piguet v hodnotě milionů dolarů jako zjevnou odvetu za švýcarské sankce zakazující vývoz luxusního zboží, uvedla agentura Bloomberg s odkazem na švýcarský list NZZ am Sonntag, který se odkazuje na zdroje ze švýcarského federálního ministerstva zahraničních věcí.

Petr Fiala, ODS

Fiala: Česko již zmrazilo majetky Rusů za stovky milionů

Česká republika dosud zmrazila majetek za stovky milionů korun ruským občanům a firmám, na které se vztahují sankce EU uvalené na Moskvu po invazi na Ukrajinu. Premiér Petr Fiala (ODS) v pořadu České televize Otázky Václava Moravce řekl, že stát v tom postupuje razantně, limituje ho ale současná legislativa. Vláda proto chystá změnu zákonů, které úřadům uvolní ruce.

Přečíst článek

Ruské úřady uvedly jako důvod zabavení hodinek „celní delikty“. S tím představitelé švýcarského ministerstva zahraničí nesouhlasí a uvedli, že ruský krok byl „s největší pravděpodobností svévolným represivním opatřením v reakci na sankce,“ uvedl Bloomberg.

Švýcarsko, které je domovem mnoha předních světových značek hodinek, opustilo svůj tradiční neutrální postoj a v reakci na invazi na Ukrajinu začátkem tohoto měsíce přistoupilo na sankce Evropské unie zakazující vývoz luxusního zboží do Ruska. Zástupci Audemars Piguet na žádosti agentury o komentář zatím nereagovali. Švýcarský výrobce hodinek ale již 8. března zastavil export do Ruska, stejně tak veškeré maloobchodní prodeje na tamním trhu. 

Švýcarská národní banka v Bernu

První účet Švýcarů pro sankcionované Rusy: Vily za šest miliard dolarů

Švýcarsko udělalo první krok k zabavování majetku Rusů sankcionovaných kvůli ruské invazi na Ukrajinu. Z prvního soupisu majetku dotyčných oligarchů, který nechala zpracovat švýcarská vláda, vyplývá, že Rusové na sankčních seznamech mají v alpské zemi majetek za více než šest miliard dolarů, uvedla agentura Bloomberg.

Přečíst článek

Mluvčí švýcarského ministerstva zahraničních věcí uvedl, že ambasáda v Moskvě poskytuje podporu švýcarským společnostem v Rusku v koordinaci s ostatními odděleními a že „v průběhu sankcí a ruských protiopatření čelí společnosti četným nejistotám a regulačním opatřením“.

„Ambasáda v současné době intenzivně komunikue se švýcarskými společnostmi v Rusku,“ uvedl mluvčí v e-mailové odpovědi pro Bloomberg News. „Jednotlivé případy proto nelze komentovat, a to i z důvodu zajištění bezpečnosti zaměstnanců těchto společností," dodal.

Luxusní hodinky

Švýcarský luxus láká mladé na superhrdiny i udržitelnost

Tvůrci nejdražších švýcarských hodinek mají před sebou velký úkol: Vyřešit otázku, jak přilákat mladé. Překvapivě v tom jsou docela dost úspěšní.

Přečíst článek

Audemars Piguet je rodinná firma se 150tiletou tradicí a je spolu s Patek Philippe a Rolex jednou ze tří největších nezávislých švýcarských značek hodinek. Rusko bylo podle Federace švýcarského hodinářského průmyslu pro švýcarské hodinky v roce 2021 sedmnáctým největším exportním trhem, což představuje export ve výši v přepočtu 278 milionů dolarů (asi 6,2 miliardy korun).

Reklama

Související

Ruský prezident Vladimir Putin

Bohatý Putinův přítel Roldugin. Švýcarský soud odsoudil čtyři bankéře, kteří mu pomohli převádět miliony

Přečíst článek
Nord Stream 2, výstavba plynovodu, ilustrační foto

Habeck si oddechl, turbína k Nord Stream 1 už je na cestě do Ruska. Plynovod se ale rozjede se zpožděním

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme